Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου, 2023

Εκλογές στην Τουρκία: Λεπτό προς λεπτό η μάχη της κάλπης – 61% Ερντογάν – 38% Κιλιτσντάρογλου η πρώτη εκτίμηση

Οι κάλπες έκλεισαν στην Τουρκία για τον β΄γύρο των προεδρικών τουρκικών εκλογών που κρίνουν ποιος θα έχει στα χέρια το τιμόνι της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια με αδιαφιλονίκητο φαβορί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να περιμένει με αγωνία να μάθει αν οι λιγοστές ελπίδες του και οι προσπάθειές του εδώ και 13 χρόνια να ανατρέψει τον Τούρκο πρόεδρο απέδωσαν καρπούς.

Με την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων να έχει ξεκινήσει, καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα παίζουν οι αναποφάσιστοι, εκείνοι που υποστήριξαν τον ηττημένο του πρώτου γύρου, τον εθνικιστή ακροδεξιό Σινάν Ογάν και εκείνοι που απείχαν από τις κάλπες στις 14 Μαϊου.

Ο Ερντογάν φαίνεται ότι oδεύει προς θρίαμβο

Σύμφωνα με ανταποκριτές από την Άγκυρα ήδη έχουν ξεκινήσει οι ετοιμασίες προκειμένου να μιλήσει ο Ερντογάν από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου για πρώτη φορά , αφού συνήθως βγαίνει στο μπαλκόνι του κόμματός του μετά τις εκλογές για την επινίκια ομιλία.

Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο Τουρκίας: Η εκλογική διαδικασία κύλησε σε γενικές γραμμές ομαλά

Ο Αχμέτ Γενέρ, επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας (YSK), δήλωσε ότι η εκλογική διαδικασία σήμερα κύλησε σε γενικές γραμμές ομαλά.

«Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία αρνητική κατάσταση που να έχει αναφερθεί στο συμβούλιο μας και να έχει επηρεάσει τη διαδικασία ψηφοφορίας», είπε στους δημοσιογράφους.

«Οι ενστάσεις στο συμβούλιο μας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας [ψηφοφορίας] αξιολογήθηκαν επίσης και στάλθηκαν στα αρμόδια επαρχιακά και περιφερειακά εκλογικά συμβούλια». Ο Γενέρ ευχαρίστησε επίσης «ψηφοφόρους, υποψήφιους προέδρους, εκπροσώπους, πολιτικά κόμματα… όλους τους αξιωματούχους που εργάζονται στις κάλπες και τα αρμόδια υπουργεία, δημόσιους φορείς και οργανισμούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, αξιωματικούς ασφαλείας… και εσάς, αξιότιμα ​​μέλη του Τύπου, που έχουν ακολουθήσει τη διαδικασία μαζί μας από την αρχή. «Εύχομαι τα καλύτερα για το τουρκικό έθνος και τη δημοκρατία μας», κατέληξε.

By