Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου, 2020

Συνεχίζεται η ύφεση στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση και για το δεύτερο τρίμηνο του έτους

greece-parliament-syntagma

Στη δημοσιότητα έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ τους Τριμηνιαίους Εθνικούς Λογαριασμούς και τις εκτιμήσεις για το Β’τρίμηνο 2016. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία η ελληνική οικονομία παρέμεινε σε ύφεση.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% το β” τρίμηνο του 2016, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία προαναγγέλλοντας νέα εκτίμηση στις 28 Αυγούστου που θα περιλαμβάνει νεώτερα στοιχεία του τζίρου υπηρεσιών, της έρευνας εργατικού δυναμικού και άλλων πεδίων.

Μάλιστα η ΕΛΣΤΑΤ στην ανακοίνωσή της, εκτιμά άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,3% συγκριτικά με το α” 3μηνο, του οποίου τα στοιχεία έχει αναθεωρήσει σημαντικά. Σε ετήσια βάση η ύφεση του Α τριμήνου καταγράφεται πλέον στο 0,8% (από 1,4% που είχε αρχικά ανακοινωθεί από την στατιστική αρχή). Επίσης αναθεωρούνται επίσης οριακά τα στοιχεία του 2015.

Πάντως η ύφεση 0,7% – 0,8% στην οποία πλέον επισήμως έχει βυθιστεί η οικονομία το πρώτο εξάμηνο επιβεβαιώνει τις πιέσεις στην αγορά με την κυβέρνηση να θέτει ως στόχο ανάκαμψη στο β” τρίμηνο και μείωση του ΑΕπ μόνο κατά 0,3% στο σύνολο του έτους.

Το ΑΕΠ είναι το μέγεθος το οποίο δεν αποτυπώνει μόνο την πορεία της οικονομίας αλλά και «στηρίζει» όλες τις προβλέψεις της κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα, την επάρκεια των μέτρων που έχουν ληφθεί αλλά και για το χρέος.