Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Κατρούγκαλος: Υπάρχει απόσταση Αθήνας – θεσμών για το ασφαλιστικό

Τις δυο πλευρές χωρίζουν αρκετά σημεία στα ποσοστά αναπλήρωσης

katrougalos

Την απόσταση Αθήνας και θεσμών όσον αφορά την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, που κατατίθεται στους δανειστές τη Δευτέρα, επιβεβαιώνει ουσιαστικά ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής.

Τις δυο πλευρές χωρίζουν αρκετά σημεία στα ποσοστά αναπλήρωσης, παραδέχθηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο υπουργός Εργασίας προειδοποιεί πως η διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα είναι σκληρή, και υπονοώντας το ΔΝΤ, σημειώνει ότι «ορισμένοι έχουν έμμονη με τις μειώσεις

Αποκαλύπτει μάλιστα ότι οι αποκλίσεις στα προτεινόμενα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών είναι σημαντικές ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους θεσμούς, χωρίς πάντως να αναφέρεται σε συγκεκριμένους αριθμούς.

Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι είναι ήδη διακηρυγμένη από τον πρωθυπουργό η μη μείωση των κύριων συντάξεων και προσθέτει ότι επιδίωξη μας είναι η προστασία των επικουρικών συντάξεων στο μέγιστο βαθμό.

Αναφερόμενος εξάλλου στην κυβερνητική πρόταση για αύξηση των εισφορών εκτιμά ότι «είναι ιδιαίτερα αβέβαιο αν μια μικρή αύξηση των εισφορών θα επιδράσει αρνητικά στην αγορά εργασίας». Αντίθετα -προσθέτει- η συρρίκνωση του εισοδήματος των συνταξιούχων θα επέφερε ένα νέο υφεσιακά σοκ στην οικονομία τη στιγμή που ανακάμπτει.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, η κυβερνητική πρόταση κινείται σε τρεις άξονες: επιχειρεί τη συνολική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αποτελεί το εναλλακτικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις που θα διαιώνιζαν τις αδικίες και τα κενά του σημερινού συστήματος και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά ελλείμματα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο..

Ο υπουργός Εργασίας κάνει ακόμη γνωστό ότι το νομοσχέδιο θα πάει στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου καθώς αποτελεί προϋπόθεση της πρώτης αξιολόγησης που θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος.

Παράλληλα, εμφανίζεται βέβαιος ότι οι βουλευτές της συμπολίτευσης θα ψηφίσουν το ασφαλιστικό ενώ εκτιμά ότι «θα βρεθούν βουλευτές και από αλλά κόμματα που θα ξεπεράσουν τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και θα υποστηρίξουν τομές που εδώ και χρόνια, αν όχι δεκαετίες, έπρεπε να είχαν γίνει.»

(Visited 1 times, 1 visits today)
By