Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Europolitics: «Η Ελβετία βοηθά την Αθήνα να εντοπίσει τους αδήλωτους τραπεζικούς λογαριασμούς»

Η Βέρνη προσπαθεί εδώ και τρία χρόνια να ευαισθητοποιήσει τις ελληνικές Αρχές στο θέμα της απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων

zak nte vatevil

Εντός της εβδομάδας θα βρεθεί στην Αθήνα με αντικείμενο τα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων σε τράπεζες της Ελβετίας ο υφυπουργός αρμόδιος για διθενή οικονομικά θέματα Ζακ ντε Βατεβίλ, στην Αθήνα. Στην επίσκεψη αναφέρεται το κύριο άρθρο του εντύπου ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitics, με τίτλο «Κίνηση βοήθειας από την Ελβετία προς την Αθήνα».

Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρει ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών, ο Ζακ ντε Βατεβίλ, θα βρεθεί στην Αθήνα εντός της εβδομάδας για να διαπραγματευτεί μια «τακτοποίηση του παρελθόντος», καθώς η Βέρνη προσπαθεί εδώ και τρία χρόνια να ευαισθητοποιήσει τις ελληνικές Αρχές στο θέμα της απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων.

Το δημοσίευμα αναφέρει, επίσης, ότι μια πρώτη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών είχε πραγματοποιηθεί επί του θέματος στις 4 Φεβρουαρίου 2014, η οποία δεν είχε συνέχεια μέχρι πρότινος (18 Μαρτίου).

Η Ελβετία έχει συμφέρον για μια συμφωνία σχετικά με το θέμα και, στο πλαίσιο της συμμόρφωσής της με τις σχετικές υποδείξεις του ΟΟΣΑ, επιδιώκει τη σύναψη του μέγιστου των συμβάσεων διπλής φορολογίας, ιδιαίτερα με τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Επιπλέον, το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε στις 20 Μαρτίου ότι υπάρχουν δύο δισ. ευρώ αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο και ότι η κυβέρνησή του προσδοκά να αντλήσει 800 εκατ. από το ποσό αυτό.

Η ελβετική πλευρά επισήμως αρνείται να αναφερθεί σε οποιοδήποτε ποσό, αλλά, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger της Ζυρίχης, τα αδήλωτα χρηματικά ποσά σε ελβετικές τράπεζες ανέρχονται σε 1,5 δισ. ελβετικά φράγκα (1,4 δισ. ευρώ).

By