Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Joe Gebbia: Ο συνιδρυτής της Airbnb έχει πουλήσει φέτος μερίδιο αξίας άνω του 1 δισ. δολ.

Ο Joe Gebbia της Airbnb πούλησε μετοχές άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μέχρι στιγμής φέτος, καθώς η αξία των μετοχών της εταιρείας ενοικίασης κατοικιών στην οποία είναι συνιδρυτής, αυξήθηκε.

Ο Gebbia πούλησε 516.666 μετοχές Κατηγορίας Α στις 13 Ιουλίου έναντι 71,7 εκατ. δολαρίων, ανεβάζοντας το σύνολο των πωλήσεων του από τον Ιανουάριο σε κάτι περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με τα αρχεία του χρηματιστηρίου.

Από τότε που παραιτήθηκε από το ρόλο πλήρους απασχόλησης που είχε στην Airbnb πέρυσι, ο Gebbia, πουλά μετοχές με σταθερό ρυθμό, αποκομίζοντας περισσότερα από 1,37 δισεκατομμύρια δολάρια από τον περασμένο Ιούλιο.

Παραμένει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, ενώ είναι και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού βραχίονα της, Airbnb.org.

Ο Gebbia έχει προσθέσει στην περιουσία του φέτος 2,9 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionnaires Index, λόγω της αύξησης κατά 70% των μετοχών της Airbnb. Κατέχει την 254η θέση στη λίστα με τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου με περιουσία 8,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Airbnb επωφελήθηκε από τις αλλαγές στην εργασία και τον τρόπο ζωής, αλλά και τη ταξιδιωτική ζήτηση που εκδηλώθηκε μετά την πανδημία.

Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε τη Δευτέρα στα 145,36 δολάρια, με άνοδο περίπου 49% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, παρά τις επιφυλακτικές προοπτικές για το δεύτερο τρίμηνο που υποδηλώνουν ότι οι αυξανόμενες τιμές επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση των καταναλωτών για ταξίδια.

Ο Gebbia ίδρυσε την Airbnb το 2008 μαζί με τους Brian Chesky και Nathan Blecharczyk.

Τόσο ο Chesky, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος, όσο και ο Blecharczyk, ο επικεφαλής στρατηγικής, παραμένουν υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης και σπάνια πουλούν μετοχές. Ο Chesky πούλησε μετοχές αξίας 7,3 εκατομμυρίων δολαρίων φέτος, ενώ ο Blecharczyk δεν έχει πουλήσει καμία.

Ο Chesky, 41 ετών, βρίσκεται στην 161η θέση της λίστας του Bloomberg με περιουσία 11,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Blecharczyk είναι 206ος με 10,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Νέες δραστηριότητες

Λίγο μετά την αποχώρησή του από την Airbnb με πλήρη απασχόληση, ο Gebbia ξεκίνησε μια startup με έδρα την Καλιφόρνια που ονομάζεται Samara, ένα στούντιο σχεδιασμού ακινήτων που ξεκίνησε ως ομάδα καινοτομίας εντός της Airbnb.

Η εταιρεία χτίζει προσιτές, πολύ μικρές ιδιωτικές κατοικίες σε αυλές.

Μαζί με την πρόσφατη ένταξή του στο διοικητικό συμβούλιο της Tesla, ο Gebbia είναι επίσης ενεργός σε φιλανθρωπικές ενέργειες, με δωρεές που περιλαμβάνουν 25 εκατομμύρια δολάρια σε ολλανδικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό που αναπτύσσει τεχνολογίες για να απαλλάξει τους ωκεανούς από τα πλαστικά και άλλα 25 εκατομμύρια δολάρια στο Malala Fund για την στήριξη της εκπαίδευσης των κοριτσιών.

By