Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Όταν το ΤΑΙΠΕΔ πιάστηκε στον… ύπνο

Η «εξαφάνιση» των Ρώσων από ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ

Του Νίκου Φιλιππίδη

gazprom milerΤα «σύννεφα» στην στάση των Ρώσων σχετικά με την συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ είχαν φανεί εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, αλλά κυβέρνηση και διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ επέμεναν για άγνωστους λόγους να μην τα βλέπουν με αποτέλεσμα να πιαστούν κυριολεκτικά στον «ύπνο».

Πάντως, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ, δήλωσε ο Α. Παπαγεωργίου. Επίσης, η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρξε καμία ανάμειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, όπως δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πια Αρενκίλντε, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, τα οποία χαρακτήρισε αβάσιμα.

Τι απαντά η εταιρεία

Δεν έλαβε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ελληνικής εταιρείας δεν θα επιδεινωθεί έως τη στιγμή της ολοκλήρωσης της αγοράς της και για αυτό το λόγο η Gazprom αποφάσισε να μην συμμετάσχει τελικά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ.  «Όλες οι τυπικές διαδικασίες και διατυπώσεις για την ολοκλήρωση της αγοράς της ΔΕΠΑ μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού μπορούν να διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Οι επαφές, οι απαιτήσεις και τα προβλήματα

Το εντυπωσιακό στις επαφές κυρίως με την Gazprom, που προκαλούσε προβληματισμό στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και στην Κυβέρνηση ήταν τα συνεχή αιτήματα που έθετε η ρωσική εταιρεία. Την στιγμή που η ελληνική πλευρά τους έδινε το προνόμιο των απευθείας επαφών με τον ίδιο τον πρωθυπουργό (τρεις φορές στο Μαξίμου ο Αλεξέι Μίλερ), αυτοί έθεταν το ένα πρόβλημα μετά το άλλο.

Αφού γίνονταν αποδεκτές οι απαιτήσεις τους για αλλαγή των όρων σε ότι αφορά στην εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης (μείωση ύψους εγγυητικής ως ποσοστού της προσφοράς έως εξαφάνισης του ποσοστού που θα εκπέσει), σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η συναλλαγή λόγω όρων της ΕΕ, οι ρώσοι επανήλθαν με νέο κατάλογο όρων που θα πρέπει να περιληφθούν στη συμφωνία πώλησης όπως:

· Διασφάλιση του αγοραστή στην περίπτωση αλλαγής νομίσματος στην Ελλάδα! (ξεπεράστηκε χωρίς να γίνει δεκτό)

· Διασφάλιση του αγοραστή με εγγυητική επιστολή του Δημοσίου και όχι του ΤΑΙΠΕΔ που είναι ο πωλητής, έναντι των χρεών πελατών της προς τη ΔΕΠΑ

· Αναστροφή της πώλησης, ακόμη και στην περίπτωση που στο μέλλον η όποια κυβέρνηση αλλάξει συντελεστές φορολόγησης

. Παροχή εγγυήσεων για διατήρηση της τιμολογιακής πολιτικής των τριών ΕΠΑ (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας) επί τουλάχιστον 2 χρόνια.

Ωστόσο η συνεχής προβολή και νέων αιτημάτων όπως το πρόσφατο για τις ΕΠΑ, από τη στιγμή που οι εταιρείες βάσει της σύμβασης που έχουν με το Ελληνικό Δημόσιο, έχουν διοίκηση μη ελεγχόμενη από τη ΔΕΠΑ (Shell στην Αττική, Eni Θεσσαλονίκη –Θεσσαλία), αλλά και οι απαιτήσεις για παροχή εγγυήσεων, προβλημάτιζαν σοβαρά και την Κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ.

Η άλλη πλευρά αυτής της Sintez, παρά τις συνεχείς δηλώσεις ότι θα προσφέρει περί τα 1,9 δις. ευρώ για την αγορά και των δύο εταιρειών, εντούτοις την κρίσιμη στιγμή «εξαφανίστηκε» από το προσκήνιο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση σε κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ εδώ και καιρό το είχαν πάρει απόφαση ότι δεν πρόκειτο για σοβαρό ενδιαφέρον.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By