Παρασκευή, 23 Ιουλίου, 2021

Κούβα: Απελευθέρωση 35 πολιτικών κρατουμένων

Οι περισσότεροι από τους απελευθερωθέντες είναι μέλη της Unpacu

apeleutherothikan-politikoi-kratoumenoi-stin-kouba

Το καθεστώς της Κούβας απελευθέρωσε τουλάχιστον 35 πολιτικούς κρατουμένους τις τελευταίες 48 ώρες στην Κούβα, στο πλαίσιο της διαδικασίας της διπλωματικής προσέγγισης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Βρισκόμαστε στις 35 αποφυλακίσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ελισάρντο Σάντσες, πρόεδρος της Κουβανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιας εκτός νόμου οργάνωσης που λειτουργεί με την ανοχή του καθεστώτος.

Τέσσερις ώρες νωρίτερα, ο ίδιος και ο επικεφαλής της Πατριωτικής Ενωσης της Κούβας (Unpacu) -εκτός νόμου οργάνωσης της αντιπολίτευσης-Χοσέ Ντανιέλ Φερέρ, είχαν μετρήσει 30 αποφυλακίσεις πολιτικών κρατουμένων από τον κατάλογο των 53 που η Ουάσινγκτον έχει παραδώσει στην Αβάνα. Τα ονόματα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον Φερέρ, οι περισσότεροι από τους απελευθερωθέντες είναι μέλη της Unpacu.

Οι αποφυλακίσεις των κρατουμένων «συνεχίζονται με το σταγονόμετρο και αναμένεται να συνεχισθούν αύριο», είπε από την πλευρά του ο Σάντσες.

Εδώ και δεκαετίες,η Κούβα κατηγορεί τους αντιφρονούντες ότι είναι «μισθοφόροι» στην υπηρεσία των ΗΠΑ. Στις 20 Δεκεμβρίου ο Ραούλ Κάστρο είχε κάνει λόγο για «μερικές εκατοντάδες ατόμων που λαμβάνουν χρήματα, οδηγίες και οξυγόνο από το εξωτερικό».

Σύμφωνα με πηγές της κουβανικής αντιπολίτευσης, τη στιγμή της ιστορικής ανακοίνωσης για την έναρξη διαδικασίας προσέγγισης της Ουάσινγκτον με την Αβάνα, περίπου 100 πολιτικοί κρατούμενοι βρίσκονταν στις κουβανικές φυλακές. Οταν ο Ραούλ Κάστρο παρέλαβε από τον αδελφό του Φιντέλ την προεδρία, το 2006, ο αριθμός τους ξεπερνούσε τους 300.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By