Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

«Εμπρηστικές» δηλώσεις Πομπέο: Ο Πούτιν απειλή για όλες τις δημοκρατίες

Έπειτα από τις προειδοποιήσεις του χθες από την Βουδαπέστη όπου και κάλεσε την Ουγγαρία να μην επιτρέψει στη Μόσχα «να προκαλέσει διχόνοια» στους Δυτικούς, σήμερα από την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, στη δεύτερη στάση της περιοδείας του στην Ευρώπη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εγείρει μια απειλή στις Δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο, τονίζοντας τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να δώσει νέα πνοή στις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις στην Κεντρική Ευρώπη.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να υπονομεύει Δημοκρατίες σε όλον τον κόσμο. Μην αυταπατάστε! Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε αυτό», είπε ο Πομπέο σε ομιλία του σε φοιτητές δημοσιογραφίας στην σλοβακική πρωτεύουσα.

Επιπλέον, προειδοποίησε τους Σλοβάκους για «την ανάγκη περιφρούρησης ενάντια σε οικονομικά και άλλα μέσα που αναπτύσσει η Κίνα για να δημιουργήσει εξαρτήσεις και να χειραγωγήσει το πολιτικό (τους) σύστημα».

Οι Σλοβάκοι, είπε, τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος, θα πρέπει να γνωρίζουν για την «ρωσική επιθετικότητα» για την υπονόμευση της ελευθερίας τους.

Επιδιώκοντας να τονίσει τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην πτώση του κομμουνισμού, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε στον πρόεδρο της Σλοβακίας Αντρέι Κίσκα ότι ήταν «μεγάλο το χρονικό διάστημα που η Αμερική δεν είχε έντονη εμπλοκή εδώ», μια μνεία στο γεγονός ότι η επίσκεψή του ήταν η πρώτη υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη Σλοβακία έπειτα από 14 χρόνια. «Επιστρέψαμε», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συνομίλησε με πέντε πρώην πολιτικούς κρατουμένους του κομμουνιστικού καθεστώτος μπροστά στο μνημείο Πύλη Ελευθερίας, στα σύνορα με την Αυστρία, όπου 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το 1945 έως το 1989 στις προσπάθειές τους να διασχίσουν τα σύνορα για να διαφύγουν από την πρώην Τσεχοσλοβακία.

«Όπου υπήρχαν συρματοπλέγματα και ένοπλοι φρουροί, σήμερα, άνθρωποι, προϊόντα και πληροφορίες περνούν ελεύθερα» δήλωσε ο Πομπέο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βρεθεί πλάι στον λαό της Σλοβακίας ως φίλοι και συνεργάτες (…) τα τελευταία 30 χρόνια και θα συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε αυτό για τις επόμενες δεκαετίες», ανέφερε.

Ο Σλοβάκος πρόεδρος τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «σημαντικός εταίρος και σύμμαχος».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την ενεργειακή εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από τη Ρωσία. Η Σλοβακία, που επί το πλείστον εξοπλίζεται με ρωσικά όπλα, ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα προχωρήσει στην αγορά 14 αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-16.

Ο Πομπέο θα συνεχίσει την περιοδεία με επίσκεψη αύριο στην Πολωνία,όπου θα πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη για την επιρροή του Ιράν στην Μέση Ανατολή και έπειτα θα μεταβεί στο Βέλγιο και μετά στην Ισλανδία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By