Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις που αντιστάθηκαν στην κρίση

Οι πλέον κερδοφόρες για το 2013

o-BUSINESS-MAN-facebook

Μέσα στις αντίξοες συνθήκες και το περιβάλλον της ύφεσης, κάποιες ελληνικές εταιρείες κατάφεραν να αντισταθούν στην κρίση και να διατηρήσουν ή ακόμη και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Η ICAP Group, με στοιχεία της ICAP Databank ανέδειξε τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με βάση τους δημοσιευμένους ισολογισμούς για τη χρήση του 2013. Το κριτήριο είναι τα κέρδη EBITDA (προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων), δηλαδή τα κέρδη της επιχείρησης από λειτουργικές δραστηριότητες, πριν από την επίδραση των χρηματοοικονομικών και έκτακτων εσόδων- εξόδων καθώς και των αποσβέσεων επί των πάγιων στοιχείων.

Σύμφωνα με την έκδοση της ICAP, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα» η κορυφή της κατάταξης των 500 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων για το 2013, παρέμεινε σταθερή σε μεγάλο βαθμό. Δεκαέξι εταιρείες είναι στην πρώτη 20άδα τόσο το 2012 όσο και το 2013, με μικρή εναλλαγή στις θέσεις κατάταξης.

Κορυφαία κερδοφόρα εταιρεία για το 2013 αναδείχθηκε η Alpha Bank, ακολουθούμενη από την Τράπεζα Πειραιώς. Τα κέρδη των δύο αυτών πρώτων εταιρειών αντιπροσωπεύουν οφέλη που προέκυψαν από την αρνητική υπεραξία των εξαγορών τους.

Νεοεισερχόμενες εταιρείες στις πρώτες 20 ήταν η Αεροπορία Αιγαίου και η Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών. Η συμμετοχή των πρώτων 20 εταιρειών της κατάταξης είναι καθοριστική για το σύνολογο της αγοράς, αφού μόνο αυτές κάλυψαν το 2013 μερίδιο 61,4% επί των συνολικών κερδών EBITDA καθώς και μερίδιο 42,7% επί του συνολικού κύκλου εργασιών που πραγματοποίησαν και οι 500 εταιρείες της κατάταξης συνολικά.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους, στον τομέα της βιομηχανίας κορυφαία σύμφωνα με την ICAP ταν η εταιρεία Motor Oil Διυλιστήρια Κορίνθου και ακολουθούν η Καρέλα Καπνοβιομηχανία, Metka και Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Στον τομέα του εμπορίου στην κορυφή βρέθηκαν πέντε εταιρείες με κέρδη άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ, με «πρωταθλήτρια» για πέμπτο συνεχή χρόνο την εταιρεία Jumbo. Την πεντάδα συμπληρώνουν οι εταιρείες Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών, ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης και Μασούτης.

Από τις «λοιπές υπηρεσίες» (εκτός τραπεζών, εταιρειών factoring, ασφαλειών, τουρισμού) πρώτη ήταν η ΔΕΗ και ακολούθησαν η Cosmote Κινητές Τηλεπικοινωνίες, την τρίτη η ΟΤΕ, ακολουθούμενες από την ΟΠΑΠ και την ΑΔΜΗΕ.

Στον τουριστικό κλάδο, η πρώτη πεντάδα αποτελείται από τρεις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων με πρώτη και δεύτερη τις Autohellas και Olympic AE και δύο ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με επικεφαλής την ΦΑΙΑΞ.

By