Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

EKΤ: Κούρεμα στα ομόλογα των τραπεζών

Απαιτεί κούρεμα έως 50% στα ενέχυρα που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος

trapeza-ellados

Καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να διασφαλίσει μια συμφωνία χρηματοδότησης με την Ευρώπη πριν τελειώσουν τα ταμειακά διαθέσιμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκληραίνει τη στάση της προς τις ελληνικές τράπεζες, περιορίζοντας τα δάνεια που μπορούν να λάβουν μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA).

Η ΕΚΤ απαιτεί πλέον κούρεμα έως 50% στα ενέχυρα που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος για να λάβουν τα έκτακτα δάνεια, σε σχέση με την αξία τους, αναφέρει δημοσίευμα των New York Times επικαλούμενο πηγές με γνώση των σχετικών συζητήσεων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη δεν κλείσουν σύντομα μια συμφωνία για τα μέτρα, το «κούρεμα» ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Με την αξία των ενεχύρων να μειώνεται τόσο δραστικά, οι ελληνικές τράπεζες θα πιεστούν να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται για να επιβιώσουν.

Η κίνηση είναι χαρακτηριστική της σκληρής στάσης της ΕΚΤ προς την Ελλάδα, καθώς πιέζει τη νέα κυβέρνηση να έλθει σε συμφωνία με τους δανειστές.