Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Εκσυγχρονισμός του πλαισίου που διέπει τις αυτούσιες παρακαταθήκες

Για πρώτη φορά στην εκατονταετή ιστορία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, επιχειρείται  καταγραφή, κατηγοριοποίηση, εκτίμηση και αξιοποίηση των παρακαταθηκών που φυλάσσονται σε αυτό

tameio_parakatathikwn_2

Στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις αυτούσιες παρακαταθήκες, με στόχο την τροποποίηση και τον εκσυγχρονισμό του προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ανακοινώθηκε, η κυβέρνηση, για πρώτη φορά στην εκατονταετή ιστορία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ανέλαβε την πρωτοβουλία καταγραφής, κατηγοριοποίησης, εκτίμησης και αξιοποίησης παρακαταθηκών που φυλάσσονται σε αυτό.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών απαιτείται συνεκτική και συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου το παρωχημένο εν πολλοίς νομικό πλαίσιο να αντικατασταθεί από ένα νέο, που θα εκσυγχρονίζει, θα εξορθολογίζει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των παρακαταθηκών, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Στο πλαίσιο αυτό με απόφαση του υπουργείου, συγκροτήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο  Ειδική Επιτροπή με σκοπό την καταγραφή και την κατηγοριοποίηση των υφιστάμενων αυτούσιων και χρηματικών παρακαταθηκών που βρίσκονται τόσο στην κεντρική όσο και στις περιφερειακές υπηρεσίες του Ταμείου.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της επιτροπής, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από την ίδρυση του μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου 2014, υπάρχουν 36.172 αυτούσιες παρακαταθήκες.

Από το 1920 έως το 1991, οι μεγαλύτερες κατηγορίες αυτούσιων παρακαταθηκών περιλαμβάνουν 5.423 παρακαταθήκες σε τιμαλφή, 4.444 σε ανοιχτούς φακέλους (που περιλαμβάνουν κυρίως συνάλλαγμα και βιβλιάρια ταμιευτηρίου) και 8.697 ομολογιακά δάνεια.

Από το 1991 έως και τις 29 Ιανουαρίου 2014, εντοπίστηκαν 6.292 αυτούσιες παρακαταθήκες, από τις οποίες 2.712 σε τιμαλφή και 3.133 σε ανοιχτούς φακέλους.

Επίσης, υπάρχουν 9.975 παρακαταθήκες που προέρχονται από τα κατά τόπους καταστήματα του Ταμείου. Επίσης, βρέθηκαν κλειδιά, μετοχές, λαχειοφόρα δάνεια και ομόλογα.

By