Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Bloomberg: 2-3 ομόλογα ετοιμάζει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες

Την έκδοση δύο έως τριών νέων ομολόγων σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, προκειμένου να αντλήσει 4-6 δισ. ευρώ, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο Bloomberg.

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σκοπεύει να πωλήσει πακέτα ομολόγων από την αναδιάρθρωση του χρέους το 2012 προκειμένου να αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά και να προετοιμάσει το έδαφος για νέες εκδόσεις το 2018.

Ενόψει της νέας αξιολόγησης, όμως, η αβεβαιότητα παρατείνεται και λειτουργεί αρνητικά για το επενδυτικό κλίμα. Η απόδοση του κρατικού ομολόγου δεν έχει μειωθεί μετά την πρώτη ομολογιακή έκδοση στις 25 Ιουλίου, γεγονός που εγείρει ανησυχίες κατά πόσο μπορεί η χώρα να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της από τις αγορές.

«Εξαντλήθηκαν οι αντοχές»

Πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις τονίζουν στο πρακτορείο ότι οι αντοχές τους εξαντλήθηκαν και «δεν έχουν στομάχι» για νέο πρόγραμμα διάσωσης. Μετά από επτά χρόνια μαραθώνιων διαπραγματεύσεων, τόσο η Αθήνα όσο και οι Βρυξέλλες βιάζονται να αλλάξουν σελίδα. Για να γίνει αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να συνεχίσει μόνη της και οι δανειστές θα πρέπει να πειστούν ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

«Δεν υπάρχει πολιτική διάθεση για νέο πρόγραμμα, ούτε από την Αθήνα ούτε από τους δανειστές, αλλά το Eurogroup θέλει να έχει την Ελλάδα «δεμένη» στο άρμα του προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα δάνεια θα αποπληρωθούν και η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό που πρέπει να αποφασιστεί είναι το σχήμα με το επιτευχθεί αυτό», σχολιάζει στο Bloomberg o Μουτζάμπα Ραχμάν, διευθύνων σύμβουλος της Eurasia Group στο Λονδίνο.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση «ποντάρει» στην οικονομική ανάπτυξη των δύο επόμενων τριμήνων για να αποδείξει στους δανειστές της ότι τηρεί τις υποσχέσεις της. Οι χαμηλές δόσεις που καλείται να πληρώνει τα επόμενα έτη σε συνδυασμό με την ελάφρυνση χρέους που έχουν δεσμευτεί να εξετάσουν οι δανειστές με τη λήξη του προγράμματος στρώνει το «χαλί» για καθαρή έξοδο, αν και ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Το σενάριο «clean exit» δεν πείθει εύκολα

Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι το προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους και το «μαξιλάρι ρευστότητας» που έχει δημιουργηθεί αρκούν για να πείσουν τους επενδυτές ότι η χώρα θα βγει από το μνημόνιο χωρίς να χρειάζεται πιστωτική γραμμή. Η θέση αυτή, πάντως, δεν φαίνεται να γίνεται δεκτή χωρίς ενστάσεις. Για να χτίσει το κεφαλαιακό απόθεμα που απαιτείται για να καλύψει η χώρα τις ανάγκες της για τουλάχιστον έναν χρόνο –και ταυτόχρονα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών– η Ελλάδα θα πρέπει να εκδώσει περισσότερα ομόλογα το επόμενο 10μηνο και να επισπεύσει τις διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων.

Η Ελλάδα χρειάζεται «μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν επενδύσεις, ιδίως από το εξωτερικό», επισημαίνει ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, στέλεχος της Bank of America Merrill Lynchστο Λονδίνο. «Σε αυτόν τον τομέα όμως, τα πράγματα κυλούν αργά», προσθέτει.

Καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις

«Είναι γνωστό πλέον ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των αξιολογήσεων βλάπτουν την ελληνική οικονομία», επισημαίνει ο Βαμβακίδης, προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει και για την επερχόμενη αξιολόγηση, η οποία προμηνύεται εξίσου δύσκολη λόγω των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. «Αυτή τη φορά η Ελλάδα πρέπει να κάνει τη διαφορά και να ολοκληρώσει έγκαιρα την τρίτη αξιολόγηση».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν πιστεύουν όλοι ότι η καθαρή έξοδος στις αγορές είναι καλή ιδέα. Αξιωματούχος εκφράζει στο πρακτορείο τις αμφιβολίες του υποστηρίζοντας ότι τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να είναι «σκουπίδια» (junk) με βάση την αξιολόγηση των διεθνών οίκων και δεν είναι επιλέξιμα για να συμπεριληφθούν στις χρηματοδοτικές διευκολύνσεις της ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι, εάν η κυβέρνηση αντλήσει από τα νέα ομόλογα 6 δισ. ευρώ, θα πληρώσει 1,5 ποσοστιαία μονάδα πιο ακριβό τον δανεισμό της.

Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης όταν ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ωστόσο, οι κανονισμοί της δεν επιτρέπουν την αγορά ομολόγων junk από χώρα που δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι οι προσδοκίες για ένταξη της Ελλάδας στο QE, λόγω της διαφαινόμενης παράτασης του προγράμματος για το μεγαλύτερο μέρος του 2018, είναι φρούδες σε περίπτωση «clean exit».

By