Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Αδήλωτα τετραγωνικά: Τι να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Σημαντικές αλλαγές έχουν γίνει στη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής στην οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να δηλώσουν στους δήμους τα σωστά στοιχεία για τα τετραγωνικά μέτρα των κτισμάτων και των οικοπέδων τους.

Οι εν λόγω αλλαγές, πέντε στο σύνολο, έχουν στόχο την περαιτέρω εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων και η σημαντικότερη, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», αφορά στη δυνατότητα των ιδιοκτητών που έχουν βοηθητικούς χώρους ηλεκτροδοτούμενους από κοινόχρηστα ρολόγια να δηλώνουν και τα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών αυτών στις δηλώσεις που υποβάλλουν στους δήμους.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία λειτουργεί στη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr, έχουν ενσωματωθεί με πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) οι ακόλουθες αλλαγές:

-Προστέθηκε η δυνατότητα δήλωσης ηλεκτροδοτούμενων τετραγωνικών μέτρων από κοινόχρηστο ρολόι. -Συγκεκριμένα, προστέθηκαν δύο ακόμη πεδία: ένα για να δηλώνεται ο αριθμός παροχής κοινόχρηστου ρολογιού και ένα για να αναγράφονται τα τετραγωνικά μέτρα του κοινόχρηστου χώρου. Η αλλαγή αυτή αφορά όσους ιδιοκτήτες κατέχουν βοηθητικούς χώρους, όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια. Μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες αυτοί θα έπρεπε να προσέλθουν στους δήμους τους για να διορθώσουν την εικόνα των ακινήτων τους.
-Προστέθηκε η δυνατότητα αναγραφής διεύθυνσης επικοινωνίας στη δήλωση.
-Βελτιώθηκε ο τρόπος δήλωσης του αριθμού κινητού τηλεφώνου, ώστε το σχετικό πεδίο να δέχεται περισσότερα ψηφία και να μπορούν να δηλώνουν τους αριθμούς των κινητών τους τηλεφώνων και οι κάτοικοι του εξωτερικού.
-Προστέθηκε ένα ακόμη πεδίο στο οποίο μπορεί να δηλωθεί το οικοδομικό τετράγωνο. Η συμπλήρωση του πεδίου αυτού δεν είναι υποχρεωτική.
-Προστέθηκε πεδίο στο οποίο αναγράφεται ο χαρακτηρισμός του δηλούμενου ακινήτου ως εντός οικισμού ή εκτός οικισμού.
-Επιπλέον, στην ηλεκτρονική εφαρμογή για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών στους δήμους επήλθαν δύο ακόμη βελτιώσεις, για την εξυπηρέτηση των υπαλλήλων των ΟΤΑ που επεξεργάζονται τις υποβαλλόμενες δηλώσεις. Συγκεκριμένα:

-Προστέθηκε πεδίο στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, για την καταχώριση του σχετικού αριθμού παροχής.
-Βελτιώθηκαν οι αναζητήσεις στη λίστα των δηλώσεων.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα όσα ανακοίνωσε η ΚΕΔΕ, μέχρι την Παρασκευή θα έχει ολοκληρωθεί και μια σειρά αναφορών (reports) που θα διευκολύνουν τους δήμους στην καλύτερη επεξεργασία των δηλώσεων.

Το ενδιαφέρον χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων να δηλώσουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των επιφανειών των κτισμάτων και των οικοπέδων τους στους δήμους είναι μεγάλο, καθώς η σχετική νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου που ψηφίστηκε πέρσι τον Δεκέμβριο τους παρέχει ένα πολύ ισχυρό κίνητρο: την απαλλαγή από την υποχρέωση να καταβάλουν αναδρομικά για την πενταετία 2015-2019 δημοτικούς φόρους και τέλη επί των επιπλέον τ.μ./που θα «αποκαλύψουν».

Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές Ιουνίου έχουν υποβληθεί στους δήμους πάνω από 450.000 δηλώσεις «ξεχασμένων» τετραγωνικών, από τις οποίες έχουν «αποκαλυφθεί» οικειοθελώς επιπλέον επιφάνειες 10,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων.

Διαπιστώνοντας ότι η ανταπόκριση των πολιτών στην πρόσκληση για υπαγωγή στη ρύθμιση είναι μεγάλη, το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να παρατείνει για άλλους 3-4 μήνες την προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των σχετικών διορθωτικών δηλώσεων. Βέβαιη, πάντως, είναι η παράταση για όσους δεν έχουν τακτοποιήσει ημιυπαίθριους και αυθαιρεσίες, καθώς αναμένεται να ανακοινωθούν νέες προθεσμίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019, που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, κάθε πολίτης που έχει δηλωμένα στους δήμους λιγότερα τετραγωνικά μέτρα από όσα έχει δηλωμένα στην εφορία, για ένα ή περισσότερα ακίνητά του, μπορεί να υποβάλει -σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχουν δημιουργήσει το υπουργείο Εσωτερικών, η ΚΕΔΕ, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)- διορθωτικές δηλώσεις σε κάθε δήμο στον οποίο έχει τέτοια ακίνητα, για να «αποκαλύψει» τα αδήλωτα («ξεχασμένα») τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών τους.

Η οικειοθελής αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών όλων των ακινήτων μπορεί να γίνει χωρίς επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια ευνοϊκή ρύθμιση, όποιος πολίτης δεν έχει καν δηλώσει ένα ή περισσότερα ακίνητά του στον οικείο δήμο μπορεί κι αυτός να υποβάλει δήλωση μέσω της οποίας θα αποκαλύψει τις επιφάνειες των αδήλωτων ακινήτων που ανήκουν στην ιδιοκτησία του. Και σ’ αυτή την περίπτωση προβλέπεται απαλλαγή του δηλούντος ιδιοκτήτη από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για την πενταετία 2015-2019.

Οι ιδιοκτήτες που υποβάλλουν τις δηλώσεις αυτές χρεώνονται μόνο με τα ποσά δημοτικών φόρων και τελών τα οποία αναλογούν στα επιπλέον δηλούμενα τ.μ. και αφορούν σε χρονικές περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά.

Εξαιρούνται όσοι δηλώνουν ακίνητα των οποίων διεκόπη κατά το παρελθόν η ηλεκτροδότηση. Για τους ιδιοκτήτες αυτούς προβλέπεται:

α) Απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη τόσο πριν την 1η-1-2020 όσο και από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία επανηλεκτροδότησης.

β) Υποχρέωση πληρωμής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) αναδρομικά και για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Επιπλέον, όσοι δηλώνουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εξακολουθούν να απαλλάσσονται από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη, όχι όμως κι από το ΤΑΠ, το οποίο οφείλουν να καταβάλουν για όλες τις χρονικές περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά.

Ουσιαστικά, η ρύθμιση της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019, για τη διόρθωση των στοιχείων των δηλωθεισών επιφανειών των ακινήτων στους δήμους αφορά:

– ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που δεν τα έχουν δηλώσει ποτέ στους δήμους,

– όσους ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει στους δήμους τους ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, καθώς επίσης και

– όσους τακτοποίησαν πρόσφατα ή πρόκειται να τακτοποιήσουν αυθαίρετα κτίσματα.

Ειδικότερα:

Για όσους ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων υπάγονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση με σκοπό να δηλώσουν επιπλέον τετραγωνικά μέτρα τα οποία ήταν αδήλωτα τόσα χρόνια στους δήμους, η χρέωση με τα επιπλέον ποσά δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, για τα επιπλέον δηλούμενα τετραγωνικά μέτρα, αρχίζει να υπολογίζεται από την 1η-1-2020 και μετά.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων διεκόπη η ηλεκτροδότηση οποτεδήποτε στο παρελθόν, η υπαγωγή στη ρύθμιση για τη δήλωση των πραγματικών επιφανειών έχει ως αποτέλεσμα την απαλλαγή από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που δηλώνουν τόσο για την περίοδο μέχρι την 31η-12-2019 όσο και μετά την ημερομηνία αυτή και μέχρι την επανηλεκτροδότησή τους.

Η μόνη επιβάρυνση από την οποία δεν μπορούν να απαλλαγούν είναι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), το οποίο οφείλουν να καταβάλουν αναδρομικά για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Στους ιδιοκτήτες ουδέποτε ηλεκτροδοτηθέντων ακινήτων οι οποίοι τα δηλώνουν για πρώτη φορά στους δήμους παρέχεται πλήρης απαλλαγή από όλους τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη, όμως για τις περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες πρέπει να πληρώνουν μόνο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση λήγει, πλέον, στις 30-6-2020.

Τα βήματα της διαδικασίας
Κάθε δήλωση διόρθωσης επιφανειών ακινήτων, αμέσως μόλις υποβάλλεται, διαβιβάζεται από την ΑΑΔΕ στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου δήμου για επεξεργασία και υπολογισμό τυχόν οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ, καθώς και των οφειλόμενων από 1ης-1-2020 δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών. Για το αποτέλεσμα του υπολογισμού ενημερώνεται και ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων λειτουργεί, όπως αναφέρθηκε, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/. Για να εισέλθει κάποιος σ’ αυτήν και να διεκπεραιωθεί η διαδικασία δήλωσης των «ξεχασμένων» τετραγωνικών, απαιτούνται τα ακόλουθα τέσσερα βήματα:

Βήμα 1: Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης (μέσω user name και κωδικού πρόσβασης) στο TAXISnet.

Βήμα 2: Δημιουργία μιας δήλωσης για κάθε ακίνητο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να προχωρήσει στη διόρθωση των στοιχείων των τετραγωνικών μέτρων, επιλέγοντας αρχικά τον δήμο στον οποίο ανήκει.

Βήμα 3: Επιλογή του ακινήτου που επιθυμεί να διορθώσει από τη λίστα όλων των ιδιοκτησιών του και τροποποίηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τα πραγματικά, τα οποία έχουν δηλωθεί στο Ε9.

Βήμα 4: Υποβολή της δήλωσης.

Πιο αναλυτικά, κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί, με τους κωδικούς που έχει για να αποκτά πρόσβαση στις υπηρεσίες του TAXISnet, να εισέρχεται και στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα και να δηλώνει υπεύθυνα στον οικείο δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη. Το εμβαδόν που δηλώνεται πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9.

Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Ε9 και των δήμων, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων, δεν απαιτείται η αυτοπρόσωπη προσέλευση των δημοτών σε καμιά υπηρεσία ούτε η συνυποβολή κάποιου δικαιολογητικού.

Οι Υπηρεσίες Εσόδων των οικείων δήμων επεξεργάζονται στη συνέχεια τις υποβληθείσες ηλεκτρονικές δηλώσεις και ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά για την αποδοχή τους, για τον υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών.

Από τη στιγμή που οριστικοποιείται και γίνεται αποδεκτή κάθε υποβληθείσα διορθωτική δήλωση, ο ιδιοκτήτης που την υπέβαλε έχει την υποχρέωση να πληρώνει τα ποσά του ΤΑΠ, των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα μόνο για χρονικά διαστήματα από την 1η-1-2020 και μετά.

Ειδικά για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου του οποίου διεκόπη η ηλεκτροδότηση οποτεδήποτε στο παρελθόν, η αποδοχή της υποβληθείσας διορθωτικής δήλωσης συνεπάγεται την απαλλαγή του από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που δήλωσε τόσο για την περίοδο μέχρι την 31η-12-2019 όσο και μετά την ημερομηνία αυτή και μέχρι την επανηλεκτροδότηση του ακινήτου. Η μόνη επιβάρυνση από την οποία δεν μπορεί να απαλλαγεί είναι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), το οποίο θα πρέπει να καταβάλει αναδρομικά για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης.

Για τους ιδιοκτήτες ουδέποτε ηλεκτροδοτηθέντων κτισμάτων οι οποίοι τα δηλώνουν για πρώτη φορά στους δήμους ισχύει πλήρης απαλλαγή από όλους τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη, ενώ από την 1η-1-2020 πρέπει να πληρώνουν μόνο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Σε περίπτωση κατά την οποία τα τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών που έχουν δηλωθεί στο Ε9 δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, θα πρέπει πρώτα να υποβληθούν διορθωτικές τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 στο σύστημα TAXISnet, με τις οποίες ενδέχεται να χρειαστεί να δηλωθούν επιπλέον τετραγωνικά μέτρα.

Από τις δηλώσεις αυτές, οι οποίες μπορεί να αφορούν περισσότερα του ενός έτη και να εκτείνονται μέχρι και το 2014, ενδέχεται να προκύψουν πρόσθετα ποσά Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) προς πληρωμή. Τα ποσά αυτά θα είναι προσαυξημένα με τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By