Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Κεφαλογιάννη: Προτάσεις για την αναβάθμιση της Αθήνας

Παρουσίασε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ

kefalogianni

Δέκα προτάσεις-δράσεις για την αναβάθμιση της Αθήνας περιλαμβάνονται σε Επιχειρησιακό Σχέδιο που παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το υπουργείο και ο ΕΟΤ.

Η υπουργός σημείωσε ότι στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών για αναγέννηση του ελληνικού τουρισμού, βρίσκεται και η Αθήνα για την οποία πρέπει να υπάρχει μέριμνα για να βελτιώνεται συνεχώς η εικόνα της, να εκσυγχρονίζονται οι υποδομές της προκειμένου να είναι λειτουργική και προσβάσιμη, να εμπλουτίζεται το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν και να αναβαθμίζεται το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σκοπός μας είπε η κ. Κεφαλογιάννη είναι «να καταστεί Μητροπολιτικό Κέντρο Τουρισμού σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και να γίνει ισχυρός και ελκυστικός τουριστικός προορισμός City Break».

Όπως ανέφερε, η Αθήνα αναδεικνύεται σε πόλη που μπορεί επάξια να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει εκατομμύρια τουρίστες και υπογράμμισε πως τα μελλοντικά σχέδια για την ανάπλαση ιστορικών κομματιών του κέντρου, η δημιουργία του νέου πολιτιστικού άξονα στο Φαληρικό Δέλτα, μπορούν να αλλάξουν σημαντικά την Πρωτεύουσα.

Το Σχέδιο Αναβάθμισης της Αθήνας, όπως το παρουσίασε η κ. Κεφαλογιάννη, συμπεριλαμβάνει σειρά μέτρων που αφορούν την ασφάλεια, την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσα από στοχευμένες πολεοδομικές παρεμβάσεις, την τουριστική ανάπτυξη, την προστασία των εμπόρων από το ανεξέλεγκτο παρεμπόριο.

Συγκεκριμένα, οι δέκα προτάσεις, αφορούν:

1. Ένταξη δράσεων στον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό.

2. Δημιουργία Μόνιμου Μηχανισμού εντοπισμού συγκεκριμένων προβλημάτων και διοχέτευσης της πληροφορίας προς τους φορείς παρέμβασης.

3. Κατάρτιση και εφαρμογή προγράμματος συστηματικής Αστυνόμευσης περιοχών προτεραιότητας από την άποψη του αθηναϊκού τουρισμού για έλεγχο κάθε παραβατικής συμπεριφοράς.

4. Εντατικοποίηση του έργου των υφιστάμενων αλλά και συγκρότηση νέων συνεργείων στον Δήμο Αθηναίων, για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων.

5. Συγκεκριμένες αλλαγές στο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο που είτε δεν είναι σαφές είτε μη επιχειρησιακά επαρκές.

6. Αλλαγές πολιτικής, σχεδιασμού και πρακτικών που επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα και τη λειτουργικότητα της πόλης αλλά δεν αφορούν το Υπουργείο Τουρισμού.

7. Ενίσχυση της εικόνας και της λειτουργίας της πόλης με παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας.

8. Έμφαση στην ενίσχυση των επιχειρήσεων του κέντρου της Αθήνας.

9. Ενίσχυση υποδομών και διευκόλυνση της προσβασιμότητας στους τουριστικούς πόρους.

10. Παρατηρητήριο Τουρισμού Αθήνας – Αττικής

Το Σχέδιο, το οποίο εκπονήθηκε από διεπιστημονική ομάδα, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Αρχιτέκτονα – Πολεοδόμο – Χωροτάκτη Δρ. Δημήτρη Οικονόμου, περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την αισθητική και τεχνική αποκατάσταση της εικόνας της πόλης και την αναβάθμιση του ιστορικού της κέντρου.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο έχει στόχο την υποστήριξη του αστικού τουρισμού στην Αθήνα αλλά και άλλων μορφών τουρισμού άμεσα συνδεόμενων με την πόλη (π.χ. τουρισμός κρουαζιέρας), μέσω της βελτίωσης της εικόνας και λειτουργίας της πόλης στο άμεσο μέλλον.

Στη σημασία της συνεργασίας της πολιτείας με τους ιδιώτες στον τομέα του τουρισμού και στα μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα αυτής αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς, αναφέροντας ότι «η συνεργασία που μέχρι σήμερα επιτεύχθηκε αποτελεί φωτεινό παράδειγμα».

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι για την ανάπλαση της Αθήνας είναι σημαντικό να υπάρξουν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και επιπλέον των σημερινών ενέργειες υποστήριξης των ειδικών μορφών τουρισμού.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By