Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Bloomberg: Σε οριακό σημείο η ρευστότητα της Ελλάδας

Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται στην αδυναμία επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-δανειστών

bloomberg

«Η Ελλάδα θα αναζητήσει τρόπους να συγκεντρώσει χρήματα ώστε να πληρώσει συνταξιούχους και εργαζόμενους αυτήν την εβδομάδα, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισαν την περασμένη Παρασκευή ότι δεν θα καταβληθεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια αν δεν τηρηθούν οι όροι του προγράμματος διάσωσης», γράφει μεταξύ άλλων το πρακτορείο.

Ακόμη γίνεται λόγος και στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων δήμων και άλλων δημοσίων φορέων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης θα χρησιμοποιήσει τις καταθέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων για να ανταποκριθεί στο τέλος του μήνα σε πληρωμές ύψους 1,5 δισ. ευρώ».

Κατά το Bloomberg, με αυτήν την κίνηση, υπάρχει κίνδυνος να στραγγίξουν τα αποθέματα ρευστότητας, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες, «τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις απέσυραν αποταμιεύσεις 1,3 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα».

«Η Ελλάδα παλεύει να ξεκλειδώσει την ευρωπαϊκή βοήθεια, προσπαθώντας να καταλήξει σε συμφωνία για επέκταση του προγράμματος διάσωσης.  Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα εκφράσει την πεποίθηση ότι μια συμφωνία είναι κοντά, θέση που αντικρούουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οι οποίοι ζητούν συγκεκριμένα βήματα», συμπληρώνεται στο δημοσίευμα.

«Η προηγούμενη εβδομάδα», συνεχίζει το πρακτορείο, «δεν ήταν διαφορετική. Λίγες μέρες αφού ο υπουργός Οικονομικών δημοσίευμα του Bloomberg είπε ότι οι απόψεις συνέκλιναν, οι ομόλογοί του της Ευρωζώνης τον «χτύπησαν» με έντονη κριτική»

(Visited 1 times, 1 visits today)