Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, 2020

Γιατί χάνει momentum το Bitcoin

Χάνει τη λάμψη του ο «βασιλιάς» των κρυπτονομισμάτων.

Το Bitcoin δεν θεωρείται πια η κινητήριος δύναμη στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, υποστηρίζει το Bloomberg, επικαλούμενο τις θέσεις μερίδας αναλυτών.

Το Bitcoin μετρά απώλειες άνω του 30% από τα υψηλά έτους και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως χάνει επικίνδυνα το momentum του.

Οι traders σπεύδουν να κλείσουν τις long θέσεις τους, ενώ αρκετοί επενδυτές δηλώνουν πια bearish για το κρυπτονόμισμα.

Τι συμβαίνει όμως; Τι είναι αυτό που κάνει το κρυπτονόμισμα να μοιάζει σαν… έκπτωτος άγγελος; Μερίδα αναλυτών προειδοποιεί πως η όξυνση του ανταγωνισμού από άλλα κρυπτονομίσματα είναι εκείνη που προκαλεί πιέσεις στο Bitcoin.

«Η ευαισθησία του Bitcoin απέναντι στην αύξηση του ανταγωνισμού από άλλα κρυπτονομίσματα είναι σημάδι των καιρών», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Zak Selbert, επικεφαλής της Indexica.

«Το Bitcoin είναι ένα μεγάλο παιδί πια. Είναι φυσικό να αντιδρά απέναντι στα άλλα, μικρότερα παιδιά», προσθέτει ο Selbert, για να συμπληρώσει πως «το Βitcoin είναι πια μέρος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος με έναν τρόπο αρκετά ώριμο».

Όπως άλλωστε έχει ήδη γράψει το insider.gr, το Tether και όχι το Bitcoin είναι το πιο διαδεδομένο κρυπτονόμισμα αυτή τη στιγμή, ακόμη κι αν η κεφαλαιοποίησή του είναι κατά 30 φορές μικρότερη έναντι του Bitcoin.

Μπορεί το Bitcoin να είναι το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα του κόσμου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και εκείνο που χρησιμοποιείται περισσότερο.

Ακόμη κι αν η αξία του Bitcoin αντιστοιχεί στο 70% της αξίας του συνόλου της αγοράς κρυπτονομισμάτων, ένα άλλο κρυπτονόμισμα είναι πιο διαδεδομένο.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, παρουσιάζοντας τα τελευταία στοιχεία του CoinMarketCap.com, αν υπολογίσει κανείς τους ημερήσιους και μηνιαίους όγκους συναλλαγών, διαπιστώνει ότι το Tether – και όχι το Bitcoin – είναι το πιο διαδεδομένο κρυπτονόμισμα αυτή τη στιγμή. Να σημειωθεί ότι η κεφαλαιοποίηση του Τether είναι κατά 30 φορές μικρότερη έναντι του Bitcoin.

Oι όγκοι συναλλαγών του Tether ξεπέρασαν τους αντίστοιχους του Bitcoin για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο και από τότε είναι συνεχώς υψηλότεροι, περίπου κατά 21 δισ. δολάρια την ημέρα. Ο μηνιαίος όγκος του Tether είναι κατά 18% υψηλότερος από εκείνον του Bitcoin.

«Εάν δεν υπάρχει το Tether, χάνουμε ένα τεράστιο μέρος του ημερήσιου όγκου, ήτοι περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια ή ακόμη και περισσότερα, ανάλογα με την πηγή δεδομένων», εξηγεί χαρακτηριστικά ο Lex Sokolin, επικεφαλής της ConsenSys, η οποία προσφέρει τεχνολογία blockchain.

Το Tether ανήκει στην κατηγορία των κρυπτονομισμάτων που επιδιώκουν να αποφεύγουν τις διακυμάνσεις των τιμών, συχνά μέσω σταθεροποίησης της τιμής ή των αποθεμάτων.

«Σε χώρες όπως η Κίνα, όπου απαγορεύεται η ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων, οι traders μπορούν να πληρώσουν μετρητά ανεπίσημα για να προμηθευτούν Tethers με λίγες ερωτήσεις», εξηγεί ο Sokolin. «Από εκεί, μπορούν να εμπορεύονται Tethers για Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα», προσθέτει.

«Το Tender αρέσει σε πολλούς στην Ασία», σχολιάζει ο Jeremy Allaire, διευθύνων σύμβουλος της Circle.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, ότι ενώ το Bitcoin δεν ανήκει σε κανέναν, το Tether εκδίδεται από μια ιδιωτική εταιρεία στο Χονγκ Κονγκ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By