Πέμπτη, 13 Αυγούστου, 2020

Ο μεγαλοεπενδυτής Prem Watsa στηρίζει πλήρως τη συγχώνευση Eurobank- Grivalia

Αν και είχε απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ο επενδυτής εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ανακάμψουν – Η πρόταση συγχώνευσης της Eurobank με την Grivalia Propertis θα φέρει την Fairfax Financial Holdings του Watsa στην πλειοψηφία των μετοχών

Τη στήριξή του στις ελληνικές τράπεζες προσφέρει ο μεγαλοεπενδυτής Prem Watsa, που αν και έχασε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα ανακάμψουν.

Η πρόταση συγχώνευσης που υπέβαλε η Eurobank Ergasias Α.Ε. στην Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ στόχο έχει να φέρει εκ νέου κοντά τις δύο εταιρείες, στις οποίες ο Καναδός επενδυτής έχει επενδύσει πολλά την τελευταία πενταετία.

Η συμφωνία θα καταστήσει την εταιρεία Fairfax Financial Holdings Ltd. με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Watsa ως μέτοχο πλειοψηφίας με 33% μερίδιο επί των μετοχών.

«Τοποθετούμαστε μακροπρόθεσμα» δήλωσε ο Watsa, μιλώντας τηλεφωνικά στο Bloomberg. «Αγοράσαμε μετοχές όταν έγινε η ανακεφαλαιοποίηση και επενδύουμε περαιτέρω μέσω της Grivalia. Πιστεύουμε πως πρόκειται για μια πολύ καλή τράπεζα», πρόσθεσε.

Ο Watsa ίδρυσε το 1985 την Fairfax Financial. Ο επενδυτής υποστηρίζει τη συμφωνία αφότου δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι έχει ζημιωθεί με πάνω από 600 εκατ. ευρώ από το 2014. Ωστόσο, τον περασμένο χρόνο δεν έχει αλλάξει κάτι, καθώς η Eurobank έχει υποχωρήσει κατά 31%, ενώ πτώση σημειώνει και η Grivalia στην οποία κατέχει 51%.

Στόχος η μείωση των κόκκινων δανείων

Ο Watsa στηρίζει τη συγχώνευση και την τιτλοποίηση, στόχος της οποίας είναι η μείωση του δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Eurobank σχεδόν στο 15% από το 39% προηγουμένως. Η τράπεζα προσπαθεί να βρει δική της λύση για τον μεγάλο όγκο των «κόκκινων δανείων], ενώ η Ελλάδα εστιάζει σε εθνική προσέγγιση για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον Ινδό επενδυτή, όταν ξεπεραστεί ο σκόπελος των προβληματικών δανείων «θα προκύψει μια πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη τράπεζα σε μια πολύ καλή θέση για να εξυπηρετήσει τους Έλληνες πελάτες καθώς και την ελληνική οικονομία».

Ο Watsa έχει επενδύσει στην Grivalia από το 2013, ενώ το 2014 μετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank. Όμως, η επένδυσή του είχε απώλειες, όταν το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στο Grexit.

«Αυτό που πέρασε η Ελλάδα ήταν μια μοναδική κατάσταση. Όταν μια χώρα υφίσταται πτώση του ΑΕΠ της κατά 25%, είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιαδήποτε τράπεζα να έχει καλή απόδοση. Πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί, χρειάζεται να έρθουν περισσότερα χρήματα. Αλλά όλα αυτά ανήκουν στην ιστορία», σχολίασε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By