Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Τα μυστικά της φίρμας που ήθελε να γίνει Zorba κι έγινε Zara

Συναρπαστικές λεπτομέρειες που καθόρισαν το απόλυτο success story της φίρμας, που εμπνεύστηκε το όνομά της από τον Ζορμπά τον Ελληνα

Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιο πρόσωπο μπορεί να κρύβεται πίσω από το όνομα Zara; Οχι, δεν μιλάμε για τον ή τους ιδιοκτήτες, αλλά για το πρόσωπο που “βάφτισε” με το όνομά του μία από τις πιο δημοφιλείς αλυσίδες καταστημάτων στον κόσμο. Μήπως αφορά κάποια φλογερή Σπανιόλα, μια καλλονή τύπου Πενέλοπε Κρουζ; Καμία σχέση. Για όσους δεν ξέρουν την ιστορία, το όνομα που είχε το πρώτο κατάστημα που άνοιξε στη Λα Κορούνια το 1975 ήταν πράγματι ενός προσώπου που θαύμαζαν οι ιδρυτές Αμάνθιο Ορτέγα και Ροζαλία Μέρα, αλλά αυτό δεν ήταν ούτε Zara ούτε αφορούσε γυναίκα. Το όνομα του πρώτου Zara ήταν Zorba λόγω του θαυμασμού που έτρεφαν σε έναν άντρα, στον διάσημο Ελληνα Αλέξη Ζορμπά του Νίκου Καζαντζάκη

Αυτή η απίστευτη λεπτομέρεια αποκαλύφθηκε πριν από δύο χρόνια από τον διευθυντή επικοινωνίας της φίρμας Zara, Χέσους Ετσεβαρία στους New York Times: “Δεν πίστευαν τότε ότι θα γράψουν ιστορία. Τους άρεσε ο ήρωας και το όνομα και το χρησιμοποίησαν”.

Δυστυχώς, για την ελληνοπρεπή ονομασία, ο ιδιοκτήτης ενός μπαρ δύο τετράγωνα πιο κάτω, που είχε ήδη δώσει στο μαγαζί του το όνομα Zorba αντέδρασε. Δύο Ζορμπάδες στην ίδια περιοχή δεν χωρούσαν. Οι ιδρυτές προχώρησαν σε αναδιάταξη των γραμμάτων και κάπως έτσι προέκυψε το τελικό όνομα Zara. Μέρος της επιτυχίας που ακολούθησε, μάλιστα, αποδίδεται στο όνομα, γιατί είναι εύκολο, ρέει, προφέρεται και διαβάζεται, με τον ίδιο τρόπο, σε όλες τις χώρες του κόσμου -οξύμωρο του πράγματος ότι εξαιρείται μόνο η γενέτειρα Ισπανία, όπου προφέρεται “Θάρα”.

Το πώς κατέληξε σε αυτό το -εκ του αποτελέσματος- θαυματουργό όνομα είναι μία από τις πολλές συναρπαστικές λεπτομέρειες που καθόρισαν την πορεία του Zara από ένα συνοικιακό μαγαζί της Λα Κορούνια σε μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες φίρμες του πλανήτη. Ας δούμε κάποια από τα υπόλοιπα μυστικά της ιστορίας του.

zara

Δύναμη αιχμής, οι προσιτές αντιγραφές

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το brand Zara είναι ότι έγινε δημοφιλές όχι λόγω της αυθεντικότητας των προϊόντων του, αλλά εξαιτίας της έλλειψης αυθεντικότητας, που οδήγησε αγοραστές σε όλο τον κόσμο να σπεύδουν να αγοράσουν αντιγραφές ρούχων που έβλεπαν σε πασαρέλες σε τιμές προσιτές για κάθε πορτοφόλι.

Καταργώντας τους νόμους του μάρκετινγκ

Σε μια εποχή, όπου βασιλεύει το μάρκετινγκ και οι δημόσιες σχέσεις, ο όμιλος Zara προτίμησε να γιγαντωθεί επενδύοντας ελάχιστα… έως τίποτα στη διαφήμιση. Ποτέ δεν έκανε μεγάλες καμπάνιες, ούτε και συνεργάστηκε με διάσημους σχεδιαστές -οι σχεδιαστές που δημιουργούν τα ρούχα του είναι “ανώνυμοι”. Αντί για διαφήμιση, προτίμησε να επενδύσει σε καταστήματα, επιλέγοντας προσεκτικά τις περιοχές όπου τα δημιούργησε -σε κτίρια γνωστής ομορφιάς ή ιστορικής αξίας.

Σε κάθε γωνιά του πλανήτη ένα κατάστημα

Σήμερα, 39 χρόνια μετά την ίδρυση του πρώτου, καταστήματα Zara είναι τοποθετημένα σε περίοπτες θέσεις σε όλες τις πρωτεύουσες -ο αριθμός τους ξεπερνά τα 1.800 σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους, υπάρχουν καταστήματα στην Τυνησία, στο Αζερμπαϊτζάν, στο Ισραήλ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ιαπωνία.

kate zara

Φόρεμα αξίας 50 ευρώ για την πριγκίπισσα

Ο όμιλος Zara δεν έψαξε τη διαφήμιση, αυτή ήρθε μόνη της και μάλιστα από μέλος βασιλικής οικογένειας. Μια από τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας του είχε πρωταγωνίστρια την Κέιτ Μίντλετον, δούκισσα του Κέμπριτζ, η οποία μια μέρα μετά τον γάμο της με τον πρίγκηπα της Αγγλίας, Γουίλιαμ, εμφανίστηκε στους φωτογράφους, φορώντας ένα απλό, κομψό, μπλε φόρεμα Zara, αξίας 49,99 λιρών…

ortega

Ο μυστηριώδης σενιόρ Αμάνθιο Ορτέγα

Μέχρι το 1999, δηλαδή 24 χρόνια μετά το άνοιγμα του πρώτου Zara, ουδεμία φωτογραφία του ιδρυτή του, Αμάνθιο Ορτέγα είχε ποτέ δημοσιευτεί. Εκανε την πρώτη δημόσια εμφάνιση το 2000 κι έχει έκτοτε δώσει συνεντεύξεις σε τρεις δημοσιογράφους. Το 2011 αποσύρθηκε από την προεδρία της Inditex, ιδιοκτήτριας εταιρίας των Zara, ορίζοντας διάδοχό του τον αντιπρόεδρο Πάμπλο Ισλα.

Τον Μάρτιο του 2014, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes ήταν ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία που υπολογίστηκε στα 64 δισεκατομμύρια δολάρια. Τύπος που ποτέ του δεν φόρεσε γραβάτα, έφτασε στα 80, πίνοντας κάθε μέρα τον καφέ του στο ίδιο απλό καφέ και τρώγοντας μεσημεριανό μαζί με τους εργαζόμενους στην καφετέρια της εταιρίας που αριθμεί σήμερα πάνω από 190.000 υπαλλήλους στον κόσμο…

By