Με διπλή γλώσσα αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση των ρουσφετολογικών μετατάξεων συζύγων, θυγατέρων και συνεργατών στη Βουλή.
Μία μέρα μετά τις κυνικές δηλώσεις της σύμφωνα με τις οποίες «είχε άκρες και κάποιες διασυνδέσεις» ώστε να επιτύχει τη μετάταξη της κόρης της από τα ΕΛΤΑ στη Βουλή, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ζητώντας συγγνώμη από το κόμμα της ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Σε άλλο κλίμα, όμως, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης -η πρώην σύζυγος του οποίου περιλήφθηκε στο πρώτο «κύμα» των μετατάξεων, που ολοκληρώθηκε- δήλωσε ότι δεν αισθάνεται ίχνος ενοχής. Μίλησε, μάλιστα, για νόμιμη διαδικασία που είχε την συναίνεση και άλλων πολιτικών κομμάτων.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι επί των ημερών του έχουν γίνει «τομές μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα» για την αντιμετώπιση ενός «καθεστώτος που είχε αμφιλεγόμενο, αυθαίρετο και θολό χαρακτήρα».
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Δημήτρη Τζανακόπουλου επιχειρεί επικοινωνιακή αντεπίθεση μέσω συμψηφισμών, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία των μετατάξεων ξεκίνησε με διακομματική συναίνεση και κατόπιν πρότασης του βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Τραγάκη.
«Ευλόγως η κοινή γνώμη επιδεικνύει ευαισθησία και πρέπει να είμαι σαφής και ειλικρινής» συνέχισε ο Πρόεδρος για να προσθέσει «Δεν κάνω συμψηφισμούς ούτε θα μπω σε ονόματα και σόγια. Δεν είναι ο στόχος να πούμε ότι και οι άλλοι έκαναν αυτά και εμείς εκείνα…
Δεν αισθάνομαι ούτε ίχνος ενοχής και ευθύνης ότι θα πρέπει να είμαστε απολογούμενοι για ότι γίναμε ίδιοι και κρατήσαμε το ίδιο καθεστώς με τους προηγούμενους. Ο λαός δεν ζήτησε αυτό από εμάς. Ζήτησε τομές και έγιναν».
Υπενθυμίζεται πάντως, ότι μπροστά στην κατακραυγή ο ίδιος ο κ.Βούτσης ανακοίνωσε την αναστολή των υπολοίπων 29-31 μετατάξεων, ανάμεσα στις οποίες είναι και εκείνη της κόρης της κυρίας Χριστοδουλοπούλου.
Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα από τον κ.Βούτση, όμως, η κυρία Χριστοδουλοπούλου, έδωσε εξηγήσεις για την αίτηση μετάταξης της κόρης της, αλλά και για τις δηλώσεις της χθες, στην τηλεόραση του Alpha, ότι αξιοποιήθηκαν κάποιες διασυνδέσεις.
Η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενη στην δήλωσή της ότι«αξιοποιήθηκαν κάποιες διασυνδέσεις», είπε ότι πολλοί την εξέλαβαν ως προκλητικά κυνική και συνέχισε εξηγώντας «όταν κλήθηκα να απαντήσω στο «εάν το νόμιμο είναι και ηθικό», παραδέχθηκα, λογοδοτώντας, χωρίς υπεκφυγές, ότι η δυνατότητα που είχα για άμεση ενημέρωση και γνώση ρυθμίσεων και διαδικασιών, των οποίων στη συνέχεια έκανε χρήση η κόρη μου, συγκροτεί όντως προνόμιο.
Η ατυχής, ίσως, έκφραση για αξιοποίηση γνωριμιών και διασυνδέσεων σε αυτό αναφερόταν. Το δε προνόμιο, στο οποίο προαναφέρθηκα, αφορά κυρίως τη διαδικασία και την επιδίωξη της απόσπασης και όχι της μετάταξης».
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να επεκταθώ σε εξηγήσεις προσωπικού χαρακτήρα. Δεν θα αναζητήσω άλλοθι. Η ιστορία μου και η πορεία μου είναι γνωστή σε όλους. Πίστευα ότι αυτή, μαζί με την ειλικρίνειά μου, θα συνεκτιμηθεί. Διαψεύστηκα», ανέφερε.
Στη δήλωση της πάντως η κ. Χριστοδουλοπούλου ζητά συγγνώμη «από όλες και όλους για τη στενοχώρια ή και τον κλονισμό εμπιστοσύνης που τους προκάλεσα. Ανεξάρτητα απ’ όλα τα παραπάνω, το κακό βαραίνει αποκλειστικά και μόνο εμένα. Καμιά ευθύνη δεν έχουν η κυβέρνηση, η Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η απόφασή μου να μην θέσω υποψηφιότητα στις επικείμενες εκλογές, είναι ειλημμένη ήδη από χθες, ως οφειλόμενη ελάχιστη κίνηση. Ενημέρωσα σχετικά τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής».