Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Αυτό είναι το πρώτο ηλεκτρικό γιοτ

Όταν ο Μπομπ Ντίλαν άφησε την ακουστική κιθάρα για μια ηλεκτρική Fender Stratocaster και έπαιξε το «Maggie’s Farm» στο Φεστιβάλ του Νιούπορτ το 1965, άλλαξε την ιστορία της μουσικής. Σήμερα, στην ίδια πόλη του Ρόουντ Άιλαντ στις ΗΠΑ, άλλη μία… ηλεκτροποίηση ίσως αλλάξει την ιστορία της ναυπηγικής.

Στην 47η Διεθνή Έκθεση Σκαφών του Νιούπορτ, η εταιρεία Hinkley που κατασκευάζει γιοτ εδώ και 90 χρόνια, παρουσίασε το Dasher, το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό σκάφος αναψυχής, μήκους 8,7 μέτρων. «Δεν πρόκειται για ένα όμορφο σκάφος στο οποίο απλά τοποθετήσαμε δύο ηλεκτροκινητήρες. Σχεδιάστηκε από την αρχή με στόχο την πλήρως ηλεκτρική προώθηση».

Με βάρος 2,95 τόνους, το Dasher είναι το ελαφρύτερο σκάφος που έχει κατασκευάσει ποτέ η Hinckley. Αυτό επιτεύχθηκε με τη χρήση ανθρακονήματος στο σκελετό που σχεδίασε ο βραβευμένος Μάικλ Πίτερς, ενώ αντί για βερνικωμένο ξύλο τικ, χρησιμοποιήθηκε ένα πιο ελαφρύ, τεχνητό τικ, που μοιάζει με αληθινό ξύλο. Η Hinckley έχει παράδοση στη χρήση τέτοιων υλικών, καθώς ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που εισήγαγε τον υαλοβάμβακα στην παραγωγή της τη δεκαετία του ’50.

Τα άλλα ηλεκτρικά σκάφη που υπάρχουν σήμερα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Εκείνα που έχουν σχεδιαστεί για χαλαρές βόλτες σε ήρεμα νερά (π.χ μιας λίμνης) όπως το Duffy 18 Snug Harbor, με ανώτατη ταχύτητα 10 χλμ/ώρα. Και τα πειραματικά κόνσεπτ σκάφη υψηλής ταχύτητας, όπως το σουηδικό Candela Speedboat ή το Cigarette AMG Electric Drive που χρησιμοποιεί 12 ηλεκτροκινητήρες της Mercedes-Benz.

Το Dasher θα χρησιμοποιεί δύο κινητήρες Deep Blue 80i 1800 80 ίππων από τη γερμανική Torqueedo, καθένας εκ των οποίων τροφοδοτείται από μια μπαταρία 40 kWh BMW i3 lithium. Συνδυασμός που εξασφαλίζει ακτίνα 64 χλμ με ταχύτητα 16 χλμ/ώρα και ακτίνα 40 χλμ με ταχύτητες από 29 έως 43 χλμ/ώρα. Ένα παρόμοιο βενζινοκίνητο σκάφος, όπως το Boston Whaler 285 Conquest Pilothouse, με δίδυμους κινητήρες Mercury 225 Verado, καίει περίπου 36 λίτρα την ώρα ταξιδεύοντας με ταχύτητα 16 χλμ/ώρα.

Ένα πλεονέκτημα που έχει η Hinckley – και η αναδυόμενη αγορά των ηλεκτρικών σκαφών αναψυχής γενικότερα – έναντι των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι οι ήδη διαθέσιμες υποδομές καθώς σημεία φόρτισης υπάρχουν άφθονα σε κάθε μαρίνα. Το Dasher μπορεί να φορτιστεί πλήρως μέσα σε τέσσερις ώρες, όσο ο ιδιοκτήτης του κολυμπάει στην παραλία και απολαμβάνει ένα πολυτελές γεύμα.

Η τιμή του σκάφους θα ξεπερνάει το μισό εκατομμύριο δολάρια και οι δοκιμαστικές βόλτες των ενδιαφερόμενων με το πρωτότυπο θα αρχίσουν στα τέλη του μήνα. Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται το καλοκαίρι του 2018.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By