Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Σταϊκούρας: H χώρα βγαίνει από την ύφεση και την κρίση

«Η χώρα έχει εισέλθει σε φάση σταθεροποίησης της διεθνούς θέσης της και των δημόσιων οικονομικών της, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη λήξη της παρατεταμένης ύφεσης»

staikourasA

Σε φάση σταθεροποίησης των δημόσιων οικονομικών της αλλά και της διεθνούς της θέσης βρίσκεται η χώρα σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, που τόνισε ότι βγαίνουμε από την ύφεση και την κρίση.

Μιλώντας στη βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημοσιονομική διαχείριση και εποπτεία στην αρμόδια Επιτροπή, ο Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε πως η Ελλάδα μετά από μία πολυετή περίοδο οικονομικής συρρίκνωσης και δημοσιονομικής προσαρμογής, «έχει εισέλθει σε φάση σταθεροποίησης της διεθνούς θέσης της και των δημόσιων οικονομικών της, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη λήξη της παρατεταμένης ύφεσης».

Πρόσθεσε δε, οτι η Ευρώπη «οφείλει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις για την αντιμετώπιση των τάσεων ύφεσης και της δυναμικής της ανεργίας μέσω αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ανάπτυξης, η δημοσιονομική εξυγίανση δεν αποτελεί από μόνη της αναγκαία συνθήκη για έξοδο από την κρίση«.

Θηλιά λιτότητας χαρακτήρισε την υπερψήφιση της οδηγίας ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση βάζει σε πρώτη μοίρα την εξυπηρέτηση του χρέους εις βάρος των αναγκών της κοινωνίας.

«Ποιο είναι το μήνυμα που πήρατε το βράδυ των εκλογών όταν με τον κ. Στουρνάρα βλέπατε τα αποτελέσματα ανάμεσα στο σουβλάκι και το σούσι; Ποιο ήταν το μήνυμα που πήρατε από τα ποσοστά του Φάρατζ και της Λεπέν; Θεωρείτε ότι αν είχατε φτιάξει νωρίτερα τους δημοσιονομικούς κανόνες τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα;Θεωρείτε ότι η πολιτική και οι δημοσιονομικοί κανόνες που εφαρμόζονται στην Ευρώπη και δημιουργούν αυτή την λιτότητα δεν έχει καμία σχέση με τα αποτελέσματα;«, αναρωτήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κριτική στην κυβερνηση άσκησαν ΑΝΕΛ και ΚΚΕ, ενώ η ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θέτει την χώρα σε εποπτεία μέχρι το 2052.

By