Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020

10 εκατ. για την HSBC…

Δύο από τα πιο «κρυφά» assets πούλησε ο τραπεζικός κολοσσός μέσω Sotheby’s – Αποκλειστικά σχόλια στο ThePaper

bidding sotheby's

Της Λητώς Μησιακούλη
[email protected]

Το ποσό των 9.602.500 λιρών (15.372.736 δολαρίων) άγγιξαν τα δύο έργα που πούλησε η HSBC σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο.

sotheby's auction old master 2013

Το πιο πιθανό είναι ότι δεν υπήρχε κανένα ρίσκο στη συμφωνία μεταξύ οίκου Sotheby’s και HSBC σχετικά με την πώληση δύο πινάκων που ανήκαν στην ιδιοκτησία της τράπεζας.

Προφανώς, ο αγοραστής είχε βρεθεί από πριν και είχε δεχτεί να χτυπήσει τα έργα μέχρι κάποιο όριο-που εκτός απροόπτου δεν θα έφτανε κανείς άλλος.

Οι δύο πίνακες του Canaletto που για χρόνια βρίσκονταν στα σαλόνια της HSBC, άγγιξαν το ποσό των 9,6 εκατ. λιρών όπως περίπου είχαν προβλέψει οι ειδικοί του οίκου, καθιστώντας μάλιστα και τα πιο ακριβά έργα στη δημοπρασία Old Master Paintings που έλαβε χώρα στο saleroom του Λονδίνου και που έκανε τζίρο 33.515.500 λίρες.

Βέβαια, τα 10 εκατ. λίρες που πήρε η HSBC από τους δύο πίνακες δεν εξαφανίζει τυχόν προβλήματα ρευστότητας, εκτός και αν από εδώ και πέρα, εμφανίζονται κι άλλοι «κρυμμένοι θησαυροί» γεγονός που επιβεβαιώνει την τάση να ρευστοποιούνται μεγάλα περιουσιακά στοιχεία ακόμα και σε επίπεδο παγκόσμιων τραπεζικών κολοσσών.

«Ασφαλές asset η τέχνη»
Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι αν λόγω της οικονομικής κρίσης θα βλέπουμε συχνά blue chip έργα να εμφανίζονται στην αγορά.

Ο Alex Bell, Επικεφαλής και Co-Chairman στο Τμήμα Old Master Paintings του οίκου Sotheby’s σε επικοινωνία με το thepaper.gr απάντησε σχετικά:

«Είναι σχεδόν αυτονόητο ότι οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες οδηγούν στο να εμφανίζονται σπουδαία έργα στην αγορά. Βέβαια, αποτελεί γεγονός το ότι οι συλλέκτες, δεν είναι πάντα άνετοι στο να αποχωριστούν τα πιο ακριβά και ποιοτικά έργα τους σε μια εποχή που η τέχνη αποδεικνύεται ένα τόσο ασφαλές asset!».

Ιδιαίτερα θετικός και ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του τελευταίου sale έκανε λόγο για την ψυχολογία των πωλητών.

«Αυτήν την εποχή η σωστή ισορροπία υπάρχει χάρη στις υψηλές τιμές που αγγίζουν τα έργα τέχνης τα τελευταία πέντε χρόνια στη δευτερογενή αγορά και ενθαρρύνουν τους πωλητές», είπε χαρακτηριστικά, ενώ κλείνοντας ο κ. Bell τόνισε ότι «είναι εξαιρετικά σπάνιο το να εμφανίζονται τέτοιου είδους αριστουργήματα στην αγορά».

Φιλότεχνος στο σαλόνι του οίκου Sotheby's στο Λονδίνο, κοιτάζει τα δύο έργα του Canaletto από την εταιρική συλλογή της HSBC που έπιασαν σχεδόν 10 εκατ. λίρες.
Φιλότεχνος στο σαλόνι του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο, κοιτάζει τα δύο έργα του Canaletto από την εταιρική συλλογή της HSBC που έπιασαν σχεδόν 10 εκατ. λίρες.
(Visited 1 times, 1 visits today)
By