Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Alibaba: Κόβει και τους τελευταίους δεσμούς ο Τζακ Μα – Πούλησε μετοχές αξίας $9,6 δισ.

Ο συνιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα, τον τελευταίο χρόνο μείωσε το ποσοστό του στον κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου στο 4,8% από 6,4%, εξαργυρώνοντας με την πώληση αυτή 9,6 δισ. δολ., όπως έδειξε το ετήσιο δελτίο της εταιρείας που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή.

Η αποεπένδυση πραγματοποιείται, μετά την απόφαση του Μα να αποσυρθεί από την προεδρία τον περασμένο Σεπτέμβριο και να επικεντρωθεί στην φιλανθρωπία.

Η Alibaba δεν αποκάλυψε τη μέση τιμή πώλησης. Η τιμή της μετοχής έχει αυξηθεί κατά περίπου 40% από τότε που ο Μα ανακοίνωσε ότι κατέχει το 6,4% της εταιρείας έναν χρόνο πριν.

Η εκπληκτική επίδοση της μετοχής βοηθήθηκε από την αύξηση των κερδών που υπερέβη τις προβλέψεις, παρά το γεγονός ότι η κινεζική οικονομία σημείωσε ραγδαία επιβράδυνση, καθώς περισσότερος κόσμος ψώνισε online τα απαραίτητα λόγω της πανδημίας του COVID-19.

O εκτελεστικός πρόεδρος της Alibaba, Τζόζεφ Τσάι, επίσης μείωσε το μερίδιό του την ίδια περίοδο από 2,3% σε 1,6%. Οι μετοχές που πούλησε άξιζαν 4,1 δισ. δολ. σύμφωνα με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Και ο Μα και ο Τσάι εμπλέκονται ολοένα και λιγότερο στις συνήθεις δραστηριότητες της Alibaba, από τότε που ο Ντάνιελ Ζανγκ ανακοινώθηκε ότι θα είναι ο διάδοχος του Τζακ Μα στην προεδρία. Ανέλαβε τον ρόλο επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2019.

Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς οι δυο άνδρες έχουν δωρίσει εκατομμύρια μονάδες προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού μέσω των φιλανθρωπικών τους οργανώσεων σε νοσοκομεία ανά τον κόσμο για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Στο δελτίο του Απριλίου του 2019, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι ο Μα σχεδιάζει να πουλήσει έως 21 εκατ. μετοχές μέσα σε ένα έτος για να υποστηρίξει τη φιλανθρωπική του δράση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By