Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κατανάλωση γιαουρτιού ίσον μικρότερος κίνδυνος για διαβήτη

Γιαούρτια και τυριά με χαμηλά λιπαρά μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 28%

diavitis

Κατά 28% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, έχουν οι άνθρωποι που καταναλώνουν γιαούρτι σε σχέση με αυτούς που δεν τρώνε καθόλου, σύμφωνα με με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα της Σχολής Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Cambridge.

Η μείωση του κινδύνου αφορά σε όλα τα είδη του γιαουρτιού αλλά και σε μερικά τυριά με χαμηλά λιπαρά.

Η έρευνα έγινε σε περισσότερους από 3.500 άνδρες και γυναίκες, από τους οποίους οι 753 εμφάνισαν διαβήτη σε χρονικό διάστημα 11 ετών, με τους ερευνητές να συμπεραίνουν πως τα γιαούρτια και γενικότερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ευεργετικά για την υγεία συστατικά, όπως η βιταμίνη D, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, καθώς επίσης προβιοτικά βακτήρια.

diary-productsΠιο συγκεκριμένα, όσοι έτρωγαν πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά (κυρίως γιαούρτι, αλλά επίσης ελαφρά τυριά τύπου «κότατζ») είχαν κατά μέσο όρο 24% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη. Ειδικά η κατανάλωση γιαουρτιού με λίγα λιπαρά (κατά μέσο όρο τέσσερις έως πέντε κεσέδες γιαουρτιού των 125 γραμμαρίων) μείωνε κατά 28% τον κίνδυνο.

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζει αυξητική τάση σε κάθε χώρα και η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη εκτιμά ότι 382 εκατ. άνθρωποι έπασχαν από την εν λόγω νόσο το 2013, αριθμός που αναμένεται να έχει αυξηθεί στα 592 εκατ. το 2035.

By