Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Επιχείρηση «Ελεύθερα Πανεπιστήμια»: Καμία ενεργή κατάληψη σε ΑΕΙ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση «Ελεύθερα Πανεπιστήμια» που εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον καμία ενεργή κατάληψη σε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένες αίθουσες ή γραφεία σε πανεπιστημιακούς χώρους, όπως το γραφείο του «Ρουβίκωνα» στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, οι οποίες ωστόσο δεν εμποδίζουν τη λειτουργία των ιδρυμάτων.

Η εκκένωση της κατάληψης στη Νομική Σχολή της Αθήνας στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, αποφασίστηκε και εκδηλώθηκε μέσα σε λίγες μόνο ώρες από τη στιγμή που εκδηλώθηκε, και αυτό έγινε γιατί η συγκεκριμένη κατάληψη είχε τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και στόχους.

Είχαν προηγηθεί από την αρχή του χρόνου 11 αστυνομικές επιχειρήσεις σε χώρους πανεπιστημίων, πέντε εκκενώσεις μεγάλων καταλήψεων και 15 αποτροπές πάρτυ σε χώρους ιδρυμάτων, ενώ οι αστυνομικές αρχές στο πλαίσιο αυτών των επιχειρήσεων συνέλαβαν 77 άτομα που οδηγήθηκαν στην κρίση της Δικαιοσύνης.

Οι καταλήψεις που εκκενώθηκαν ήταν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο Γεωπονικό, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Καποδιστριακό, αλλά και στις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου της Αθήνας στου Ζωγράφου, όπου δωμάτια είχαν καταληφθεί εδώ και χρόνια και τα χρησιμοποιούσαν οποιοιδήποτε άλλοι, ακόμη και μέλη συμμοριών, παρά οι δικαιούχοι στέγης φοιτητές. Πλέον όλα τα δωμάτια έχουν αποδοθεί στους φυσικούς τους χρήστες.

Για την Κατεχάκη, όμως, έχει τεθεί και ένα ακόμη στοίχημα, που αφορά την περιφρούρηση των πανεπιστημιακών χώρων μέσω της αποτροπής των πάρτυ που διοργανώνονται σε αυτούς και τις περισσότερες φορές καταλήγουν επεισοδιακά.

«Ετσι θα προχωρήσουμε», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και προσθέτει: «Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός ολοκληρώνεται το καλοκαίρι, οπότε τα πανεπιστήμια θα έχουν αποδεσμευτεί από εκδηλώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τη λειτουργία και τις αρχές τους».

Η εκκένωση της Νομικής

Η περίπτωση της κατάληψης στη Νομική Σχολή της Αθήνας, που έγινε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, όμως, είχε τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά και στόχους από τις καταλήψεις που γίνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η Αστυνομία, όπως ειπώθηκε δημοσίως από στελέχη της, ενημερώθηκε για τη συγκεκριμένη κατάληψη μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος. Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι στόχος των καταληψιών ήταν να δημιουργήσουν σκηνικό αντίστοιχο εκείνων στα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Αποφασίστηκε να αντιμετωπιστεί αμέσως η κατάσταση, προτού εδραιωθεί, ενισχυθεί και γίνει παράδειγμα για ανάλογες καταλήψεις και σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τη στιγμή, μάλιστα, που η προηγούμενη εξεταστική είχε περάσει από σαράντα κύματα λόγω των καταλήψεων για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Με αυτά τα χαρακτηριστικά η κατάληψη στη Νομική κρίθηκε «επικίνδυνη». Μέσα σε ελάχιστες ώρες οι καταληψίες είχαν στήσει σκηνές, είχαν ανοίξει τεράστια πανό με συνθήματα όπως «Νίκη στην παλαιστινιακή αντίσταση» και «Κάτω τα χέρια από τη Ράφα, ανήκει στην αντίσταση» και είχαν εγκαταστήσει ένα άτυπο συντονιστικό κέντρο, στοιχεία που δείχνουν την προετοιμασία που είχε προηγηθεί.

Κατά την επέμβαση της Αστυνομίας έγιναν 28 συλλήψεις. Εννέα από τους συλληφθέντες (οκτώ γυναίκες και ένας άνδρας) ήταν αλλοδαποί, ενώ δύο από τις γυναίκες διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται επί μακρόν στην Ελλάδα και έχουν παραβατική συμπεριφορά. Τις επόμενες ημέρες όλοι θα απελαθούν ως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια στην Ελλάδα.

Παράλληλα, κατά την ίδια επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. εκκενώθηκε και η κατάληψη στο κυλικείο της Νομικής που βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση επί χρόνια. Τα ευρήματα στο κυλικείο ήταν εντυπωσιακά: κοντάρια, κράνη, κόπτες για λουκέτα, αντιασφυξιογόνες μάσκες και άλλα αντικείμενα, αντί για καφέδες και σάντουιτς. Συνολικά, από τους χώρους που ερευνήθηκαν στη Νομική κατασχέθηκαν καπνογόνα, ρόπαλα, σημαίες, μάσκες, κράνη, πανό, καθώς και χειρόγραφες σημειώσεις και έντυπα αναρχικού περιεχομένου.

Μέσα στις λίγες ώρες που κράτησε η κατάληψη γράφτηκαν σε τοίχους και πεζούλια συνθήματα όπως «Free Palestine», «Kill all Zionists», «Free Gaza», «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και προκλήθηκαν φθορές.

Ο σχεδιασμός

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για τα «Ελεύθερα Πανεπιστήμια» από τη χρόνια πληγή των καταλήψεων ξεκίνησε με την πλήρη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στις αρχές του χρόνου. Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατέστησε σαφές ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά και οι εντολές ήταν να μην επιτραπεί είτε η επανακατάληψη είτε η δημιουργία νέων εστιών. Αλλωστε, πολλές φορές στο παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες να λήξουν οι καταλήψεις όχι μόνο σε πανεπιστημιακά, αλλά και σε άλλα κτίρια, με σημαντικότερη την επιχείρηση που είχε γίνει στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, επί υπουργίας Δένδια. Ηταν Δεκέμβριος του 2012, όταν η Αστυνομία εκκένωσε την εμβληματική κατάληψη στη «Βίλα Αμαλία». Πλέον το ιστορικό κτίριο στη συμβολή της Αχαρνών με τη Χέυδεν στεγάζει και πάλι σχολείο, το Λύκειο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος».

Αυτή τη φορά, όμως, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει μόνο την εκκένωση και απόδοση των χώρων στις πρυτανικές αρχές, αλλά και την πρόληψη εκδήλωσης ανάλογων καταστάσεων. Ο στόχος, όπως έχει επισημάνει ο υπουργός στους επιτελείς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων, να περιφρουρούνται τόσο οι περιουσίες και ο εξοπλισμός τους όσο και οι περιουσίες των πολιτών που ζουν κοντά στα πανεπιστήμια.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο έθεσε προ των ευθυνών τους και τις πρυτανικές αρχές, ενώ στο σχέδιο που εφαρμόζεται έχουν επιστρατευτεί υπηρεσίες που ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν εμπλακεί. «Ενας από τους βασικούς στόχους που τέθηκε, πέρα από την εκκένωση καταλήψεων που κρατούσαν εδώ και χρόνια, είναι η αποτροπή ή έστω ο δραστικός περιορισμός των πάρτυ που διοργανώνονται συστηματικά εντός των πανεπιστημιακών χώρων», λέει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εξηγώντας ότι αυτά τα πάρτυ, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές, λειτουργούν ως ορμητήρια για επεισόδια που έχουν ως αποτέλεσμα έκτροπα και καταστροφές. Ως παράδειγμα, αναφέρει το πάρτυ που είχε γίνει στις 24 του περασμένου Φεβρουαρίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Σε αυτό είχαν πάρει μέρος πάνω από χίλια άτομα, τα ποτά που καταναλώθηκαν είχαν ξεφορτωθεί από φορτηγά μέσα στο πανεπιστήμιο, ενώ είχε στηθεί δαπανηρή μεγαφωνική εγκατάσταση για τη μουσική. Ωστόσο, τα ξημερώματα, και μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, μερικές δεκάδες άτομα βγήκαν από τον χώρο του ιδρύματος και έβαλαν φωτιά σε λεωφορεία και άλλα οχήματα που ήταν σταθμευμένα στην περιοχή. Οι ζημιές ήταν ανυπολόγιστες, αλλά αυτοί που τις προκάλεσαν δεν θα τις πληρώσουν. Ειδικά στο Γεωπονικό για ένα διάστημα τα πάρτυ που κατέληγαν επεισοδιακά είχαν γίνει σχεδόν ρουτίνα.

Η επιστολή

Ηδη οι πρυτανικές αρχές όλων των πανεπιστημίων έχουν λάβει επιστολή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την οποία τους επισημαίνονται οι κίνδυνοι να τίθενται προ των ευθυνών τους. Αλλωστε, τα πάρτυ διοργανώνονται αφού δίνεται σχετική άδεια από τους πρυτάνεις και τους αρμόδιους αντιπρυτάνεις.

Στην επιστολή γίνεται μια σειρά από επισημάνσεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και ζητείται να ληφθούν πιστοποιημένα μέτρα για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, να υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα εκκένωσης σε περίπτωση ανάγκης και σχέδια ασφάλειας. Το βασικό ερώτημα που έθεσε στους πρυτάνεις ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι αν αναλαμβάνουν την ευθύνη μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν ζωές και τι θα απαντήσουν στους γονείς των φοιτητών τους αν συμβεί καμιά τραγωδία, κάτι που είναι εύκολο να γίνει είτε λόγω ηλεκτροπληξίας από τις εγκαταστάσεις που στήνονται και ξηλώνονται σε μια νύχτα, είτε λόγω της κατανάλωσης ποτών-μπόμπες.

Ειδικότερα, μέσω της επιστολής, ζητείται από τους πρυτάνεις να:

■ «Προβείτε στην απαγόρευση των εν λόγω εκδηλώσεων, καθόσον η μη ενδεδειγμένη χρήση των εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τις προδιαγραφές/υποδομές τους και η απουσία σχεδίου εκκένωσης αυτών, έχουν ως αποτέλεσμα να εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος ασφάλειας για τους συμμετέχοντες σε περίπτωση φυσικών, ανθρωπογενών και άλλων παραγόντων.

■ Μεριμνήστε για την εφαρμογή τεχνικών ή άλλων μέτρων για την τήρηση της τάξης και της ασφάλειας εντός των χώρων του ιδρύματος, όπως εγκατάσταση κέντρου ελέγχου και λήψης σημάτων και εικόνων, περίφραξη διά τοποθετήσεως νέας ή αποκατάσταση της ήδη υπάρχουσας που έχει υποστεί φθορά.

■ Εφαρμόστε σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης σε όλους τους χώρους της πανεπιστημιούπολης για την τήρηση της τάξης και της ασφάλειας προς αποφυγή εισόδου ατόμων που μεταφέρουν αντικείμενα πρόσφορα στην τέλεση έκνομων ενεργειών κατά προσώπων και πραγμάτων».

Ηδη, όπως διαπιστώνουν στην Κατεχάκη, οι άδειες για τέτοια πάρτυ έχουν αρχίσει να περιορίζονται.
Στην επιχείρηση αποτροπής τους παίρνουν μέρος και οι αστυνομικές υπηρεσίες που έως τώρα ήταν φαινομενικά άσχετες. Πέρα από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που εντοπίζει αναγγελίες επικείμενων πάρτυ -εξάλλου αν δεν ανακοινωθούν μέσω του Διαδικτύου, δεν θα έχουν την επιθυμητή μαζικότητα που επιδιώκουν οι διοργανωτές-, πλέον και η Οικονομική Αστυνομία έχει μπει στο παιχνίδι. Η διοργάνωση ενός πάρτυ δεν είναι απλή ή φθηνή υπόθεση και κρύβει «μαύρη» επιχειρηματικότητα.

Ξεκινά από την ενοικίαση των μηχανημάτων ήχου, των οποίων το κόστος ανέρχεται σε 2.000-3.000 ευρώ, ενώ το μεγάλο κεφάλαιο είναι η κάβα. Εκτιμάται ότι το μέσο ποσό που ξοδεύει το άτομο που θα πάει σε ένα τέτοιο πάρτυ είναι περίπου 20 ευρώ, συνεπώς ο τζίρος είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ. Οι έλεγχοι, λοιπόν, ξεκινούν από την Οικονομική Αστυνομία στα φορτηγά που προσεγγίζουν τα πανεπιστήμια για να ξεφορτώσουν, από τα οποία ζητούνται παραστατικά και γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι. Στις επιχειρήσεις μετέχουν αστυνομικοί από την Τροχαία, την ΟΠΚΕ, τα ΜΑΤ, εφόσον χρειαστεί, ενώ στον γενικότερο σχεδιασμό περιλαμβάνονται και στελέχη της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

By