Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κύπρος: Στάση πληρωμών χωρίς μνημόνιο

Οριακή είναι κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, τόνισε ο Χάρης Γεωργιάδης.

fosphotos.com | Yiannis Koourtoglou
fosphotos.com | Yiannis Koourtoglou

Η κατάσταση της οικονομίας είναι δύσκολη και οριακή, δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι «τα δημόσια οικονομικά εξαντλούνται αυτό το μήνα».

Ο υπουργός είπε ότι «η Κυβέρνηση δεν επεξεργάζεται και δεν διαθέτει σχέδιο Β΄», επισημαίνοντας ότι για την Κυβέρνηση η υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί στα πλαίσια του μνημονίου, αλλά κυρίως η παραμονή της Κύπρου στη Ζώνη του ευρώ και κατ’ επέκταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι υπό συζήτηση».

Αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση είναι πανέτοιμη να ακούσει και να συζητήσει την όποια εναλλακτική άποψη, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, θα εφαρμοστεί και ο επιπρόσθετος σχεδιασμός της Κυβέρνησης, «θα παραμείνουμε στη Ζώνη του ευρώ και στην ΕΕ, θα περάσουμε μια δύσκολη περίοδο, αλλά θα τα καταφέρουμε και θα σταθεροποιήσουμε την κατάσταση» γιατί «είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε».

«Έξοδος της Κύπρου από το ευρώ ισοδυναμεί με πολλαπλάσιο κούρεμα όχι μόνο των μεγάλων καταθέσεων στις δύο τράπεζες αλλά ολόκληρης της οικονομίας», που θα οδηγήσει το βιοτικό επίπεδο του κάθε πολίτη δεκαετίες πίσω», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών, στην παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) Πανίκου Δημητριάδη, ο οποίος απάντησε σε σωρεία ερωτήσεων των βουλευτών για τις τελευταίες εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Είναι η ώρα της διόρθωσης για λάθη του παρελθόντος. Είναι η ώρα που πληρώνουμε το λογαριασμό» και επιβάλλεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα εκ μέρους όλων και στενή συνεργασία εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας», είπε ο Υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι πλέον να ξοδεύουμε όσα η τσέπη μας σηκώνει. Δεν υπάρχει κανείς που είναι διατεθειμένος να συνεχίσει να μας δανείζει για να ξοδεύουμε περισσότερα από όσα εισπράττουμε». Σημείωσε ότι «μείωση των εσόδων του κράτους αναπόφευκτα θα πρέπει να συνεπάγεται μείωση των δαπανών. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Δεν είναι ζήτημα επιλογής αλλά πραγματικότητας».Ο ΥΠΟΙΚ ενημέρωσε τους βουλευτές ότι οι οδηγίες της Κυβέρνησης προς τα Υπουργεία «θα είναι ο καταρτισμός του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς ουσιαστικά από μηδενική βάση. Το κάθε κονδύλι, το κάθε πρόγραμμα του κάθε Υπουργείου θα πρέπει να επανεξεταστεί και να δικαιολογηθεί», τόνισε.

«Θεωρώ ότι μέσα σε αυτό το σκηνικό, όταν έχουμε επιβαρύνει τους πολίτες, είτε αυτοί είναι φορολογούμενοι είτε είναι καταθέτες, με αυτό τον οδυνηρό τρόπο δεν έχουμε δικαίωμα να ξοδεύουμε έστω και ένα ευρώ που να μην είναι απόλυτα δικαιολογημένο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ο νέος προϋπολογισμός θα καταρτιστεί εξ υπαρχής».Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «η μόνη οδός που μπορεί να μας δώσει ανάσες είναι η ανάπτυξη», ανακοινώνοντας παράλληλα ότι η Κυβέρνηση και όλα τα Υπουργεία επεξεργάζονται αυτές τις ημέρες ένα σχέδιο «που θα πηγαίνει πέρα και πάνω από όσα το μνημόνιο επιβάλλει» με στόχο να ενθαρρύνει και να διευκολύνει την οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα, δημιουργώντας το θετικότερο περιβάλλον για επενδύσεις, ντόπιες και ξένες. Συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα γίνουν εντός Απριλίου, πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι η πραγματική οικονομία αντιμετωπίζει μια αφόρητα δύσκολη κατάσταση, ο κ. Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι η ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί και ότι θα συνεχιστεί η ανοδική τάση της ανεργίας, ενώ επισήμανε πως «θα πρέπει είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε μια αναγκαία, πιθανώς δύσκολη και οδυνηρή προσαρμογή των δημοσίων οικονομικών, στα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας μας».Η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών και η κατάσταση στην πραγματική οικονομία προδιαγράφει το σκηνικό κάτω από το οποίο καλούμαστε να λειτουργήσουμε, είπε ο κ. Γεωργιάδης, διαβεβαιώνοντας ότι στον τραπεζικό τομέα η Κυβέρνηση θα επιδιώξει σε συνεργασία με την ΚΤ την ταχύτατη δυνατή ομαλοποίηση.

Αναφερόμενος στις επιδιώξεις της Κυβέρνησης, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αυτές είναι όπως η ενοποιημένη τράπεζα Κύπρου εξέλθει από το καθεστώς διαχείρισης και οριστεί προσωρινό διοικητικό συμβούλιο και εκτελεστική διεύθυνση και «η ουσιαστική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων» στο εσωτερικό αλλά και σε σχέση και με τις διεθνείς τράπεζες.Ανέφερε ότι «είναι ορατό το ενδεχόμενο να έχουμε αποχωρήσεις σημαντικών τραπεζικών οργανισμών από την Κύπρο», σε περίπτωση που συνεχιστούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Αναφορικά με το δημόσιο τομέα, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η ανανέωση γραμματίων του δημοσίου που λήγουν από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και καθημερινό έλεγχο της ταμειακής κατάστασης.Ανέφερε ότι η πρώτη δόση, «αν όλα πάνε καλά με την επικύρωση της δανειακής σύμβασης», αναμένεται να εκταμιευθεί το Μάιο, ενώ σημείωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στην επόμενη του συνεδρία θα επικυρώσει κάποια πρόσθετα νομοσχέδια του μνημονίου που «αποτελούν προϋποθέσεις για την εκταμίευση του όποιου ποσού».

«Ένα νομοσχέδιο να μην υλοποιήσουμε, τότε απλά δεν έχουμε πρόγραμμα και δεν θα υλοποιηθεί η εκταμίευση των ποσών», ανέφερε.

Εξαιρέσεις καταθέσεων από κούρεμα και ELA

Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι είναι πάρα πολύ επιφυλακτικός στην παραχώρηση οποιασδήποτε πρόσθετης εξαίρεσης και ότι «η εξαίρεση που έχει δοθεί στις ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να επανεξεταστεί», προσθέτοντας ότι «δεν είναι δικά μας λεφτά και δεν έχουμε το δικαίωμα να αποφασίσουμε πρόσθετες ανεξέλεγκτες εξαιρέσεις, οι οποίες επιβαρύνουν καταθέτες». Ανέφερε ότι εξαιρέσεις ειδικών περιπτώσεων από το «κούρεμα» μπορούν να γίνουν μέσω των κρατικών δαπανών.

Σε σχέση με το ELA, ο εκ των Ανώτερων Διευθυντών της ΚΤ Μιχάλης Στυλιανού είπε ότι το θέμα του ELA ήταν μέσα στην απόφαση του Eurogroup και «δεν είχαμε άλλη επιλογή από του να εφαρμόσουμε την απόφαση που έλεγε ότι 9 δισ. ευρώ ELA θα μεταφερθούν από τη Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου».Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι η αύξηση του ELA φαινόταν και στον ισολογισμό της ΚΤ που δημοσιεύεται κάθε μήνα.

Σε σχέση με εξαιρέσεις ποσών και μεταφορά στη νέα Τράπεζα Κύπρου επιπλέον ανασφάλιστων καταθέσεων της Λαϊκής Τράπεζας, ο Διοικητής, αφού σημείωσε ότι είναι θέμα πολιτικής απόφασης και μπορεί το θέμα να συζητηθεί με το Υπουργείο Οικονομικών, όπως μπορεί να συζητηθεί και η απόφαση για εξαίρεση των ασφαλιστικών εταιρειών, είπε ότι όσα περισσότερα στοιχεία ενεργητικού μεταφέρονται, τόσο περισσότερο αυξάνεται το ποσοστό μετατροπής και πρόσθεσε ότι αυτό εξαρτάται από τον τελικό ισολογισμό που θα έχουμε και προτού έχουμε τον τελικό ισολογισμό, τα στοιχεία του οποίου αλλάζουν επί καθημερινής βάσης, δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό γίνεται.Από την πλευρά του, ο κ. Στυλιανού είπε ότι όσο αυξάνεται το παθητικό που μεταφέρεται από τη Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου, αυξάνεται και το κόστος στους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου.

Εκπρόσωπος της ΚΤ είπε ότι προσφυγές από Κύπριους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου για εξαίρεση από το κούρεμα θα συνεκδικαστούν περί τα τέλη Απριλίου στην ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.Σε σχέση με την απορρόφηση ELA από τη Λαϊκή, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι η παροχή ELA από τη Λαϊκή άρχισε τον Οκτώβριο του 2011 και ότι δεν υπήρχε επιλογή να σταματήσει αυτό γιατί θα κατέρρεε η τράπεζα, προσθέτοντας ότι η ΚΤ έπεισε την προηγούμενη Κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια από το Μηχανισμό Στήριξης ούτως ώστε να συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας προς τη Λαϊκή.

Περιοριστικά μέτρα

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο τραπεζικός τομέας έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου πρωτοφανή διόρθωση και είναι αναγκαίο να λειτουργεί κάτω από περιορισμούς.Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα ακούσουμε και θα διαβουλευθούμε με τους εκπροσώπους της Τρόικας αλλά «θα λάβουμε τις αποφάσεις μας», προσθέτοντας ότι «γραμμή της Κυβέρνησης θα είναι προσεκτικά, με μετρημένα βήματα, αυτοί οι περιορισμοί να χαλαρώσουν».

Απόφαση για «κούρεμα» καταθέσεων

Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι ως μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας είναι ότι θέση της Τρόικας είναι πως θα πρέπει να διαφυλαχτεί το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα και «δεν υφίσταται ούτε το εγείρει κάποιος, ούτε έχει συζητηθεί» θέμα για κούρεμα στο συνεργατισμό ή αλλού.Σε σχέση με την εκροή καταθέσεων πριν από την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» και κατά πόσον υπήρξε «εσωτερική ενημέρωση», ο κ. Δημητριάδης, αφού εξέφρασε την ετοιμότητα της ΚΤ να δώσει ό,τι στοιχεία ζητήσει η Επιτροπή για εκροή καταθέσεων από τις δύο τράπεζες, είπε πώς είναι δυνατό να υπάρξει «εσωτερική ενημέρωση» από τη στιγμή που λεγόταν στην ΕΕ ότι θα υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών με κεφάλαια του Μηχανισμού.

Ανέφερε ότι «κανένας μας δεν γνώριζε μέχρι τις 15 Μαρτίου ότι – αυτό που λεγόταν ίσως στην Financial Times – η Ευρώπη θα αποφάσιζε κούρεμα καταθέσεων».Ο Διοικητής της ΚΤ είπε ότι προσπαθήσαμε να υπάρξει διαφορετική λύση για τη Λαϊκή Τράπεζα που θα ήταν ανάλογη με αυτή της Τράπεζας Κύπρου αλλά η Τρόικα επέμενε σε αυτή τη λύση που συμφώνησε τελικά το Eurogroup.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο της εξυγίανσης, ο κ. Δημητριάδης στείλαμε επιστολή στις τράπεζες τον Φεβρουάριο μετά το δημοσίευμα της Financial Times το οποίο αναφερόταν  σε ένα γενικό κούρεμα των καταθέσεων, προσθέτοντας ότι «η επιστολή έλεγε ότι ένα γενικής μορφής κούρεμα είναι αντισυνταγματικό».Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο περί εξυγίανσης που ετοιμαζόταν σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου του Νοεμβρίου «περιλάμβανε σαν ένα από τα πολλά μέτρα εξυγίανσης το επονομαζόμενο bail in, που δεν θεωρείται από νομικής άποψης ότι είναι κούρεμα καταθέσεων» και πρόσθεσε ότι «μέχρι τις αρχές Μαρτίου είχαμε μπροστά μας ότι γινόταν ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Ποσό ανακεφαλαιοποίησης Τράπεζας Κύπρου

Ο κ. Δημητριάδης διαβεβαίωσε ότι «έχουν εφαρμοστεί οι κανόνες του ευρωσυστήματος και έχουμε πλήρη εξασφάλιση» του ELA που έλαβε η Τράπεζα Κύπρου από την Λαϊκή.Όσον αφορά το ύψος του «κουρέματος» των καταθετών της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Στυλιανού είπε ότι η μετατροπή του 37,5% των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου σε μετοχές θα γίνει αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι για το υπόλοιπο των καταθέσεων «το ακριβές ποσό (ποσοστό) θα οριστικοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί η τελική αποτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή» των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας, η οποία, σύμφωνα με το τελευταίο μνημόνιο, θα ολοκληρωθεί τέλος Ιουνίου. Σημείωσε ότι μετά τον Ιούνιο υπάρχει ένα περιθώριο μέχρι 90 ημερών (μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου) ούτως ώστε αυτό το ποσό να οριστικοποιηθεί.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της ΚΤ είπε ότι μέχρι αύριο θα είναι ελεύθερο το 10% από το υπόλοιπο 40% των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου που δεν περιλαμβάνεται σε αυτό που έχει παγοποιηθεί, ενώ ανέφερε ότι μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013 θα υπάρχει σχέδιο αναδιάρθρωσης της νέας τράπεζας με βάση το οποίο θα παρθούν αποφάσεις και για το προσωπικό της τράπεζας.Ανέφερε ότι έκανε μεγάλη προσπάθεια να πείσει την τρόικα να μην παγοποιηθεί το 40%, φθάνοντας στο σημείο να απειλεί την τρόικα ότι θα είναι δική της ευθύνη αν υπάρξουν συνέπειες στην αγορά, όπως έλλειψη φαρμάκων και άλλα.

Ανακεφαλαιοποίηση Συνεργατικών Ιδρυμάτων

Εκπρόσωπος της ΚΤ είπε ότι τα συνεργατικά ιδρύματα αρχικά θα επιδιώξουν να αντλήσουν κεφάλαια από ίδιους πόρους – θα ζητήσουν από τους μετόχους τους να βάλουν κεφάλαια – και σε περίπτωση που χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια θα μπορούν να λάβουν από τα 10 δισ. ευρώ που θα δώσει η Τρόικα και θα είναι κατατεθειμένα στην ΚΤ.

Μείωση καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι η ΚΤ βρίσκεται σε επαφή με τον Διοικητή της ΚΤ της Πορτογαλίας και μελετά τι έχει εφαρμόσει η χώρα αυτή στο θέμα αυτό και θα εφαρμοστεί κάτι ανάλογο στην Κύπρο.

Η εκ των ανώτερων διευθυντών της ΚΤ Αργυρώ Προκοπίου είπε ότι θα καλούνται οι τράπεζες, μέσω εγκυκλίου/οδηγία της ΚΤ, να δοθούν στους πελάτες τους χρονικό περιθώριο 60 ημερών, από την ημέρα που ένα δάνειο θα γίνει μη εξυπηρετούμενο, να μη κινούν νομικές διαδικασίες και να μην επιβάλουν πρόστιμα και να προχωρήσουν σε επαναδιαπραγμάτευση των δανείων.

Υπόμνημα προς Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Οσον αφορά τι έκανε η ΚΤ για να προετοιμάσει την Κυβέρνηση, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι στις 4 Μαρτίου του είχε ζητήσει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υποβάλει υπόμνημα για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο υπόβαλε, προσθέτοντας ότι σε αυτό το 11σελιδο υπόμνημα υπήρχαν πληροφορίες για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή.

Ανέφερε ότι σε αυτό γινόταν αναφορά για την απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ να επεκτείνει τη διορία αναστολής της συμμετοχής της Λαϊκής στο ELA μέχρι τις 21 Μαρτίου.Αναφέροντας ότι ήταν πρωτοφανές και πρωτόγνωρη η απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ στις 21 Μαρτίου να μη συνεχιστεί το ELA για την Λαϊκή, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της ΕΚΤ και ο λόγος που έδωσε ήταν ότι αυτό θα διέρρεε ούτως άλλως και αφού θα διέρρεε θα ήταν καλύτερο να δώσουμε εμείς τη σωστή πληροφόρηση».

Αναγιγνώσκοντας το υπόμνημα, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «στη συνέχεια με την υπογραφή του προκαταρτικού μνημονίου συναντίληψης και παρεμβάσεων του Διοικητή της ΚΤ, το ΔΣ της ΕΚΤ σε συνεδρία κατά το τέλος Ιανουαρίου 2013 έκρινε ορθό να επεκτείνει τη διορία αναστολής της Λαϊκής Τράπεζας στο ELA μέχρι τις 21 Μαρτίου. Κατά την λήψη της απόφασης του αυτής, το ΔΣ της ΕΚΤ υπέδειξε ότι η εν λόγω απόφαση λαμβάνεται σύμφωνα με τους όρους αναφοράς του Eurogroup», να αφεθεί η νέα Κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη συμφωνία για το πρόγραμμα στήριξης σύντομα μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου».Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι στις 19 Μαρτίου, την ίδια ώρα που η Βουλή ψήφιζε αρνητικά, είχε συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας, ως Υπουργός Εργασίας, στην απουσία του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, με τους τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ, ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της ΚΤ και «εκεί ανακοινώθηκε η απόφαση της Τρόικας πως πλέον τα δεδομένα αλλάζουν, πως πλέον δημιουργούνται πιέσεις πάνω στη ρευστότητα του τραπεζικού μας συστήματος, με δεδομένη την αναστάτωση που δημιουργήθηκε από την αρχική απόφαση του Eurogroup» και «πλέον τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή πρέπει να περάσουν από το resolution».

«Ήταν αυτό το σκηνικό που κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Το παλέψαμε μέχρι την τελευταία στιγμή και τουλάχιστον εξασφαλίσαμε πως η τράπεζα Κύπρου έχει αυτό που υφίσταται σήμερα», πρόσθεσε.

Γενική Λογίστρια – Ταμειακή κατάσταση κράτους

Σε σχέση με την ταμειακή κατάσταση του κράτους, η Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου είπε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει βραχυπρόθεσμος εσωτερικός δανεισμός από διάφορα τραπεζικά ιδρύματα και από σχέδια συντάξεων οργανισμών δημοσίου δικαίου ύψους, ύψους 966,7 εκατομμύρια ευρώ», προσθέτοντας ότι το Γενικό Λογιστήριο δημιούργησε αρχείο δεδομένων με την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης για να παρακολουθεί τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους και ενημέρωνε ανάλογα τον Υπουργό Οικονομικών ώστε να αποφευχθεί «μέχρι σήμερα η στάση πληρωμών».

Ανέφερε, ωστόσο, ότι «με τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα μας τα αναμενόμενα ποσά όσον αφορά τα δημόσια έσοδα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν», προσθέτοντας ότι το γενικό λογιστήριο έχει αναπροσαρμόσει τις προβλέψεις του για τους επόμενους μήνες προς τα κάτω, ενώ για το μήνα Απρίλιο τα φοροεισπρακτικά τμήματα του κράτους (ΦΠΑ, Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων) έχουν ανακοινώσει παρατάσεις στην προθεσμία πληρωμών με αποτέλεσμα ο Απρίλιος να παρουσιάζει χρηματικό έλλειμμα της τάξης του 160 εκ. ευρώ και αυτό νοουμένου ότι θα ανανεωθεί πλήρως ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός.

Είπε ακόμη ότι «το ειδικό απόθεμα που έχει η Δημοκρατία στην ΚΤ ύψους 85 εκ. ευρώ δεν επαρκεί και χρειάζεται άμεσα χρηματοδότηση ύψους περίπου 80 εκ. ευρώ πριν από τις 29 Απριλίου 2013 ούτως ώστε να μη δημιουργηθεί στάσης πληρωμών».

Η κ. Γεωργίου είπε ότι στην περίπτωση που κάποια από τα τραπεζικά ιδρύματα δεν ανανεώσουν γραμμάτια που λήγουν «τότε θα προκύψει πρόβλημα για την ικανοποίηση των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους γύρω στις 18 Απριλίου 2013» και αν συνεχίσει η μη ανανέωση οποιονδήποτε άλλων γραμματίων που λήγουν «τότε τα ποσά μεγαλώνουν ανάλογα».

 offsite.com.cy 

 

By