Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024

Γιατί στους σκύλους αρέσει να κάθονται μπροστά στο τζάκι

Το γούνινο παιδί σας μπορεί να κάθεται με τις ώρες μπροστά από τη σόμπα ή το τζάκι σας.
Και όταν αποφασίσει να σηκωθεί τεντώνεται, χασμουριέται, έχει σκάσει από τη ζέστη και τρέχει κατευθείαν να πιει νερό για να δροσιστεί.

Τώρα που η θερμοκρασία έχει πέσει έχουμε αρχίσει και ανάβουμε τις σόμπες μας και οι πιο τυχεροί από εμάς ανάβουν το τζάκι τους για να ζεσταθούν. Συνήθως, μαζευόμαστε εκεί γύρω με την οικογένεια και τους φίλους- τετράποδους ή μη- και χουχουλιάζουμε συζητώντας με τις ώρες, βλέποντας τηλεόραση, τρώγοντας τα αγαπημένας μας σνακ και κάνοντας ό,τι άλλο μας ευχαριστεί. Το φουντωτό μας σκυλάκι είναι κι αυτό εκεί, έχει πιάσει την καλύτερη θέση και δεν το κουνάει ρούπι.

Λογικό! Ούτε εμείς “τρελαινόμαστε” να φύγουμε από τη ζέστη αλλά ο πιο πιστός μας φίλος το έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Πολλές φορές δεν τον νοιάζει ούτε το φαγητό αρκεί να νιώθει τη ζεστασιά που εκπέμπει η σόμπα ή το τζάκι. Εντάξει, μπορεί αυτό για το φαγητό να είναι υπερβολή, αλλά μπορεί όταν αποφασίσουμε να σηκωθούμε να μας ρίξει απλά μια ματιά και να πέσει πάλι για ύπνο.

Έχετε αναρωτηθεί, όμως, γιατί στους σκύλους αρέσει τόσο πολύ η ζέστη; Αφού έχουν τόση γούνα. Γιατί έχουν τόση λατρεία στις σόμπες και τα τζάκια ή γενικά σε οτιδήποτε τον κάνει να ζεσταίνεται;

Εμείς είχαμε αυτή την απορία, οπότε κάναμε την έρευνά μας και ανακαλύψαμε τα παρακάτω.

Στους σκύλους αρέσει η ζέστη γιατί το σώμα τους έχει υψηλότερη μέση θερμοκρασία από αυτή των ανθρώπων. Επομένως, λόγω αυτής της αυξημένης θερμοκρασίας του σώματός τους, οι τετράποδοι φίλοι μας αγαπούν τις ελαφρώς υψηλότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος και νιώθουν ωραία όταν κάθονται μπροστά από μια σόμπα, το τζάκι ή ένα σημείο το οποίο “πέφτει” ο ζεστός αέρας του κλιματιστικού.

Όπως κάθε θερμόαιμο θηλαστικό, έτσι και το σώμα του σκύλου λειτουργεί πιο αποτελεσματικά σε πιο θερμές θερμοκρασίες. Ενώ η φυσιολογική μέση θερμοκρασία του ανθρώπου είναι 36-37°C, η φυσιολογική μέση θερμοκρασία του σκύλου είναι 38-39°C. Άρα για να νιώσει άνετα ένα σκυλάκι χρειάζεται λίγο πιο υψηλές θερμοκρασίες.

Επίσης, λόγω της γούνας τους, οι σκύλοι μπορούν να μονώνουν όχι μόνο το κρύο αλλά και την υπερβολική ζέστη. Οπότε, κάθονται κοντά σε θερμαντικά σώματα, “πιάνουν” τη θερμοκρασία που θέλουν και είναι σε θέση να τη διατηρήσουν. Βέβαια, μετά από κάποιες ώρες απόλυτης ζεστασιάς, μπορεί να κάθονται εκεί γιατί απλά βαριούνται να κουνηθούν ακόμα κι αν έχουν σκάσει απ’ τη ζέστη.

Πόσο ασφαλές είναι όμως να κάθεται ένας σκύλος μπροστά από τη σόμπα ή το τζάκι σας;

Γενικά, δεν θα πρέπει να αφήνετε το φουντωτό σας κατοικίδιο να κάθεται κοντά σε αυτά τα μέρη χωρίς επίβλεψη. Μπορεί εν τέλει να μη γίνει κάτι κακό, αλλά επειδή όλα είναι πιθανά σε αυτή τη ζωή και σίγουρα δε θέλετε να συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα, θα πρέπει πάντα να είστε κάπου εκεί κοντά, ό,τι είδους θέρμανσης και να χρησιμοποιείτε. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος ο σκύλος σας να υπερθερμανθεί, ειδικά αν φοράει και κάποιο ρουχαλάκι. Αυτό θα το καταλάβετε αν αρχίσει και λαχανιάζει και η αναπνοή του γίνεται πιο “βαριά”. Είναι πολύ επικίνδυνο να μην απομακρύνετε άμεσα το κατοικίδιό σας από τη ζέστη γιατί μπορεί να οδηγηθεί σε θερμοπληξία, ακόμα και σε θάνατο.

Τι μπορείτε να κάνετε

Αρχικά, θα πρέπει να κρατάτε ασφαλείς αποστάσεις. Μετακινήστε το κρεβατάκι του κουταβιού σας ή το ίδιο σας το κουτάβι πιο μακριά από τη φωτιά για να είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι κακό. Αν έχετε τζάκι, τοποθετήστε μπροστά μια σήτα για να μην πεταχτούν σπίθες και κάψουν το κατοικίδιό σας. Καλό είναι να έχετε κοντά στο σκυλάκι σας κρύο νερό, οπότε σε περίπτωση που θελήσει να δροσιστεί, το μπολ του να βρίσκεται στο οπτικό του πεδίο και να έχει εύκολη πρόσβαση. Τέλος, αν θεωρείτε ότι ο σκύλος κρυώνει, σκεφτείτε να του φορέσετε ένα ζεστό και άνετο ρούχο ή να τοποθετήσετε στο κρεβατάκι του μια πιο ζεστή κουβερτούλα.

Τελευταίες σκέψεις

Όπως αναφέραμε, τα σκυλιά αγαπούν τη ζέστη επειδή έχουν υψηλότερη μέση θερμοκρασία σώματος από αυτή των ανθρώπων. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι ηλικιωμένοι σκύλοι ή τα κουτάβια αγαπούν λίγο παραπάνω να κάθονται μπροστά από τις σόμπες και το τζάκι. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στα μωρά ή στους ηλικιωμένους ανθρώπους. Αν και ο δικός σας σκύλος θέλει να ξαπλώνει και να κοιμάται κοντά σε θερμαντικά σώματα, λαμβάνετε πάντα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και μην τον αφήνετε μόνο του χωρίς επίβλεψη. Επειδή λατρεύει τη ζέστη μπορεί άθελα του να φλερτάρει με κάποιο ατύχημα. Ας μην παίζουμε με τη φωτιά!

By