Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Μην… αγοράσετε τη βίλα!»

Δύο άντρες συζητούν για μια βίλα, ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα και έναν διαταραγμένο

california estate

Πολυτελής βίλα στην Καλιφόρνια που πωλείται για 53 εκατ.δολάρια μέσω Christie’s real estate

Της Λητώς Μησιακούλη
litomissiakouli@thepaper.gr

«Εσείς το βρίσκετε λογικό να αγγίζουν τέτοια ασύλληπτα ποσά τα έργα τέχνης σήμερα;», ρώτησε ένας κύριος τον σνομπ φιλότεχνο με τα διαμαντένια μανικετόκουμπα ο οποίος καθόταν περιτριγυρισμένος από τακούνια και καμπαρτίνες στο σαλόνι του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.

Ηταν και οι δυο πλειοδότες. Βρίσκονταν μάλιστα, στην ίδια σειρά, χτες το απόγευμα, στη μεγάλη δημοπρασία με έργα σύγχρονης τέχνης που έκανε ο οίκος και που… για άλλη μια φορά οι τιμές απογειώθηκαν.

«Τίποτα δεν έχει λογική στην Τέχνη. Γιατί να έχει λοιπόν και η αγορά της;», γύρισε ο φιλότεχνος και του απάντησε ψυχρά.
«Μα δεν νομίζετε ότι είναι υπερβολή να ξεπερνά ένα έργο τα 100 εκατ. δολάρια την ώρα που μια πολυτελής βίλα-σκέτο παλάτι στην Καλιφόρνια, 10.000 τετραγωνικών μέτρων, με επιχρυσωμένες λεπτομέρειες, 9 κρεβατοκάμαρες, 25 μπάνια, πισίνες, ballroom και γήπεδο τένις, μόλις που αγγίζει τα 53 εκατ. δολάρια;», επέμεινε ο πρώτος κύριος δείχνοντάς του έναν κατάλογο πολυτελούς real estate με φωτογραφίες από τη βίλα.

«Η τέχνη είναι πράγματι υπερβολή και για αυτό οι τιμές θα συνεχίσουν να καλπάζουν. Μην… αγοράσετε τη βίλα. Πάρτε ένα έργο του Warhol ή του Freud. Με τη βίλα το πολύ-πολύ να πάρετε τα χρήματά σας πίσω. Στην άλλη περίπτωση θα δείτε από το πουθενά εκατομμύρια», του πρότεινε ο φιλότεχνος και τον αποχαιρέτησε.

Η σύγκρουση…
Όντως… τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα το παγκόσμιο art market είδε νέα ρεκόρ να καταγράφονται. car crash
Μόλις χτες τα ξημερώματα, ολοκληρώθηκε το sale σύγχρονης τέχνης στον οίκο Sotheby’s της Νέας Υόρκης με το… Αυτοκινητικό δυστύχημα του Andy Warhol να αγγίζει νέα υψηλά κάνοντας τελική τιμή 105.445.000 δολάρια! Το δε εντυπωσιακό είναι ότι το ποσό ξοδεύτηκε για ένα από τα πιο σκληρά θέματα με τα οποία ο Warhol είχε καταπιαστεί: με τον Θάνατο και συγκεκριμένα με τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.
Το συγκεκριμένο ονομάστηκε “Silver Car Crash (Double Disaster)” και είναι το μοναδικό που παραμένει σε ιδιωτική συλλογή. Τα άλλα τρία («Orange Car Crash 14Times», «Black and White Disaster #4», «Orange Car Crash») βρίσκονται στο μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, στο Kunstmuseum στη Βασιλεία και στο Moderner Kunst Stiftung στη Βιέννη.
Πρόκειται για το στιγμιότυπο μιας σύγκρουσης. Ενός αμαξιού που πέφτει με φόρα πάνω σε κάποιο δέντρο. Η παραμόρφωση της λαμαρίνας και του ανθρώπινου σώματος που αντανακλούσε στο φως ήταν τα στοιχεία που έδωσαν έμπνευση στον Warhol για να φτιάξει το έργο.

Πέρασε από τα χέρια αρκετών μεγαλοεπιχειρηματιών και γνωστών συλλεκτών όπως του Charles Saatchi, του GunterSachs και του Ελβετού art dealer Thomas Ammann. Παρέμεινε στην οικογενειακή συλλογή των Ammann από το 1988 μέχρι σήμερα που ξαναεμφανίστηκε στην αγορά.

Αν και ήταν το μεγάλο φαβορί της χτεσινής δημοπρασίας οι ειδικοί δεν περίμεναν ότι θα ξεπεράσει και τα 80 εκατ. δολάρια, παρόλο που ο Tobias Meyer, επικεφαλής του Τμήματος Σύγχρονης Τέχνης στους Sotheby’s δεν δίστασε να παρομοιάσει το έργο με την Γκουέρνικα του Picasso. Συγκεκριμένα είχε σχολιάσει:
«Με το Silver Car Crash o Andy Warhol δημιούργησε ένα έργο τέτοιου βεληνεκούς που τοποθετείται άνετα δίπλα στην Γκουέρνικα του Picasso».

…και ο εγγονός του Φρόιντ
Μια ημέρα πριν, στον αντίπαλο οίκο, στους Christie’s Νέας Υόρκης καταγράφεται άλλο limit-up καθιστώντας πίνακα του Francis Bacon τον πιο ακριβό σε όλο τον κόσμο σήμερα!
Είναι το τρίπτυχο έργο που απεικονίζει τον εγγονό του Φρόιντ, τον Lucien Freud, o οποίος έφυγε από τη ζωή το 2011, ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους αλλά και τις πιο διαταραγμένες προσωπικότητες. Η πιο απλά… έναν καλό φίλο που γνώρισε στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το έργο είχε αρχικά εκτιμηθεί στα 85 εκατ. δολάρια όμως η τεράστια ζήτηση το εκτόξευσε στα 142.405.000 δολάρια! Τα στελέχη των Christie’s περήφανα για την επιτυχία τους σχολίασαν πως αυτή τη στιγμή καθιστά το πιο ακριβό έργο παγκοσμίως, ξεπερνώντας και την περίφημη «Κραυγή» του Edward Munch που είχε πουληθεί το 2012 για 120 εκατ. δολάρια.

bacon-auction-3_2732553b

Μετά από τα τελευταία αποτελέσματα κάποιοι αναρωτιούνται ποια υπογραφή θα κάνει το επόμενο ρεκόρ και… κάποιοι άλλοι στήνουν ήδη το παιχνίδι…

H "Κραυγή" του Edward Munch που πλέον δεν αποτελεί το ακριβότερο έργο - Είχε πουληθεί το 2012 για 120 εκατ. δολάρια

 H «Κραυγή» του Edward Munch που πλέον δεν αποτελεί το ακριβότερο έργο – Είχε πουληθεί το 2012 για 120 εκατ. δολάρια

Ολόκληρο το έργο του Andy Warhol με θέμα τη σύγκρουση ενός αυτοκινήτου πάνω σε δέντρο

(Visited 1 times, 1 visits today)
By