Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Deutsche Bank: Το Merkelexit θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την Ελλάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ

Η Deutsche Bank σε νέα έκθεσή της, επισημαίνει ότι αν η Ανγκελα Μέρκελ αποφασίσει να μην διεκδικήσει την επανεκλογή της το 2017, τότε αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα, αλλά και τη Βρετανία.

Η ομάδα αναλυτών της γερμανικής τράπεζας εκτιμά ότι η αγορά υποτιμά τον κίνδυνο που ενέχει ένα πιθανό «Merkelexit», ενώ οι ίδιοι βάζουν περίπου στο 25% το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφια στις εκλογές του 2015, βασιζόμενοι σε δημοσιεύματα και πληροφορίες από πολιτικές επαφές.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Μέρκελ αναμένεται να δηλώσει τις προθέσεις της στη συνάντηση ηγεσίας του CDU στις 21 Νοεμβρίου ή στο συνέδριο του κόμματος στις 5-7 Δεκεμβρίου.

Οι επιπτώσεις στην αγορά με βάση την έκθεση της Deutsche Bank

Πρώτον, ο Σόιμπλε ειδικότερα, θα λάβει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, αποκλείοντας την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους με μεγαλύτερη σαφήνεια και, ενδεχομένως θα ασκήσει ισχυρή πίεση ενάντια στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ελπίζει να δέσει την δεύτερη αξιολόγηση με υποσχέσεις και για τα δύο αυτά ζητήματα, οι εντάσεις στις διαπραγματεύσεις των Θεσμών με την Ελλάδα θα μπορούσαν να κλιμακωθούν και πάλι το 2017.

Δεύτερον, ο Σόιμπλε θα ενθαρρύνει τα γεράκια στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αυξάνοντας την πολιτική πίεση προς την ΕΚΤ για να προχωρήσει σε tapering του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Και τα δύο αυτά θέματα είναι εξαιρετικά bullish για το ευρώ.

Τρίτον, με την απουσία της Μέρκελ και ανεξάρτητα από τη διάδοχό της, οι Ευρωπαίοι θα είναι πιθανόν λιγότερο ευέλικτοι στο Άρθρο 50 των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία. Η Μέρκελ είναι υπέρ των συμβιβασμών έτσι ώστε να διευκολυνθεί ένα «ήπιο Brexit», ενώ αν δεν είναι υποψήφια, δεν θα έχει επιρροή όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και αυτό θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερα άσχημο νέο για εκείνους που ελπίζουν σε ευρωπαϊκή επιείκεια.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By