Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Charlie Hebdo: Οι συντάκτες διεκδικούν μέρος από τα κέρδη του περιοδικού μετά τις επιθέσεις

Οι συντάκτες υποστηρίζουν πως κινδυνεύουν ακόμη και με τη ζωή τους για τη δουλειά τους

protoselido-tis-charlie-hebdo-moameth

Οι συντάκτες του Charlie Hebdo διεκδικούν ισότιμη μεταχείριση και νομή στα κέρδη της εφημερίδας, τα οποία, μετά την οικονομικά δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόταν πριν τις επιθέσεις, έχουν εκτοξευτεί.

Οι συντάκτες υποστηρίζουν πως, αποδεδειγμένα, κινδυνεύουν ακόμη και με τη ζωή τους για τη δουλειά τους, όμως η διοίκηση εμφανίζεται αρνητική σε μία διένεξη που παίρνει πικρό χαρακτήρα όσο η τραγωδία είναι ακόμη νωπή.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διένεξη για το μοντέλο του Charlie Hebdo έχει ξεσπάσει με φόντο τα έσοδα 22 εκατ. ευρώ που έχει απροσδόκητα καταγράψει η εφημερίδα μετά τις επιθέσεις. Επιπλέον, στο Charlie Hebdo έχουν γίνει δωρεές (που προορίζονταν ως επί το πλείστον για τις οικογένειες των θυμάτων).

Προ των επιθέσεων, η κυκλοφορία του είχε καμφθεί σημαντικά και τα οικονομικά του βρίσκονταν σε δεινή θέση. Το πρώτο τεύχος μετά την επίθεση, το λεγόμενο «τεύχος των επιζώντων», έγινε ανάρπαστο τις πρώτες ώρες της κυκλοφορίας του και είχε τυπωθεί σε άνευ προηγούμενου αριθμό αντιτύπων.

Σήμερα, το 40% του Charlie Hebdo ανήκει στους γονείς του Στεφάν Σαρμπονιέ, του αρχισυντάκτη που είχε σκοτωθεί στην επίθεση. Άλλο ένα 40% ανήκει στον σκιτσογράφο Riss, ο οποίος επέζησε, και το υπόλοπο 20% στον διευθυντή Ερίκ Πορτό.

Ομάδα έντεκα συντακτών έχει κινηθεί τις τελευταίες ημέρες, ζητώντας μεγαλύτερη διαφάνεια στη διανομή των κερδών και επανεξέταση του μοντέλου στο Charlie Hebdo: «Όσο μεγαλύτερος ο κοινός έλεγχος, τόσο πιο κοινά θα λαμβάνονται οι αποφάσεις, πράγμα πολύ καλύτερο για όλους» ανέφερε ο συντάκτης Λοράν Λεζέ.

Η νομική εκπροσώπηση της εταιρείας υποστήριξε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «τα χρήματα έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό στο περιοδικό» ενώ συντάκτης υποστήριξε χαρακτηριστικά πως «ερίζουμε για την κληρονομιά του Hebdo ενώ ακόμη δεν πρόλαβαν να το φάνε τα σκουλήκια».

By