Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Capital Economics: «Ήρθε η ώρα να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη»

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώνεται συνεχώς

grexit650_301213

Ενώ η Ελλάδα και οι πιστωτές της φαίνεται να κάνουν μια τελευταία προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία, μάλλον θα πρέπει σύντομα να αποδεχθούν το αναπόφευκτο και να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους για την καλύτερη διαχείριση της εξόδου της χώρας από το ευρώ, υπογραμμίζει η Capital Economics.

Μετά από έξι μήνες διαπραγματεύσεων και αμέτρητες προθεσμίες, έφτασε επιτέλους η στιγμή όπου η Ελλάδα και οι εταίροι της θα πρέπει να αποφασίσουν. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να έχει μια τελευταία ευκαιρία να παρουσιάσει μια πρόταση που θα αποτελέσει τη βάση μιας αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας στη σημερινή σύνοδο κορυφής.

Είναι σχεδόν δυνατό να φανταστούμε κάποια συμφωνία η οποία θα κρατήσει την Ελλάδα εντός της νομισματικής ένωσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα τουλάχιστον. Η λύση πιθανώς θα βρίσκεται κάπου ανάμεσα στην τελευταία προσφορά των πιστωτών – η οποία απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα του περασμένου Σαββατοκύριακου – και στην τελευταία ελληνική αντι-προσφορά της 30η Ιουνίου.

Η πρόταση των πιστωτών συνεπάγεται μια πεντάμηνη παράταση για δεύτερο πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα, με τις χρηματοδοτικές ανάγκες να καλύπτονται από τον EFSF, με τη μεταφορά από την ΕΚΤ των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων, καθώς και τη χρήση των μη διατεθέντων κεφαλαίων διάσωσης του τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Τσίπρας στην αντι-προσφορά του ζητούσε ένα νέο διετές δάνειο από τον ESM και την αναδιάρθρωση αλλά και την αναδιαμόρφωση του ελληνικού χρέους. Σε αντάλλαγμα, προσέφερε σημαντικές παραχωρήσεις σε μερικές από τις σημαντικότερες διαφωνίες που απομένουν.

Μια τέτοια συμφωνία θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η θέση του κ Τσίπρα έχει αναμφισβήτητα ενισχυθεί τόσο από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όσο και από την τελευταία ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ.

Αλλά οι πιστωτές, ιδιαίτερα στη Γερμανία, έχουν επίμονες αντιστάσεις σε αυτό, θέση που επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε.

Ακόμη και αν η βούληση παραμένει η επίτευξη ενός συμβιβασμού, ο χρόνος εξαντλείται γρήγορα. Εάν η Ελλάδα δεν κάνει την πληρωμή των 3,5 δισ. στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου, η τελευταία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να σταματήσει την παροχή έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Άλλες αναφορές σημειώνουν ότι οι τράπεζες θα ξεμείνουν από χρήματα πιο πριν, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι δύο πλευρές έχουν μερικές ημέρες μόνο για να πετύχουν αυτό που δεν έχουν καταφέρει μέσα σε έξι μήνες.

Εν τω μεταξύ, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αποδυναμώνεται, καθιστώντας ακόμη και τα πρόσφατα οικονομικά και φορολογικά σχέδια και τις προβλέψεις ξεπερασμένες.

Τίποτα από αυτά δεν δείχνει ότι η εναλλακτική πορεία της ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη θα ήταν ανώδυνη είτε για την Ελλάδα είτε για τους εταίρους της στην Ευρώπη. Είναι όμως σαφές ότι τα άμεσα οικονομικά και χρηματοδοτικά ανοίγματα στην Ελλάδα είναι μικρά και ότι υπάρχουν ισχυρότερα μέτρα για να περιοριστεί η μετάδοση από ό,τι ήταν στην προηγούμενη κρίση. Το «σοκ» ενός Grexit θα ήταν μέτριο.

Με λίγα λόγια, η Ελλάδα και οι πιστωτές της μπορεί να βρουν έναν τρόπο να απομακρυνθούν από το χείλος του γκρεμού, αλλά χωρίς σημαντική ελάφρυνση χρέους, οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη συμφωνία απλά θα αναβάλει το αναπόφευκτο για λίγο περισσότερο.

Στο μεταξύ, η οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα εξακολουθήσει να επιδεινώνεται και η προσπάθεια θα μοιάζει όλο και περισσότερο σαν μια απέλπιδα προσπάθεια. Δεν το λέμε ελαφρά την καρδία αλλά κάλλιστα θα μπορούσε να είναι η ώρα να αφήσουν την Ελλάδα να φύγει, υπογραμμίζει ο οίκος.

By