Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Δωρεάν WiFi σε όλη την Ευρώπη προωθεί η ΕΕ

Δωρεάν πρόσβαση WiFi σε πλατείες, πάρκα, νοσοκομεία και άλλους υπαίθριους δημόσιους χώρους σχεδιάζει η ΕΕ. Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε χθες σε συμφωνία για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που φέρει το όνομα WiFi4EU, εγκρίνοντας χρηματοδότηση για εγκατάσταση δωρεάν Wi-Fi σε δημόσιους χώρους σε τοπικές κοινότητες ανά την Ευρώπη.

Το WiFi4U συμπεριλαμβάνεται στην  Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ατζέντα για το 2020 η οποία ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο του 2016.

Οι συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης θα οριστικοποιηθούν στις επικείμενες νομοθετικές συζητήσεις στο πλαίσιο της αναθεώρησης του τρέχοντος προγράμματος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Οι τοπικές αρχές θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση μόλις οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες.

Όπως διευκρινίστηκε μάλιστα οι τοπικές αρχές (δημοτικές και περιφερειακές) που θέλουν να εγκαταστήσουν WiFi σε περιοχές της περιφέρειάς τους θα μπορούν να αιτηθούν για χρηματοδότηση μέσω μας απλής, μη γραφειοκρατικής, διαδικασίας.

«Η πρωτοβουλία WiFi4EU θα συμβάλει στο όραμα κάθε ευρωπαϊκό χωριό και κάθε πόλη να έχει δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Internet γύρω από τα κύρια κέντρα δημόσιας ζωής μέχρι το 2020» ανέφερε στις δηλώσεις του χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Την ικανοποίησή του για την συμφωνία εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για την ενιαία ψηφιακή αγορά Άντρους Άνσιπ, δηλώνοντας: «η στρατηγική μιας ενιαίας ψηφιακής αγοράς στοχεύει στην οικοδόμηση μιας πλήρως συνδεδεμένης Ευρώπης στην οποία όλοι θα έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά δίκτυα υψηλής ποιότητας. Η πρωτοβουλία WiFi4EU θα βελτιώσει ιδίως τη συνδεσιμότητα στα μέρη όπου υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Παρότι βέβαια χαρακτήρισε το WiFi4EU ως πρώτο βήμα, τόνισε ότι απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια για την επίτευξη υψηλών ταχυτήτων διασύνδεσης στο σύνολο της ευρωπαϊκής επικράτειας – όπως η βελτίωση του πανευρωπαϊκού συντονισμού του ραδιοφάσματος και η τόνωση των επενδύσεων για οικοδόμηση δικτύων υψηλής ταχύτητας που έχει ανάγκη η Ευρώπη».

By