Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μήνυμα με πολλούς παραλήπτες

Συγκρατημένα μεν αλλά με σαφή υπονοούμενα οι ξένοι διάβασαν το αποτέλεσμα ως αποδοκιμασία των Ελλήνων στις πολιτικές λιτότητας

ekloges2014_3

Με μια δόση αμηχανίας αντιμετώπισαν τα ξένα μέσα ενημέρωσης τα αποτελέσματα από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

 

Η αμηχανία σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις και τα δημοσιεύματα, προήλθε από την ανάγνωση του αποτελέσματος. Συγκρατημένα μεν αλλά με σαφή υπονοούμενα οι ξένοι διάβασαν το αποτέλεσμα ως αποδοκιμασία των Ελλήνων στις πολιτικές λιτότητας.

Την ανησυχία τους άλλωστε την είχαν εκφράσει και οι δανειστές λίγο καιρό πριν, περιγράφοντας τον φόβο τους σχετικά με τον εκτροχιασμό του προγράμματος διαβλέποντας πιθανές πολιτικές αναταράξεις σε περίπτωση που τα αποτελέσματα της κάλπης αποτύπωναν ραγδαία πτώση των ποσοστών της συγκυβέρνησης.

Ακολούθησαν οι επενδυτές που αμέσως τήρησαν στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο τη δεύτερη Κυριακή.

Αν και οι μαζικές πωλήσεις των ελληνικών ομολόγων φρέναραν, μετά από τις διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το θέμα της φορολόγησης των ομολόγων, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που είχαν διαμορφωθεί όταν η Ελλάδα έκανε την επιστροφή στις αγορές, η οποία συνοδεύτηκε από διθυραμβικά σχόλια των ξένων Μέσων Ενημέρωσης.

Μπορεί η ανοδική πορεία του επιτοκίου των ομολόγων να σταμάτησε μαζί με τις μαζικές πωλήσεις, ωστόσο δεν κατάφεραν να ξεκολλήσουν από τα υψηλά επίπεδα της περασμένης εβδομάδας κοντά στο 6,84% για τον δεκαετή τίτλο.

Στην άνοδο των επιτοκίων, προστέθηκαν και οι διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Έστω και αν οι αγορά είχε δείξει “ψυχραιμία” στα διάφορα σενάρια που υπήρχαν για το αποτέλεσμα των εκλογών και τις εκτιμήσεις για πολιτική αστάθεια, το πρωί της Δευτέρας το Χρηματιστήριο Αθηνών άνοιξε με εκρηκτική άνοδο της τάξης του 3,47% για να χάσει όμως τα αρχικά του κέρδη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και τελικά ο Γενικός Δείκτης να κλείσει με ζημιές 1,84%.

Την εικόνα “ανησυχίας” τροφοδότησαν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. Για παράδειγμα, στην ανάλυση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των εκλογών, ο βρετανικός Guardian εκτιμά πως «Ηχηρό όχι στη συνέχιση της λιτότητας στην Ελλάδα ήταν το μήνυμα της κάλπης της Κυριακής 18 Μαΐου, μέσω της ψήφου των Ελλήνων στις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Business Insider που προειδοποιεί τους επενδυτές πως «Ήρθε η ώρα να αρχίσετε ξανά να προσέχετε την περίπτωση της Ελλάδας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. «Υπάρχει κάτι που το ραντάρ σας για λίγο καιρό δεν το είχε πιάσει. Είναι η Ελλάδα», και προσθέτει: “Υπάρχουν ενδείξεις πως δεν υπάρχει σταθερότητα στην ελληνική πολιτική ζωή”.

Προφανώς και οι ξένοι βλέπουν ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε περίοδο ανακατατάξεων με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις και τα αποτελέσματα των εκλογών. Άλλωστε, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής, μπορεί με τους κατάλληλους χειρισμούς και τη σωστή διπλωματία να χρησιμοποιηθεί ως άσσος στο μανίκι των Ελλήνων. Αρκεί βέβαια να διαβάσουμε εμείς σωστά τα εκλογικά αποτελέσματα.

Αλέξανδρος Κλώσσας

(Visited 1 times, 1 visits today)
By