Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μυτιληναίος στη ΓΣ: Κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός του ομίλου

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου Μυτιληναίου έχει υποχωρήσει κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ και η σχέση του δείκτη δανεισμός / EBITDA περιορίζεται στο 1,6, στοιχείο που δείχνει την υψηλή οικονομική ευρωστία του ομίλου.

mytilinaios_6Σύμφωνα με τη διοίκηση, το hedging που πραγματοποιηθηκε από τον όμιλο στο Αλουμίνιο το 2009 έσωσε τη βιομηχανία, καθώς η ζημιά έφθανε τα 500 χιλ. δολαρια την ημέρα και με την αντιστ’αθμιση αυτή ενισχύθηκε κατά 500 εκατ. δολ. η θέση του Αλουμινίου.

 «Είμαι σίγουρος ότι έχουμε περάσει τα χειρότερα αλλά θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να έρθουν τα καλύτερα», σημείωσε από το βήμα της ΓΣ των μετόχων του Ομίλου, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ωστόσο σημείωσε πως «η ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι αργή και σταδιακή μέχρι το τέλος της δεκαετίας καθώς δεν υπάρχει καμία παράμετρος που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα σε μία νύχτα».

Σημείωσε επίσης ότι η εταιρεία το 2008, όταν ξέσπασε η κρίση, είχε υψηλά κοστολόγια γι” αυτό και χρειάστηκε το πρόγραμμα περιορισμού κόστους, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο σε μεταλλουργική εταιρεία στον κόσμο. Συγκεκριμένα μειώθηκε από 620 εκατ. δολ. σε 470 εκατ. δολ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, το χρηματοδοτικό κόστος έχει μειωθεί στο 6,5% και όπως αποδείχθηκε ήταν θετικό για τον όμιλο που δεν προχώρησε σε έκδοση ομολόγου γιατί θα είχε επιτόκιο 7-7,5%, απόφαση που επιτεύχθη έπειτα και από την εισήγηση του κ. Καραμούζη.» Από την άλλη πλευρά, δεν έχει νόημα  να προχωρήσουμε σε αύξηση κεφαλαίου αυτή την περίοδο», σημειώθηκε.
Από το 2013 υπάρχουν ενδιαφερόμενοι για εξαγορά ποσοστών στον όμιλο ή και σε θυγατρικές, δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος τόνισε ότι παίζει ιδιαίτερο ρόλο και τιμά τον όμιλο η παρουσία της Fairfax.

Σε ότι αφορά την ΛΑΡΚΟ το ενδιαφέρον παραμένει, ενώ εκτίμησε ότι η ιδιωτικοποιηση της Socar θα κλείσει στο επόμενο διάστημα ενώ υπάρχει η πρόθεση από τυς Αζέρους να κλιμακώσουν υψηλές επενδύσεις στην Ελλάδα.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι ο όμιλος έχει παρατείνει τα συμβόλαια με την Glencore για το μέταλλο μέχρι το 2017 και για τον βωξίτη μέχρι το 2025.

Τέλος ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι το 2013 ήταν χρονιά ρεκόρ για τα κέρδη της εταιρείας «σε μία περίοδο που οι μεταλλουργικές εταιρείες εμφανίζουν ζημιές». Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι η τελευταία χρονιά που δε θα δοθεί μέρισμα στους μετόχους του ομίλου Μυτιληναίος.

By