Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

«Αγκάθι» τα κόκκινα δάνεια στη συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη με το κουαρτέτο

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα επιμείνει στις κόκκινες γραμμές, δείχνοντας και σε ενδεχόμενο παράτασης των διαπραγματεύσεων

tsakalotos - stathakis

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο νέος γύρος συναντήσεων των υπουργών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, με το θέμα των κόκκινων δανείων να προβάλει ως το μεγάλο αγκάθι.

Το θέμα εξετάζεται στη συνάντηση που έχουν Τσακαλώτος-Σταθάκης με το κουαρτέτο με πηγές της κυβέρνησης να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να μετατεθεί στην α” αξιολόγηση.

To μεσημέρι έγινε το ραντεβού του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών (παρότι το θέμα έχει μετατεθεί για την α” αξιολόγηση). Είχε προηγηθεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με το κουαρτέτο, με το υπό σύσταση Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων να τίθεται στο επίκεντρο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συμφωνία.

Το απόγευμα υπήρξε συνάντηση των θεσμών με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη όπου συμφωνήθηκαν τα θέματα που αφορούν ΓΓΔΕ και λαθρεμπόριο, ενώ ακολουθεί το νέο ραντεβού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη για το «αγκάθι» των κόκκινων δανείων.

Πάντως την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα επιμείνει στις κόκκινες γραμμές, δείχνοντας και σε ενδεχόμενο παράτασης των διαπραγματεύσεων.

«Καταγράφουμε τα θέματα», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος εξερχόμενος από τη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, στην οποία κυριάρχησε η συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε και μια διερευνητική συζήτηση για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Ως γνωστόν, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξαιρεθούν από τη διαχείριση και την πώληση σε funds τα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, φέρεται να επιμένουν στο να μην υπάρχουν εξαιρέσεις από τη διαδικασία αυτή.

Σε ό,τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ οι δυο πλευρές φαίνεται να οδηγούνται σε συμφωνία. Σύμφωνα με αυτή ο ΑΔΜΗΕ θα ελέγχεται από εταιρεία στην οποία την πλειοψηφία των μετόχων θα ελέγχει το Δημόσιο, το οποίο επίσης θα διορίσει και την πλειοψηφία των μελών του δ.σ. του ΑΔΜΗΕ. Μειοψηφικό πακέτο μετόχων της εταιρείας θα μπορεί να διατεθεί σε επενδυτές μέσω του χρηματιστηρίου.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς βρίσκεται ο τρόπος διαχείρισης, ο ρόλος των ειδικευμένων εταιρειών διαχείρισης, αλλά και το εάν και ποια δάνεια θα πουληθούν σε distress funds.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, μετά την πρώτη συνάντηση που είχε το βράδυ της Τρίτης με εκπροσώπους των θεσμών, ανέφερε ότι ο στόχος είναι έως την ερχόμενη Παρασκευή να κλείσει η συμφωνία, προκειμένου το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά συζητά μόνο για τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πώλησης σε ξένα funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επίσης, στα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές είναι και η έκδοση ΚΥΑ για την εφαρμογή του νόμου Κατσέλη.

Συμφωνία πάντως υπήρξε στο θέμα του ΑΔΜΗΕ όπου συμφωνείται να δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία στην οποία το Δημόσιο θα κρατήσει το 51% και το υπόλοιπο 49% θα διατεθεί μέσω χρηματιστηρίου σε ιδιώτες επενδυτές.

By