Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Έρευνα: Η ζέστη μας κάνει πιο νευρικούς, επιθετικούς και… βίαιους

Λίγο πριν το καλοκαίρι… μία έρευνα από την Πολωνία έρχεται να εξηγήσει γιατί η επιθετικότητα και η βία αυξάνονται κατά τους θερινούς μήνες

τε στους ανθρώπους που νιώθουν ενόχληση με τη ζέστη, τότε υπάρχει μία επιστημονική προσέγγιση στο θέμα σας, καθώς μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι ορμόνες του στρες αυξάνονται, όσο αυξάνεται και η θερμοκρασία.

Αυτό το εύρημα «ρίχνει φως» σ΄ ένα φαινόμενο που έχει προβληματίσει πολλούς επιστήμονες εδώ και χρόνια.

Το φαινόμενο ονομάζεται «summertime blues» ή «μαυρίλα του καλοκαιριού» και σύμφωνα με μία πληθώρα στοιχείων… η υψηλή θερμοκρασία συνδέεται με επιθετικότητα, αυτοκτονία και βία.

Μία πολωνική ομάδα ερευνητών διαπίστωσε, πρόσφατα, ότι τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους, είναι πολύ χαμηλότερα κατά την χειμερινή περίοδο απ” ότι την καλοκαιρινή και ότι η θερμότητα μας κάνει να είμαστε πιο… ευέξαπτοι.

Οι ερευνητές μελετώντας στατιστικά στοιχεία διάφορων εγκλημάτων, διαπίστωσαν ότι όσα εγκλήματα που συνδέονταν με τη βία, παρουσίαζαν σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ειδικά αν το καλοκαίρι αυτό ήταν θερμότερο από το μέσο όρο.

Η επικεφαλής της μελέτης, Dr. Dominika Kanikowska, παθοφυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Πόζναν και οι συνεργάτες της κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλα πηγάζουν από την επίδραση του καιρού στην κορτιζόλη.

Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η «ορμόνη του στρες» απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος κατά τη διάρκεια δύσκολων ή ενοχλητικών καταστάσεων, όπως συμβαίνει με τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By