Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021

Διεκόπη αιφνιδίως η παρουσίαση του βιβλίου της Μαργαρίτας Παπανδρέου

Περίπου 15 άτομα εισέβαλαν στον Ιανό και προκάλεσαν αναστάτωση

papandreou-margarita-thumb-large

Ένταση σημειώθηκε πριν από λίγο στο βιβλιοπωλείο Ιανός, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η παρουσίαση του βιβλίου της Μαργαρίτας Παπανδρέου «Έρωτας και εξουσία».

Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, γύρω στα 15 άτομα εισέβαλαν στο χώρο φορώντας κράνη και διέκοψαν τη παρουσίαση.

Πριν απομακρυνθούν πάντως άφησαν ένα σημείωμα στο οποίο αναγραφόταν το εξής μήνυμα: «Πάνω στα “όχι” των λαών γίνονται οι κολωτούμπες των αριστερών. Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας»

To βιβλίο της 92χρονης Μαργαρίτας Παπανδρέου, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη, προλογίζουν ο τέως αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Σωτήρης Μουσούρης, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο γιος της συγγραφέως, Νίκος Παπανδρέου, η συντονίστρια του Κέντρου Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη, Φωτεινή Σιάνου και η δημοσιογράφος Αμαλία Σκέπερς.

Προσερχόμενος στο Βιβλιοπωλείο «Ιανός» ο Νίκος Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Παρουσιάζουμε σήμερα το βιβλίου της Μαργαρίτας Παπανδρέου, «Έρωτα και Εξουσία» που εξιστορεί τη σχέση της Μαργαρίτας με τον Ανδρέα Παπανδρεόυ, μία σχέση ερωτική, που ξεκινά από την δεκαετία του 40, και φθάνει στα μέσα της δεκαετίας του 90, όπου έχει και το οριστικό τέλος, και το βιολογικό και το νομικό. Αλλά μέσα από αυτό το βιβλίο, βλέπουμε την εποχή του οράματος, όταν χτιζόταν η Ελλάδα του 70 και του 80, και το πάθος για να αλλάξουν τα πράγματα σ” αυτή τη χώρα. Άρα είναι ένα βαθιά πολιτικοποιημένο βιβλίο, που έχει όμως και όλα αυτά που βγάζουν τώρα τα ΜΜΕ με τα πικάντικα».

Το βιβλίο των 536 σελίδων μεταφράστηκε στα ελληνικά από την Μαριάνθη Αλεξίου και αποτελεί μια ερωτική εξομολόγηση προς έναν ηγέτη που ήταν ερωτευμένος με την εξουσία.

«Ο Ανδρέας ήταν ένας πιστός σύζυγος, ώσπου γυρίσαμε στην Ελλάδα» γράφει, μεταξύ άλλων, η Μαργαρίτα Παπανδρέου.

«Το χειρότερο απ” όλα για μένα ήταν ο ενθουσιασμός του Ανδρέα για τη γυναίκα που τον γοήτευε. Αυτός ο «ενθουσιασμός» τον τύφλωνε ως προς την πραγματικότητα, την υπευθυνότητα, την επιχειρηματολογία. Ακριβώς όπως συμβαίνει με τον αλκοολικό. Πώς να κάνεις έναν αλκοολικό να παραδεχτεί πως στ” αλήθεια είναι αλκοολικός; Παρ” όλα αυτά, ο Ανδρέας είχε επίγνωση της αδυναμίας του στο γυναικείο φύλο. Είχε πάει και σε ψυχίατρο πριν παντρευτούμε να το συζητήσει. Ο ψυχίατρος τον ρώτησε αν τον επηρέαζε με κάποιο τρόπο στην επαγγελματική του καριέρα. Όταν απάντησε «όχι», ο φοβερός γιατρός αποκρίθηκε πως δεν έχρηζε ψυχιατρικής βοήθειας».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By