Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Γεύμα με θέα στον βυθό της θάλασσας

Γεύμα πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με θέα τον βυθό του ωκεανού και τις αποικίες μυδιών που έχουν «αγκαλιάσει» το μισοβυθισμένο εστιατόριο Under στη νότια Νορβηγία.

Πώς είναι να τρως στο βυθό του ωκεανού παρακολουθώντας σε «ζωντανή σύνδεση» μύδια, καβούρια κι όχι μόνον να κάνουν την βόλτα τους μέσα στη βόρεια θάλασσα; Αυτήν την μοναδική εμπειρία είχαν στο μυαλό τους οι νορβηγοί αρχιτέκτονες Snohetta όταν σχεδίασαν το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο εστιατόριο στον κόσμο, το διάσημο Under στην ακτή του Lindesnes που έχει διακριθεί για την αρχιτεκτονική του και την φιλική στο περιβάλλον νοοτροπία. Οι βραβευμένοι δημιουργοί κατασκεύασαν ένα παραλληλόγραμμο με τοίχους πάχους ½ μ από χοντρό τσιμέντο με επιφάνεια 495 τμ και 34 μ πλάτος που μισοβυθίστηκε στο σημείο εκείνο όπου τα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού συναντούν την Βαλτική Θάλασσα και ο καιρός αλλάζει θεαματικά στη διάρκεια ενός 24ωρου.

Καθόλου τυχαίο που το εστιατόριο ονομάστηκε Under, μια λέξη που στην νορβηγική γλώσσα αποδίδει δύο όρους, «κάτω» και «θαύμα». Ο επισκέπτης κάνει την είσοδό του στο χώρο από μια ξύλινη πόρτα που βρίσκεται στην ξηρά, καθώς κατεβαίνει κάνει μια στάση στο μπαρ για να πιει σαμπάνια και καταλήγει στο εστιατόριο με το τεράστιο ακρυλικό παράθυρο-περισκόπιο που προσφέρει πανοραμική θέα στο βυθό διαφορετική κάθε φορά ανάλογα με τον καιρό, την ώρα, την εποχή. Το εσωτερικό έχει επενδυθεί με ξύλο βαλανιδιάς και υποστηρίζεται από ειδικό φωτισμό ώστε ο επισκέπτης να αισθάνεται ασφαλής κι όχι παγιδευμένος ακόμα κι όταν μαίνεται καταιγίδα. Η διακόσμηση είναι απολύτως λιτή δηλαδή σκανδιναβική για να μην υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή από τη θέα. Μια θέα που για να επιτευχθεί στοίχισε 7 εκατομμύρια ευρώ όσο ήταν το κόστος κατασκευής του Under.

Γεύμα με θέα στον βυθό της θάλασσας

Γεύμα με θέα στον βυθό της θάλασσας

Γεύμα με θέα στον βυθό της θάλασσας

Γεύμα με θέα στον βυθό της θάλασσας

Την ακριβή κατασκευή συμπληρώνει και το ακριβό μενού που υπογράφει ο βραβευμένος δύο φορές με αστέρι Michelin Nicolai Ellitsgaard ο οποίος προτείνει 18 τοπικές σπεσιαλιτέ με –τι άλλο;- θαλασσινά σε τιμές ανάλογες με το ακριβό επίπεδο ζωής στη Νορβηγία (450 – 500 ευρώ το άτομο και να σκεφτεί κανείς ότι μπορεί να φιλοξενήσει 40-50 συνδαιτημόνες).

Γεύμα με θέα στον βυθό της θάλασσας

Γεύμα με θέα στον βυθό της θάλασσας

Γεύμα με θέα στον βυθό της θάλασσας

Γεύμα με θέα στον βυθό της θάλασσας

Γεύμα με θέα στον βυθό της θάλασσας

Γεύμα με θέα στον βυθό της θάλασσας

Γεύμα με θέα στον βυθό της θάλασσας

Γεύμα με θέα στον βυθό της θάλασσας

Κι αν κάποιοι –λίγοι- βιάστηκαν να προβλέψουν ότι το εστιατόριο δεν θα πάει καλά, η λίστα αναμονής για κρατήσεις τους διαψεύδει. Μάλιστα, το Under έχει καταφέρει να εκπληρώσει και την προσδοκία των αρχιτεκτόνων του να ενσωματωθεί στο φυσικό υποθαλάσσιο περιβάλλον καθώς η εξωτερική του επιφάνεια έχει δώσει καταφύγιο σε φύκια και ολόκληρες αποικίες οστρακόδερμων. «Το αγκάλιασε η φύση» λένε ενθουσιασμένοι οι Snohetta που συνεργάστηκαν με θαλάσσιους βιολόγους για να εγκαταστήσουν κάμερες και επιστημονικά εργαλεία ώστε να καταγράφεται καθημερινά η ζωή στον βυθό.

By