Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Παράταση των μέτρων λιτότητας

Στο πρόσφατα επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να επιτύχει αυτούς τους στόχους και να παρατείνει λήγοντα μέτρα αν είναι απαραίτητο

trapeza

Την παράταση των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα  προαναγγέλλει, μετά το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μηνιαίο οικονομικό της δελτίο. (Monthly Bulletin -June).

Όπως σημειώνεται η Ελλάδα θα έλθει αντιμέτωπη με δημοσιονομικά κενά κατά τα προσεχή έτη. Γεγονός που καθιστά πιθανή την παράταση των μέτρων καθώς παρά την επίτευξη του πρωτογενούς  πλεονάσματος το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2013 δεν ήταν αρκούντως ικανοποιητικό.

Ειδικότερα τονίζεται ότι: « η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρει πως το πρωτογενές και συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2013 «δεν ήταν εξίσου ικανοποιητικά» (-8,7% και -12,7% του ΑΕΠ αντίστοιχα), αντανακλώντας πρωτίστως το μεγάλο κόστος της παροχής στήριξης προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα (10,6% του ΑΕΠ).»

Στο ίδιο πλαίσιο η ΕΚΤ σημειώνει πως αν και κατά την τελευταία αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας προκύπτει πως η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ το 2014, ωστόσο υπάρχουν δημοσιονομικά κενά για τα επόμενα έτη, ενώ για τις χρονιές αυτές προβλέπονται πιο φιλόδοξοι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα (3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016).

«Στο πρόσφατα επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να επιτύχει αυτούς τους στόχους και να παρατείνει λήγοντα μέτρα αν είναι απαραίτητο», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της ΕΚΤ.

 

By