Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Guardian: Ο Τσίπρας σε θέση που κανένας δεν θα ήθελε

Υποχώρηση από τις υποσχέσεις του ή έξοδος από το ευρώ το δίλημμα του πρωθυπουργού

tsipras

Αυξανόμενη πίεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει σε δημοσίευμα του ο Guardian την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αγωνίζεται για να βρεθεί λύση με τους εταίρους.

Σε μια κρίσιμη εβδομάδα για την αποπληρωμή χρεών, ο πολιτικός που κάποτε αντιμετωπιζόταν ως ο προάγγελος του ευρωπαϊκού κινήματος κόντρα στο κατεστημένο, βρέθηκε εκεί που δεν θα ήθελε να είναι κανένας άλλος ηγέτης: Ανάμεσα στους εξοργισμένους πιστωτές στο εξωτερικό και τους οργισμένους αδιάλλακτους στο εσωτερικό, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Με τα κρατικά θησαυροφυλάκια σχεδόν στο μηδέν και με την Αθήνα να αντιμετωπίζει μία δόση 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 12 Μαίου, αυτή είναι η τελευταία πράξη της κρίσης με πιθανό κατακλυσμικό αποτέλεσμα.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, ή ο Τσίπρας θα προδώσει την ιδεολογία του για να αποτρέψει το default, υπαναχωρώντας από τις υποσχέσεις που τον έφεραν στην εξουσία, ή θα «πέσει» ως ο άνθρωπος που επέτρεψε στη χώρα του να κάνει κάτι που κανένα άλλο μέλος της ΕΕ δεν έχει πράξει: να μπει στα αχαρτογράφητα νερά της εξόδου από το ευρώ. Είναι η στιγμή της αλήθειας, με συνέπειες poy ξεπερνούν κατά πολύ τα σύνορα της Eλλάδας.

O Guardian σημειώνει επίσης ότι η παρατεταμένη κόντρα με τους ΕΕ και ΔΝΤ έφερε τον πρωθυπουργό σε αυτό το σημείο.

Τονίζει ακόμη πως η δημοτικότητα του Τσίπρα έχει μεν υποχωρήσει παραμένει δε σε υψηλά επίπεδα.

By