Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Φίλιππος Δραγούμης στη Χ.Αυγή: «Βεβηλώνουν την μνήμη του»

Οργισμένη αντίδραση του ανηψιού απέναντι στις εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής στο Βογατσικό Καστοριάς

xrisi avgiΗ εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στο Βογατσικό Καστοριάς πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή. Δεξιά, ο Φίλιππος Δραγούμης, ανιψιός του Ιωνα Δραγούμη και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Καμίνη στην Αθήνα

Με ανοικτή επιστολή του προς τις τοπικές αρχές ο Φ. Δραγούμης κάνει λόγο για εκδήλωση που αμαυρώνει το όνομα της ιστορικής οικογένειας και ζητά να υπάρξει μέριμνα ώστε να μη σπιλωθεί ξανά στο μέλλον η μνήμη του Iωνα Δραγούμη.

«Η ιδιαίτερη πατρίδα του, το Βογατσικό, και το άγαλμά του ανήκουν σε όλους τους Eλληνες και όχι στους οπαδούς του χιτλερισμού, συνεργατών των σημερινών Γερμανών ναζί, παράνομων ως γνωστόν στη χώρα τους για πολύ ουσιαστικούς λόγους που όλοι γνωρίζουμε. Ας μη συνδυαστεί το όνομά του με τους θρασύδειλους επιγόνους αυτών που έπνιξαν στο αίμα όλη την Ευρώπη», επισημαίνει.

Η εκδήλωση έγινε την περασμένη Κυριακή, με την ευκαιρία της επετείου της δολοφονίας του Iωνα Δραγούμη, στις 31 Ιουλίου του 1920.

Τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία του χωριού και απόθεσαν στεφάνι στον ανδριάντα του τιμώμενου. Στη συνέχεια διέσχισαν με πορεία σε στρατιωτικό σχηματισμό τους δρόμους του χωριού, μοίρασαν εφημερίδες και προπαγανδιστικό υλικό, ενώ φωτογραφήθηκαν στο σημείο όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι του Στέφανου Δραγούμη, πρωθυπουργού της Ελλάδας στις αρχές του 20ού αιώνα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίζει τον Iωνα Δραγούμη ως «μεγάλο Eλληνα εθνικιστή», κάτι που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Φίλιππου Δραγούμη, ο οποίος είναι εγγονός του αδελφού του Iωνα, Φίλιππου, που υπήρξε βουλευτής και υπουργός Β. Ελλάδος.

Αγωνιστής της δημοκρατίας

«Ο Iωνας αγωνίστηκε για την Ελλάδα. Υπήρξε πάντοτε δημοκράτης, ένας ελεύθερος άνθρωπος, ανοιχτός σε νέες ιδέες. Γι΄ αυτόν ο ελληνικός πολιτισμός είχε μια ανοιχτή και πλατεία έννοια, που απέχει πάρα πολύ από τον φασισμό και την ξενοφοβία που πρεσβεύουν οι σημερινοί ναζί της Χρυσής Αυγής.

Είναι τουλάχιστον ντροπή άνθρωποι που ενστερνίζονται διδαχές του Χίτλερ και του ρατσισμού να εμφανίζονται ως τιμητές της μνήμης ενός ανθρώπου υπέρμαχου της δημοκρατίας και της φιλίας μεταξύ των λαών», επισημαίνει στην ανοικτή επιστολή του και προσθέτει:
«Η αγάπη του Iωνα για την Ελλάδα ουδέποτε σηματοδότησε μίσος για όλους τους άλλους γειτονικούς μας λαούς. Το όραμά του υπήρξε η συνύπαρξη των λαών των Βαλκανίων και όχι η περιχαράκωση μέσω κακώς εννοούμενου εθνικισμού που οδηγεί σε τραγωδίες και ακρότητες».

ΠΗΓΗ: e-go.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
By