Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Λόγω κρίσης οι Έλληνες επιστρέφουν στη μασέλα

Οι γονείς παραμελούν τη στοματική τους υγεία για να φροντίσουν τα παιδιά τους – Εξαφανίζονται ακριβές εργασίες όπως τα εμφυτεύματα – Θλιβερά τα στοιχεία για τη στοματική υγεία 

Παραμελούν τη δική τους στοματική υγεία οι Έλληνες γονείς, προκειμένου να παρέχουν πρόληψη και φροντίδα στα παιδιά τους. Το υψηλό κόστος των οδοντιατρικών εργασιών και η ανεπάρκεια των δημόσιων δομών -μόνο 650 οδοντίατροι εργάζονται στο Δημόσιο- έχει ως αποτέλεσμα, η οδοντιατρική φροντίδα να περιορίζεται κυρίως στην αποκατάσταση και σπανίως στην πρόληψη. Επιπλέον ακριβές εργασίες (εμφυτεύματα) «εξαφανίζονται και επιστρέφουμε στη μασέλα», ενώ λόγω των πολλών εξαγωγών δοντιών δίνουμε τεχνογνωσία σε οδοντιάτρους χωρών που εφαρμόζουν προληπτικά συστήματα και δεν γνωρίζουν από εξαγωγές.

«Το στόμα είναι ο καθρέφτης της υγείας μας»

Τα παραπάνω ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας που εορτάζεται στις 20 Μαρτίου, με σύνθημα «Κάνε Ααα! Σκέψου το στόμα σου. Σκέψου την υγεία σου». Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα εστιάζει στο ότι «το στόμα είναι ο καθρέφτης της υγείας μας» και -όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Κατσίκης- ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα. «Οι οδοντίατροι μπορούν να προλάβουν, να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν σε συνεργασία με πολλές άλλες ειδικότητες των επιστημών υγείας, διάφορα νοσήματα τα οποία, ενώ υφίστανται από καιρό, η μόνη κλινική εκδήλωση τους είναι μέσα στη στοματική κοιλότητα».

Ο πρόεδρος της ΕΟΟ επισήμανε την έλλειψη προγραμμάτων πρόληψης και οδοντιατρικής φροντίδας στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ο μικρός αριθμός οδοντιάτρων που στελεχώνει το δημόσιο σύστημα δεν επαρκεί για τις ανάγκες του πληθυσμού, ενώ η συζήτηση με τον ΕΟΠΥΥ για τη σύναψη συμβάσεων προχωρά αργά. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΕΟΟ, καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών Ιωάννης Τζούτζας, αναφέρθηκε στο κοινωνικό έργο του διδακτικού προσωπικού της Σχολής. Δέχεται ετησίως περισσότερους από 13.500 ασθενείς, προσφέροντας οδοντιατρικές εργασίες έναντι συμβολικού αντιτίμου, τη στγμή μάλιστα, όπως είπε ο κ. Τζούτζας, που από την Πολιτεία «δεν έχει λάβει από το 2014 ούτε ένα ευρώ επιχορήγηση».

Θλιβερά τα στοιχεία για τη στοματική υγεία

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΕΟΟ, τα στοιχεία για τη στοματική υγεία είναι παγκοσμίως θλιβερά. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία, οι στοματικές παθήσεις πλήττουν 3,9 δισεκατομμύρια άτομα, με την παραμελημένη και μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα να πλήττει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (44%).

Ποσοστό μεταξύ 60% και 90% των παιδιών σχολικής ηλικίας και σχεδόν 100% των ενηλίκων υποφέρουν από οδοντική τερηδόνα, ενώ γενικευμένη περιοδοντίτιδα, που μπορεί να καταλήξει σε απώλεια δοντιών, εντοπίζεται σε ποσοστό 15-20% των ενηλίκων μέσης ηλικίας (35-44 ετών). Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 30% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 ετών δεν έχουν τα δικά τους δόντια, ένα βάρος που αναμένεται να αυξηθεί λαμβάνοντας υπ” όψη τους γηράσκοντες πληθυσμούς.

Ο καρκίνος του στόματος είναι ο όγδοος κατά σειρά συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος και οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος είναι 15 φορές υψηλότερος, όταν συνδυάζεται η κατανάλωση καπνού και αλκοόλ, και οι δύο αυτοί παράγοντες κινδύνου εκτιμάται ότι ευθύνονται για την εμφάνιση του 90% περίπου των καρκίνων του στόματος.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της ΕΟΟ, όλα τα στοματικά νοσήματα συνδέονται με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Οι φτωχοί και οι μειονεκτούντες υφίστανται μεγαλύτερη επιβάρυνση, ενώ παράλληλα, έχουν περισσότερο περιορισμένη πρόσβαση στην ενδεικνυόμενη περίθαλψη.

By