Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στις ουρές έως και 12 μήνες για το εφάπαξ οι στρατιωτικοί

Η έλλειψη ρευστότητας των Μετοχικών Ταμείων προκαλεί μεγάλη ανησυχία η οποία αυξάνεται όσο η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο ασφαλιστικό

fosphotos.com/ Alexandros Katsis
fosphotos.com/ Alexandros Katsis

Ακόμα και τους δώδεκα μήνες προσεγγίζει η αναμονή χορήγησης του εφάπαξ στους στρατιωτικούς οι οποίοι αποστρατεύονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η έλλειψη ρευστότητας των Μετοχικών Ταμείων προκαλεί μεγάλη ανησυχία η οποία αυξάνεται όσο η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο ασφαλιστικό.

Πηγές του Πενταγώνου πάντως σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι το εφάπαξ των στρατιωτικών δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με τις όποιες ρυθμίσεις προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Βάσει νόμου το εφάπαξ θα πρέπει να χορηγείται με την παρέλευση τριμήνου μετά την αποστρατεία του αξιωματικού ή του υπαξιωματικού από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Εν τούτοις όμως αυτό δεν τηρείται τα τελευταία δύο – τρία χρόνια και η αναμονή συνεχώς αυξάνεται, έχοντας ήδη φτάσει στους 8 μήνες και οδεύει προς τους 12 μήνες.

Στρατιωτικοί που αποστρατεύτηκαν στις κρίσεις του περασμένου Μαρτίου δεν έχουν πάρει ακόμα εφάπαξ, ενώ κάποιος που έκανε αίτηση πριν από ένα μήνα δεν πρόκειται να δει το «χρώμα του χρήματος» πριν από το καλοκαίρι του 2014.

Οι αιτήσεις που εκκρεμούν και στα τρία Μετοχικά Ταμεία ξεπερνούν τις 2.000. Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.

Οι λογαριασμοί ΕΛΟΑΣ, ΕΛΟΑΝ και ΕΛΟΑΑ δεν μπορούν να καλύψουν τα απαιτούμενα ποσά για την καταβολή των εφάπαξ, τη στιγμή μάλιστα που αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των αποστρατειών.

Σε περίπτωση δε που η κυβέρνηση κάνει πράξη τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν σε νέες επώδυνες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, τότε χιλιάδες στρατιωτικοί που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης θα σπεύσουν να… κρεμάσουν τη στολή.

Ήδη από το 2014 και μετά αυξάνεται το όριο παραμονής στο στράτευμα και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους μεγάλο «κύμα φυγής».

Τα Μετοχικά Ταμεία έχουν υποστεί τεράστια ζημιά από το PSI, όπου έχασαν το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών τους, ενώ τα έσοδα έχουν μειωθεί δραματικά, παρά την επιπλέον επιβάρυνση των εν ενεργεία στελεχών με αύξηση 1% της εισφοράς.

Τα περιουσιακά στοιχεία δεν αποδίδουν, ακίνητα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, ενώ το σημαντικό έσοδο από τα εξοπλιστικά (σε ποσοστό 4%) είναι πλέον ανύπαρκτο, καθώς δεν υλοποιούνται νέες αμυντικές προμήθειες, ελλείψει διαθέσιμων κονδυλίων για την άμυνα.

Με όλα αυτά τα δεδομένα, η ανησυχία των στρατιωτικών είναι έκδηλη για το αν θα προλάβουν να πάρουν τα χρήματα ή μέρος των χρημάτων που έχουν δώσει όσο υπηρετούσαν στο στράτευμα.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ωστόσο, παρότι αναγνωρίζεται το πρόβλημα ρευστότητας των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, ξεκαθαρίζεται πως σε καμία περίπτωση το εφάπαξ των στρατιωτικών δεν επηρεάζεται από τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Και αυτό διότι το εφάπαξ που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί οι οποίοι αποστρατεύονται είναι αμιγώς ανταποδοτικού χαρακτήρα και όχι προνοιακού.

Χορηγείται με την αποστρατεία ή συμπλήρωση 35ετούς μετοχικής σχέσης στους ειδικούς λογαριασμούς αλληλοβοήθειας των Μετοχικών Ταμείων και σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου διατάγματος 398 του 1974.

Οι εν λόγω δε ειδικοί αυτοί λογαριασμοί είναι οικονομικά αυτοτελείς και δεν επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

(Visited 1 times, 1 visits today)
By