Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, 2020

Κρεμλίνο: «Εξαιρετικά θετικές οι προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας- Ρωσίας»

«Το βασικό είναι ότι οι Έλληνες εταίροι μας έχουν διάθεση συνέχισης της συνεργασίας σε κάθε περίπτωση» ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου

tsipras - poutin

«Πολύ θετικές» χαρακτήρισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, τις τρίωρες συνομιλίες που είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πεσκόφ σε δηλώσεις του χθες το βράδυ σε Ρώσους δημοσιογράφους, «διαμορφώθηκαν πολλά επίπεδα συνεργασίας, τα πάντα συμφωνήθηκαν και υπάρχουν κοινά σχέδια προς υλοποίηση».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου, κεντρικός στόχος είναι η εξισορρόπηση και αύξηση του όγκου των εμπορικών ανταλλαγών, που μειώθηκε δραματικά το 2014 περί το 40%. «Οι δυνατότητες είναι αρκετά μεγάλες, υπάρχουν κοινά σχέδια, για τα οποία πρέπει να εργαστούμε. Γι” αυτό τα πράγματα είναι εξαιρετικά θετικά. Το βασικό είναι ότι οι Έλληνες εταίροι μας έχουν διάθεση συνέχισης της συνεργασίας σε κάθε περίπτωση, πράγμα, που βρίσκει απόλυτη ανταπόκριση και από τη ρωσική πλευρά» παρατήρησε ο κ. Πεσκόφ.

Το Κρεμλίνο, μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσε και το ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα είναι ο κεντρικός τιμώμενος ξένος ηγέτης στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Τον Ιούνιο επομένως ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να βρεθεί ξανά στη Ρωσία. Η επίσκεψή του θα συμπέσει με την ολοκλήρωση του διμήνου προετοιμασίας, που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για την ίδρυση μεικτών ελληνορωσικών εταιρειών μεταποίησης «ελληνικής πρώτης ύλης», οι οποίες και θα είναι ο φορέας της έμμεσης παράκαμψης του εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα.
Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας, Ρώσοι επιθεωρητές θα ελέγξουν κτηνοτροφικές μονάδες, εταιρείες γαλακτοκομικών και ιχθυοκαλλιέργειες σε Ελλάδα, Κύπρο και Ουγγαρία το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου και οι έλεγχοι αυτοί θα συνεχιστούν όσο διευρύνεται η γκάμα των προϊόντων, που θα επανεισάγονται στη ρωσική αγορά από τις χώρες αυτές.

«Δεν μπορεί να υπάρξει αυτόματη επιστροφή των προϊόντων, που εντάχθηκαν στο εμπάργκο» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής Υπηρεσίας Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Εποπτείας Αλεξέι Αλεξέενκο μιλώντας στο δορυφορικό δίκτυο «Ρωσία-24». Διευκρίνισε ωστόσο η υπηρεσία του είναι έτοιμη να διευρύνει και επιταχύνει τους ελέγχους, που θα απαιτηθούν, ώστε να υλοποιηθεί η κεντρική πολιτική απόφαση του Κρεμλίνου για ενθάρρυνση των εισαγωγών «αγροτικής και κτηνοτροφικής πρώτης ύλης» από κοινοπραξίες με έδρα τη Ρωσία.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By