Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Νταλάρας: «Συμμετέχω στη συναυλία για τον Μάριο με χαρά και συγκίνηση»

«Τα τραγούδια που θα πω είναι αυτά που έγραψε ο Μάριος για την Κύπρο και τους αγώνες της»

dalaras

 

«Συμμετέχω στη συναυλία για τον Μάριο με χαρά και συγκίνηση. Γνωριζόμαστε από πολύ νέοι και θυμάμαι πάντα έναν πολύ γλυκό άνθρωπο, με ταλέντο μεγάλο, με αγάπη για τη μουσική, για τα τραγούδια, για τους Έλληνες συνθέτες. Αυτά ήταν τα εφόδια του και οι αποσκευές του, όταν άφησε την μικρή του πατρίδα να έρθει να σπουδάσει στην Ελλάδα. Τελικά τον κέρδισε η μουσική. Τα τραγούδια του τραγουδήθηκαν από όλο τον κόσμο, μας έδωσαν χαρά και μας συγκίνησαν. Συμμετέχω σε αυτή τη βραδιά με την ψυχή μου και για έναν ακόμα λόγο, γιατί τα τραγούδια που θα πω είναι αυτά που έγραψε ο Μάριος για την Κύπρο και τους αγώνες της» λέει ο Γιώργος Νταλάρας με αφορμή τη μεγάλη συναυλία που πραγματοποιείται στη μνήμη του Μάριο Τόκα, το βράδυ της Παρασκευής (21.00), στο Ηρώδειο, με τη συμμετοχή σημαντικών τραγουδιστών, μεταξύ των οποίων και ο Γ. Νταλάρας.

Από την πλευρά του, ο Μίλτος Πασχαλίδης, που επίσης συμμετέχει στην εκδήλωση, επισημαίνει: «Με τον Μάριο δεν προλάβαμε να κάνουμε όλα αυτά τα οποία σχεδιάζαμε. Ήμασταν παλιοί γνωστοί και όταν βρισκόμασταν, μιλούσαμε για τις κοινές μας αγάπες, δηλαδή για την ΑΕΚ και για την πράσινη γραμμή στη Λευκωσία. Όλο σχεδιάζαμε να κάνουμε κάτι παρέα, δεν το ολοκληρώσαμε, δεν το προλάβαμε, γιατί όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, κάποιος εκεί πάνω ξεραίνεται στα γέλια… Παρ” όλα αυτά ήταν για μένα ένας πολύ γλυκός και πολύ τρυφερός άνθρωπος, πολύ ευαίσθητος, δηλαδή αυτό που φαίνεται στις μελωδίες του, αυτό ήταν ο Μάριος. Πιο πολύ βρεθήκαμε κοντά την περίοδο που συνεργαζόμουν με τον άλλον σπουδαίο φίλο, τον Άλκη Αλκαίο. Αισιοδοξώ ότι στο μέλλον αυτό που δεν ολοκληρώσαμε με την παρουσία του, πιθανόν κάπως να γίνει με την απουσία του, γιατί έχει αφήσει πράγματα πίσω και μακάρι να κληθώ να τα υπερασπιστώ κάποια στιγμή».

Η συναυλία-αφιέρωμα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, που φέρει την υπογραφή στενών συνεργατών του συνθέτη και της χήρας του, Αμαλίας, θεωρείται κορυφαίο γεγονός της φετινής πολιτιστικής σεζόν.

Τη μοναδικότητα της εκδήλωσης διασφαλίζουν σπουδαίοι ερμηνευτές, ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Δώρος Δημοσθένους και η Δήμητρα Σταθοπούλου που θα ερμηνεύσουν τις επιτυχίες του αείμνηστου συνθέτη, όπως το «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», η «Εθνική μας Μοναξιά», «Λαδάδικα», «Θάλασσες» και πολλά άλλα, σε ενορχήστρωση του Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

Μαζί τους, στην αφήγηση, ο Στέλιος Μάϊνας και οπτικοακουστικές παρουσιάσεις με ντοκουμέντα από το έργο του Μ. Τόκα που άφησε το αποτύπωμά του στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι.

By