Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

H Wall Street βρίσκεται σε άρνηση – και η προσγείωση θα είναι απότομη

Του Gary Shilling

Γνωρίζουμε ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι επί του παρόντος αδύναμη, ωστόσο η πραγματική οικονομία είναι πραγματικά αδύναμη και η δέσμευση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve) να επισπεύσει μια ύφεση για τον περιορισμό του υψηλού πληθωρισμού θα καταστήσει αυτή την πραγματικότητα προφανή ακόμη και στους – φαινομενικά – πιο αμέριμνους επενδυτές.

Το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στη χώρα μειώθηκε για δύο συνεχόμενα τρίμηνα και, παρόλο που το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη δηλώσει ότι μια ύφεση βρίσκεται σε εξέλιξη, όσοι επικεντρώνονται σε ονομαστικές τιμές, μη διορθωμένες με βάση τον υψηλό πληθωρισμό, εξακολουθούν να ελπίζουν ότι μια υφεσιακή στροφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας μπορεί να αποφευχθεί.

Μιλούν για αύξηση μισθών σε μια «σφιχτή» αγορά εργασίας με χαμηλή ανεργία και άνοιγμα θέσεων εργασίας οι οποίες ξεπερνούν τον αριθμό των ανέργων. Η ωριαία αμοιβή σε ονομαστικούς όρους έχει αυξηθεί κατά 8,8% σε σχέση με τον Μάιο του 2021.

Το κλειδί είναι η διόρθωση με βάση τον πληθωρισμό
Ωστόσο, διορθωμένοι με βάση τον πληθωρισμό, οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται κάθε μήνα έκτοτε, οδηγώντας τη σωρευτική πτώση στο 3,2%. Ακόμη και η αύξηση των ονομαστικών μισθών διολισθαίνει, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης 5,6% του Μαρτίου να επιβραδύνεται στο 5,2% τον Ιούλιο.

Εάν συνυπολογιστούν και άλλες πηγές προσωπικού εισοδήματος – παροχές προς εργαζομένους, εισόδημα από ιδιοκτησία, ενοίκια, τόκοι, μερίσματα και κρατικές παροχές – και αφαιρεθούν οι φόροι εισοδήματος, το διαθέσιμο προσωπικό εισόδημα εμφανίζεται αυξημένο κατά 6,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι, ωστόσο έχει μειωθεί κατά 0,6% όταν αναπροσαρμόζεται με βάση τον πληθωρισμό.

H Wall Street βρίσκεται σε άρνηση – και η προσγείωση θα είναι απότομη

Η πορεία των εταιρικών κερδών όλο το τελευταίο έτος είναι πτωτική εάν αναπροσαρμοστούν στον πληθωρισμό
Όσοι πιστεύουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες είναι ισχυρές συγχέουν τη μαγική εικόνα που δημιουργεί ο υψηλός πληθωρισμός στους αριθμούς με την πραγματική οικονομία. Από τον Μάρτιο του 2021, οι ονομαστικές λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6,9%, ωστόσο έχουν μειωθεί κατά 4,1% σε πραγματικούς όρους.

Ιστορική αναλογία

Η άρνηση των καταστροφών τις οποίες επέφερε ο πληθωρισμός ήταν επίσης ευρέως διαδεδομένη στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και τη δεκαετία του 1970, όταν οι τεράστιες ομοσπονδιακές δαπάνες για τον πόλεμο του Βιετνάμ και τα προγράμματα Great Society ώθησαν την οικονομία σε διψήφιο πληθωρισμό.

Παρά την πεποίθηση της κυβέρνησης Τζόνσον, η οικονομία δεν είχε την προσφορά εργασίας ή τη βιομηχανική ικανότητα να παράγει τόσο εκτεταμένα κανόνια (στρατιωτικές δαπάνες) ταυτόχρονα με βούτυρο (καταναλωτικά προϊόντα για τους πολίτες).

Τα εταιρικά κόστη εκτινάχθηκαν στα ύψη, καθώς οι CEO ένιωσαν υποχρεωμένοι να διατηρήσουν τις αμοιβές των εργαζομένων τους σε ταχύτητα τουλάχιστον ανάλογη της αύξησης των τιμών. Έτσι, όχι μόνο αυξήθηκαν οι ονομαστικοί μισθοί, αλλά και οι πραγματικές αμοιβές. Ταυτόχρονα, οι αποσβέσεις εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, με βάση το ιστορικό κόστος, υπολείπονταν κατά πολύ από τα κεφάλαια τα οποία απαιτούνται για αντικατάσταση. Επίσης, ο πληθωρισμός δημιούργησε φορολογητέα κέρδη από τα αποθέματα. Η αξία των αποθεμάτων σε δολάρια εκτινάχθηκε, παρόλο που το φυσικό μέγεθός τους δεν άλλαξε.

Έκανα έκκληση στους εταιρικούς πελάτες μας εκείνη την περίοδο να δουν τα αποτελέσματα της εταιρείας τους σε πραγματικούς όρους για να δουν πόση ζημιά προκαλούσε ο πληθωρισμός. Η καθολική απάντηση ήταν ότι η Wall Street δεν ενδιαφέρεται για τα πραγματικά αποτελέσματα, οπότε γιατί να το κάνουν εκείνοι; Κι ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones, σε ονομαστικούς όρους, κυμαινόταν γύρω από το επίπεδο των 1.000 μονάδων από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1970, σε πραγματικούς όρους είχε σημειώσει βουτιά 73,1% από τον Ιανουάριο του 1966 έως τον Ιούλιο του 1982.

Άρνηση

Παρά τον σημερινό υψηλό πληθωρισμό, ορισμένοι μέτοχοι βρίσκονται επίσης σε κατάσταση άρνησης. Στις 16 Αυγούστου, η Walmart, ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής των ΗΠΑ σε όγκο, ανέφερε αύξηση εσόδων κατά 8,4% το τρίμηνο που έληξε στις 31 Ιουλίου σε σύγκριση με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους, μικρότερη από την αύξηση κατά 8,5% του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Ο όγκος των πωλήσεων ειδών παντοπωλείου της εταιρείας μειώθηκε κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ενώ τα λειτουργικά έσοδα μειώθηκαν κατά 6,8% εν μέσω υψηλότερων εκπτώσεων και πωλήσεων περισσότερων ειδών παντοπωλείου με χαμηλό περιθώριο κέρδους. Ωστόσο, οι επενδυτές εκτίναξαν τις μετοχές της Walmart κατά 5,1% την ημέρα της ανακοίνωσης των παραπάνω στοιχείων.

Στις 23 Αυγούστου, η Macy’s, η μεγαλύτερη αλυσίδα πολυκαταστημάτων στις ΗΠΑ, μείωσε τις προβλέψεις της για φέτος λόγω της αρνητικής στροφής στην οικονομία, της επιβράδυνσης των καταναλωτικών δαπανών και των εκπτώσεων – προσφορών για την απαλλαγή από τα πλεονάζοντα αποθέματα. Οι πωλήσεις σε καταστήματα τα οποία ήταν ανοικτά τουλάχιστον έναν χρόνο μειώθηκαν κατά 1,5% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, οι μετοχές της Macy’s έκλεισαν 3,8% υψηλότερα εκείνη την ημέρα.

Ο τρέχων υψηλός πληθωρισμός διαβρώνει σαφώς τα εταιρικά αποτελέσματα. Από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 έως το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία των εταιρικών δραστηριοτήτων (στην πραγματικότητα, οι εταιρικές πωλήσεις) αυξήθηκε 12,7% σε ονομαστική βάση, αλλά μόλις 5,1% σε πραγματικούς όρους. Τα εταιρικά κέρδη μετά τους φόρους παρουσιάστηκαν χειρότερα, αυξανόμενα κατά 7,4%, αλλά μόλις κατά 0,1% όταν διορθώθηκαν με όρους πληθωρισμού.

Αύξηση που αποτελεί… πτώση

Ο πληθωρισμός μπορεί να έχει φτάσει στο απόγειό του, ωστόσο αναμφίβολα θα υποχωρήσει με αργό ρυθμό. Έτσι, η αύξηση κατά 5% στα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 την οποία προβλέπουν οι αναλυτές της Wall Street για το 2022, όπως αναφέρει η S&P Global, θα ισοδυναμεί στην πραγματικότητα με πτώση.

Οι επενδυτές, αναμφίβολα, θα τρυπήσουν το πέπλο του πληθωρισμού και θα μετατοπίσουν την έμφαση τους στην αυξανόμενη αδυναμία των πραγματικών εταιρικών εσόδων και κερδών.

Αυτό, εν μέρει, μπορεί να βρίσκεται πίσω από το πρόσφατο ανανεωμένο sell-off σε μετοχές. Η προηγούμενη πρόβλεψή μου για συνολική πτώση 40% του S&P 500 από την κορύφωση στις αρχές Ιανουαρίου 2022 εξακολουθεί να είναι πιθανότατο να επιβεβαιωθεί.

By