Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Le Monde: Διχασμένη η ομάδα Τσίπρα για τη συμφωνία

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία τού Κοινοβουλίου. Αν δεν την πάρει, θα πρέπει να παραιτηθεί.

tsipras

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή) θα συνεχιστούν τις προσεχείς ημέρες στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Αθήνα αφού θα φτάσει στο Κοινοβούλιο που θα αποφασίσει για την τελική έκβαση αυτών των συζητήσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία τού Κοινοβουλίου. Αν δεν την πάρει, θα πρέπει να παραιτηθεί.

Ήδη, όπως αναφέρει η Le Monde, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ριζοσπαστικής αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αρχίσει να διαφοροποιείται από τη θέση του αρχηγού της. Από τη μια πλευρά, παρατηρούμε όσους ακολουθούν την προεδρική γραμμή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θέλει να πιστεύει θα εξασφαλίσει την κομματική πειθαρχία για να περάσει τη συμφωνία στο Κοινοβούλιο -αν πράγματι επιτευχθεί συμφωνία, όπως αναφέρει το άρθρο.

«Είναι αναγκαίο κακό», είπε στο Σκάι, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργιος Κατρούγκαλος. «Τουλάχιστον θα αποφύγουμε μειώσεις σε μισθούς σε συντάξεις» πρόσθεσε, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ο οποίος δήλωσε στο ρ/σ του Βήματος, ότι «προτιμά μια συμφωνία από την «καθόλου» συμφωνία» και προτείνει ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου αν «οι υπουργοί αρνηθούν να στηρίξουν τη συμφωνία».

Τα «μέτρα λιτότητας είναι χειρότερα από τα προηγούμενα»

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή και καταγγέλλουν αποτυχία στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.
Ο βουλευτής και αναπληρωτής πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Αλέξης Μητρόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Το πακέτο των μέτρων δεν μπορεί να φτάσει στην ελληνική Βουλή προς ψήφιση». Επίσης, και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης πιστεύει ότι τα εν λόγω «μέτρα λιτότητας που θα επιβληθούν είναι χειρότερα και από τα προηγούμενα» και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μη δεχτεί τη συμφωνία.

Η απάντηση του Τσίπρα

Η κυβερνητική απάντηση σε αυτή την «έκρηξη» αντιδράσεων ήταν άμεση, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη να σημειώνει πως «σίγουρα κατανοούμε τις αντιδράσεις των βουλευτών», προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως «αν μια κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη των βουλευτών της δεν μπορεί να λειτουργήσει και πάει σε εκλογές».

Ο Αλέξης Τσίπρας στοιχηματίζει ότι κανένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να πάρει την ευθύνη ότι «έριξε» την πρώτη κυβέρνηση ριζοσπαστικής αριστεράς που ανέλαβε ποτέ το τιμόνι της εξουσίας στην Ελλάδα.

Αν σε πιθανότητα εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, ενδεχομένως τα ψηφοδέλτια να αναδιαμορφωθούν και αρκετοί βουλευτές -σήμερα- να μην είναι -αύριο…

Βέβαια, του Έλληνα πρωθυπουργού δεν του φτάνουν οι εσωκομματικές βολές που δέχεται, παρά πρέπει να πείσει και το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων να στηρίξει τη συμφωνία…

Στην ερώτηση αν το κείμενο της συμφωνίας θα εγκριθεί με ένα μόνο άρθρο στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης απάντησε σχετικά: «Δεν γνωρίζω τη διαδικασία που θα επιλεγεί, αλλά ξέρουμε ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος». Ασχημες μνήμες ξυπνούν στο ΣΥΡΙΖΑ, από τις μέρες που κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση, όταν έφερνε στη Βουλή μέτρα λιτότητας σε ένα μόνο νόμο…