Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Εμπορικός πόλεμος: Ο Λευκός Οίκος «απειλεί» με νέους δασμούς τις εισαγωγές από ΕΕ – Πέφτουν οι αγορές

Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο επιπλέον εισαγωγές από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο ύψους $3,1 δισ. αυξάνοντας τον κίνδυνο για ξέσπασμα εμπορικού πολέμου μέσα στο καλοκαίρι.

Μεταξύ των προϊόντων που εξετάζεται να επιβληθούν νέοι δασμοί εισαγωγής είναι ελιές, ποτά (μπύρα, τζιν), πατάτες, φορτηγά, ενώ θα αυξηθούν οι δασμοί σε προϊοντα όπως αεροσκάφη, τυρί και γιαούρτι.

Το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών δημοσίευσε πλήρη λίστα των προϊόντων τα οποία είναι υποψήφια για νέους δασμούς. Πρόκειται για τη λίστα που προέκυψε μετά από την ολοκλήρωση της φάσης της δημόσιας διαβούλευσης

Περισσότερο πληττόμενες χώρες είναι οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης – το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Τα futres στη Wall Street υποχώρησαν στη δημοσίευση της λίστας. Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη διεύρυναν τις απώλειές τους – ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε στο -2% – ενώ πιέζεται και το ευρώ.

Ο Ρομπερτ Λάιτχάιζερ, είπε ότι ο στόχος της αύξησης των δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα είναι να πειστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει σε ένα συμβιβασμό. Αλλά οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ έχουν ουσιαστικά παγώσε φέτος, ενώ η Ευρωπαϊκή πλευρά ετοιμάζεται για αντίμετρα σε προϊόντα στρατηγικής σημασίας για τη Ουάσινγκτον.

Σε μια μέρα που οι επενδυτές ανησυχούν για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού και επεξεργάζονται τα ανησυχητικά επιδημιολογικα δεδομένα από διάφορες χώρες, τα νέα της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης έριξαν περαιτέρω τους δείκτες.

Ο Γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 2,27%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι έχει απώλειες μεγαλύτερες του 2%, όπως και ο FTSE στο Λονδίνο. Ο Γενικός Δείκτης στο χρηματιστήριο της Αθήνας υποχωρεί κατά 1,88% (1:22 μ.μ.)

(Visited 1 times, 1 visits today)
By