Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Έρχεται ηλεκτρικό μπλακ άουτ στην Ευρώπη

Το καμπανάκι κινδύνου έχουν σημάνει οι εταιρείες ενέργειας

nightΑλλαγές στις πολιτικές της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας, όσον αφορά τις επιδοτήσεις, τις ρυθμίσεις και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ζητούν οι κορυφαίες εταιρείες παραγωγής ενέργειας.

Με παρέμβασή τους στις Βρυξέλλες οι διευθυντές των ενεργειακών εταιρειών προειδοποιούν ότι καθώς αυξάνονται οι διαχειριστικές δυσκολίες των εργοστασίων απειλείται η ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρώπης, η οποία κινδυνεύει με μπλακ άουτ σε όλη την ήπειρο.

Οι ενεργειακές εταιρείες ανέφεραν αναγκάστηκαν από την ΕΕ να επενδύσουν μεγάλα ποσά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις σχετικές τεχνολογίες, ωστόσο αντιμετωπίζουν αντιμετωπίζουν μία σειρά προβλημάτων που καθιστά πανάκριβο και αδύνατο το εγχείρημα αυτό. Σημειώνουν ότι κάθε χώρα διαθέτει διαφορετικούς νόμους και κανόνες για τις ΑΠΕ, ότι υπάρχει ένα άνισο σύστημα ανταλλαγής εκπομπών αερίων στην ΕΕ, ενώ έχουν προβλήματα με τις επιδοτήσεις.

Στις Βρυξέλλες ταξίδεψαν οι διευθυντές όλων των μεγάλων εταιρειών του κλάδου, μεταξύ των οποίων και ο Πέτερ Τέριουμ, της γερμανικής RWE, όπου είχαν συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ προκειμένου να τους κινητοποιήσει για τους επερχόμενους κινδύνους στον τομέα της ενέργειας.

SOS για την ενέργεια στην Ευρώπη

“Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα SOS στην Ευρώπη, όχι για τις εταιρείες, ούτε για τον κλάδο μας, αλλά για την Ευρώπη στο σύνολό της. Μία ευημερούσα κοινωνία δεν μπορεί να ευημερεί χωρίς τις κατάλληλες ενεργειακές υποδομές και οι υποδομές μας βρίσκονται σε κίνδυνο” τόνισε στο CNBC ο Τέτριουμ.

Ο γερμανός επιχειρηματίας προειδοποίησε ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει ενεργειακά μπλακ άουτ, όταν θα ανακάμψει η οικονομία της, καθώς η ενεργειακή παραγωγή παραμένει άνιση. Ο κ. Τέτριουμ υπογράμμισε ότι οι ενεργειακές εταιρείες είναι αναγκασμένες να κλείσουν εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού σε όλη την ήπειρο καθώς “ενώ τεχνολογικά και περιβαλλοντικά είναι αποτελεσματικά, τα κλείνουμε γιατί το σύστημα δεν μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε οικονομικά αυτά τα εργοστάσια”.
Από την άλλη πλευρά, ο διευθυντής της ιταλικής ENEL, Φούλβιο Κόντι, ζητάει από την ΕΕ να ενισχυθούν οι κανονισμοί, ώστε ο κλάδος της ενέργειας να προσελκύσει και πάλι επενδύσεις.

Ο τρόπος χρηματοδότηση των ΑΠΕ, εάν δηλαδή πρέπει να γίνεται από το κράτος ή ιδιωτικά, έχει δημιουργήσει ρήγμα μεταξύ της βιομηχανίας και των κυβερνήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μία προσπάθεια να δώσει κατευθυντήριες γραμμές, στην οδηγία που εξέδωσε για την κρατική χρηματοδότηση της ηλεκτρικής παραγωγής, έβγαλε από το κείμενο όποια αναφορά στην πυρηνική ενέργεια. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να επηρεάσει τη χρηματοδότηση νέων πυρηνικών εργοστασίων από τις κυβερνήσεις.

Ενώ χώρες όπως η Γερμανία εγκαταλείπουν σταδιακά την πυρηνική ενέργεια και στρέφονται προς τις ΑΠΕ όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να αυξήσει τον όγκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια δημόσια χρηματοδότηση.

Στο στόχαστρο των καταναλωτών

Ωστόσο, οι ενεργειακές εταιρείες αντιμετωπίζουν διπλό πρόβλημα. Από τη μία πλευρά αυξάνεται το κόστος λειτουργίας τους και βλέπουν τα κέρδη τους να μειώνονται ραγδαία, ενώ την ίδια στιγμή δεν βρίσκουν καμία στήριξη στους ευρωπαίους καταναλωτές, οι οποίοι από την πλευρά τους βλέπουν τα τελευταία χρόνια τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού να έχουν ανέβει στα ύψη.
Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο οι τιμές του ηλεκτρικού ανέβηκαν 24% τα τελευταία 4 χρόνια, ενώ στο φως της δημοσιότητας ήρθε και η πρακτική της εταιρείας SSE που ανέβαζε τεχνητά τις τιμές με τους καταναλωτές να πληρώνουν το τριπλάσιο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By