Διάγγελμα προς τον γαλλικό απηύθυνε το βράδυ της Κυριακής ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς η χώρα μαστίζεται από κοινωνική αναταραχή και εκτεταμένα επεισόδια.
Στον απόηχο των μεγάλων διαδηλώσεων που ξεκίνησαν από τη μαθητική κοινότητα της χώρας και εξαπλώθηκαν γρήγορα, μαζί με σοβαρά επεισόδια και ένταση της κρατικής καταστολής, ο Γάλλος πρόεδρος, όπως είχε πει νωρίτερα, προχώρησε σε διάγγελμα.
O Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στα σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν μαζί με τις μεγάλες διαδηλώσεις του Σαββάτου σημειώνοντας ότι τίποτα δεν δικαιολογεί όσα συνέβησαν.
Καταδίκασε τις ενέργειες των «ομάδων της ακροαριστεράς», όπως αποκαλεί αυτούς που θεωρεί υπεύθυνους για τις ταραχές.
«Όλοι μας νιώθουμε απόψε οργή και ντροπή», δήλωσε από το Ελιζέ.
«Δημόσια κτίρια, καταστήματα και δημαρχεία δέχθηκαν επιθέσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, καταστράφηκαν».
«Πολλές εκατοντάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Όταν είδαμε τις εικόνες, όλοι σκεφτήκαμε: τι είχαν στο μυαλό τους; Πώς μπορούν οι Γάλλοι να κάνουν κάτι τέτοιο στη Γαλλία;»
Είπε ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί» τις ταραχές και τις ζημιές που προκλήθηκαν.
«Όλοι νιώθουμε οργή και ντροπή απόψε. Είναι αφόρητο να βλέπουμε τις πόλεις, τους δρόμους των πόλεών μας, να λεηλατούνται έτσι».
«Κατανοώ τους μαθητές του λυκείου και τους φοιτητές μας», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στους νέους που κατέκλυσαν μεγάλες γαλλικές πόλεις τις χώρας διεκδικώντας καλύτερους όρους ζωής και μόρφωσης.
«Έχω λάβει διάφορα μέτρα σε διεθνές επίπεδο για να (υποστηρίξω) τον ενεργειακό μας εφοδιασμό. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να βρουν αντανάκλαση στις τιμές. Γνωρίζω ότι οι Γάλλοι περιμένουν συγκεκριμένα αποτελέσματα», πρόσθεσε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος.
«Όσοι προκάλεσαν καταστροφές πρέπει να πληρώσουν»
Και πρόσθεσε: «Η νεολαία μας νιώθει βαθιά αγωνία (…) για το μέλλον της, για την ικανότητά της να βρει τη θέση της στην κοινωνία. Κατανοώ τους μαθητές του λυκείου και τους φοιτητές μας, και βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας δέσμευσής μου. Η φωνή τους πρέπει να ακουστεί. Η ευθύνη μας είναι διπλή: να ακούσουμε την οργή και να επιβάλουμε με αποφασιστικότητα τη δημοκρατική τάξη.»
«Όσοι προκάλεσαν καταστροφές πρέπει να πληρώσουν», διαβεβαίωσε ο Μακρόν
«Χθες, οι δυνάμεις της τάξης, παρά τον επαγγελματισμό τους, υπέστησαν άνευ προηγουμένου βία. Ζήτησα από την κυβέρνηση να αντλήσει όλα τα διδάγματα σε θέματα πληροφοριών, και θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια. Οι έρευνες θα διεξαχθούν με τη μέγιστη (…) αυστηρότητα», πρόσθεσε ο Μακρόν στην ομιλία του.
«Οι δικαστές μας απονέμουν δικαιοσύνη εκ μέρους σας και γνωρίζουν τι περιμένετε. Όσοι προκάλεσαν καταστροφές πρέπει να πληρώσουν, όσοι προσπάθησαν να ανατρέψουν τη Δημοκρατία θα λογοδοτήσουν.»
«Όσοι υποστηρίζουν σήμερα ότι επείγει να βγούμε στους δρόμους έχουν μόνο ένα στόχο: να εκτροχιάσουν τη συζήτηση», δήλωσε κατηγορηματικά ο Μακρόν.
«θα είμαστε αδιάλλακτοι»
«Οι νομάρχες μας θα φτάσουν μέχρι και στο σημείο να απαγορεύσουν ορισμένες συγκεντρώσεις. Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να καταδικάσουν χωρίς περιστολή κάθε μορφή βίας. Η χώρα χρειάζεται τάξη, όχι κλιμάκωση της βίας».
«Οι βουλευτές και οι τοπικές αρχές θα εργαστούν για συγκεκριμένες λύσεις ήδη από αυτή την εβδομάδα.»
Απέναντι στους ταραξίες, «θα είμαστε αδιάλλακτοι. Η ακρόαση και ο διάλογος δεν σημαίνουν αδυναμία», είπε επίσης.
«Οι συζητήσεις δεν πρέπει να γίνονται στους δρόμους και με βία. Πρέπει να γίνονται με σεβασμό, ποτέ με αταξία και καταστροφές. Η χώρα μας αξίζει προεδρικές εκλογές σε έξι μήνες».
